Νέα σελίδα για την Husqvarna με τις Vitpilen 701 και την Svartpilen Concept

Για το 2018 η Husqvarna ανοίγει τους ορίζοντές της στο αγοραστικό κοινό, δημιουργώντας μοτοσυκλέτες και ιδέες (concepts) διαφορετικές από ότι είχαμε συνηθίσει. Για τη νέα χρονιά λοιπόν, η Vitpilen 701 είναι η πρώτη café racer πρόταση των Σουηδών!
Παρουσίαση – Husqvarna Vitpilen 701

Η πρώτη εκδοχή της ιδέας των τεχνικών της εταιρείας έκανε ντεμπούτο το 2014, πιο «μαζεμένη» και με τον μικρότερο κινητήρα της Duke 390. Το όνομά της ήταν Vitpilen 401 και το project προχώρησε, ώσπου φτάσαμε στο σήμερα.

Για το 2018 όμως, η Husqvarna κάνει διπλή «επίθεση». Γιατί εκτός της 401, στην φετινή Eicma παρουσιάσθηκε και η μεγαλύτερη αδελφή της· η Vitpilen 701.

Οι πληροφορίες για αυτό το νέο μοντέλο είχαν γίνει ήδη γνωστές πριν την αποκάλυψή της, όμως αυτό δεν αφαιρεί σε τίποτα τα εκπληκτικά στοιχεία που συνθέτουν το σύνολο της νέας Vitpilen.

Κάνοντας αρχή με τον κινητήρα, να θυμηθούμε ότι χρησιμοποιείται ο υδρόψυκτος, μονοκύλινδρος των 693cc της KTM 690 Duke και της Husqvarna 701 Enduro και Supermoto. Τι σημαίνει αυτό; 75 ίπποι στις 8.500 στροφές και 53 ft-lb (7.32kg) ροπής στις 6.750 στροφές, υπόσχονται να χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις.

Άλλωστε μιλάμε για αρκετή, μονοκύλινδρη δύναμη, η οποία έχει να κινήσει ένα συνολικό βάρος μόλις 166kg (γεμάτη). Όσο αφορά το πλαίσιο, η Vitpilen 701 διαθέτει ένα τύπου trellis από χρωμιομολβδένιο, το οποίο παίρνει σχήμα με laser και συγκολλείται από ρομπότ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η στρεπτική ακαμψία του πλαισίου και η διαμήκης κάμψη έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν λεπτομερή ανατροφοδότηση και ίση κατανομή βάρους μεταξύ του εμπρός και του πίσω μέρους.

Αναφορικά με τις αναρτήσεις, συναντούμε – όπως είναι φυσικό – προϊόντα της WP. Το πιρούνι στο εμπρός μέρος είναι αντεστραμμένο 43mm, ενώ πίσω χρησιμοποιείται ένα monoshock αμορτισέρ με μοχλικό.

Κορυφαία προϊόντα χρησιμοποιούνται και στον τομέα των φρένων, με την Ιταλική Brembo να έχει την τιμητική της. Η περίφημη εταιρεία δίνει στην Vitpilen 701 έναν δίσκο 320mm και μια δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων ακτινικής στήριξης για το εμπρός μέρος. Για το πίσω χρησιμοποιείται ένας δίσκος 240mm και μια δαγκάνα ενός εμβόλου.

Το ABS σύστημα που χρησιμοποιείται είναι δύο καναλιών και ανήκει στην Bosch, ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να απενεργοποιηθεί. Η νέα Husky διαθέτει μάλιστα και τον συμπλέκτη ολίσθησης APTC (Adler Power Torque Control) των KTM 690 Duke και Husqvarna 701 Supermoto, το οποίο ελαχιστοποιεί τις αναταράξεις του πίσω τροχού στα απότομα κατεβάσματα ταχυτήτων.

Τέλος, να πούμε ότι η νέα μοτοσυκλέτα έχει διατηρήσει την ίσια γραμμή στο επάνω μέρος της, με τη σέλα να αποτελεί συνέχεια του τεπόζιτου. Το ύψος της φτάνει τα 830mm, ένα νούμερο το οποίο θεωρείται σχετικά «φιλόξενο» για αυτή την κατηγορία. Η χωρητικότητα του τεπόζιτου με το πολύ όμορφο και ξεχωριστό σχήμα είναι 12l.

Η νέα Vitpilen 701 είναι μια μοτοσυκλέτα που προήλθε από ένα concept και κατάφερε να διατηρήσει στο ακέραιο τον μοναδικό χαρακτήρα της, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς ως μοντέλο παραγωγής. Σε ποιούς απευθύνεται; Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, ειδικά από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα του σύγχρονου σχεδίου, μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να θαυμάσει ακόμη και κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με τη μοτοσυκλέτα.

Concept – Husqvarna Svartpilen
Husqvarna Svartpilen 701 2018
Μια flat track/scrambler όπως την φαντάστηκαν στην Husqvarna. Πολύ όμορφη

Στην φετινή Eicma είδαμε και την scrambler Svartpilen, μια μοτοσυκλέτα με ξεκάθαρες flat track καταβολές. Το Αμερικάνικο στοιχείο αγώνων επηρεάζει ολοένα και περισσότερες μοτοσυκλέτες στις μέρες μας, όμως η Husqvarna, παρ’ όλο που δεν έχει καμία σχέση με τις Η.Π.Α., τα έχει πάει εξαιρετικά καλά όσο αφορά το στυλ.

Έχοντας ως βάση την Vitpilen 701, το concept των Σουηδών έχει πολύ όμορφες λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν. Να πούμε για το εμπρός μέρος όπου το φωτιστικό σώμα είναι περίτεχνα τοποθετημένο στο number plate;

Ή για το μονό number plate στην πίσω δεξιά πλευρά με την κίτρινη – σήμα κατατεθέν – λεπτομέρεια των Husky, που φωνάζει «θέλω χώμα και πλαγιολίσθηση»; Το εμπρός φτερό απουσιάζει ως γνήσια flat track μοτοσυκλέτα και εμείς το μόνο που θα ευχηθούμε είναι οι Σουηδοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με αυτόν που πήραν για την Vitpilen. Να δούμε δηλαδή το concept Svartpilen σε αυτή τη μορφή στην παραγωγή!