MotoGP 2017 – Το «νέο αίμα»!

Έχοντας προηγουμένως δει τι έγινε στις δοκιμές της Βαλένθια και της Χερέθ, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους αναβάτες που πήραν το «χρυσό εισιτήριο» για τη μεγάλη κατηγορία. Πέρυσι είχαμε μόνον ένα rookie (Tito Rabat), φέτος όμως είναι πέντε, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Moto2.

Οι νέοι αναβάτες φέρνουν πάντα έναν αέρα ανανέωσης σε μια κατηγορία, ειδικά λόγω του ότι (συνήθως) είναι νεαροί σε ηλικία άνθρωποι, με φιλοδοξίες και όνειρα.  Το κυριότερο είναι ότι θέλουν να αποδείξουν πράγματα σε όλους, στην ομάδα τους, στους φίλους τους, ακόμη και στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Έτσι δεν διστάζουν να εμπλακούν σε μεγάλες μάχες, να κοντραριστούν στα ίσια με αναβάτες – θρύλους του χώρου και πολλές φορές να υπερβούν τα προσωπικά τους όρια, προς αναζήτησην ενός καλού αποτελέσματος ή μιας αγωνιστικής εμπειρίας. Αναμφίβολα όμως, οι νέοι δίνουν πάντα «χρώμα» στους αγώνες.

Πάμε όμως τώρα να δούμε, ποιοι θα είναι αυτοί που θα δώσουν τη μάχη για τον τίτλο «rookie of the year 2017».

 

Johann Zarco #5 – Monster Yamaha Tech3

Αρχή κάνουμε με τον δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Moto2, Johann Zarco. Ο Γάλλος, στα 26 του, είναι ένας αναβάτης ο οποίος χαρακτηρίζεται για την ταχύτητά του αλλά και την υπομονή που επιδεικνύει στους αγώνες του.

Τα παλαιότερα χρόνια ο Zarco ήταν ένας γρήγορος αλλά και αρκετά ασταθής αναβάτης, με την τελευταία του «ιδιότητα» να αλλάζει άρδην τα τελευταία χρόνια. Το 2015 και 2016 ήταν δύο εντελώς διαφορετικές χρονιές για τον ίδιο, κατάφερε όμως να φτάσει και τις δύο φορές στον ίδιο στόχο· την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Το 2017 θα του εμπιστεύεται τις μοτοσυκλέτες της η Yamaha Tech3, η ομάδα που έχει για ιδιοκτήτη τον Herve Pocharal. Αυτή η συνεργασία μόνο θετικά έχει για τον Γάλλο, μιας και η Tech3 κατατάσσεται στην ελίτ των δορυφορικών ομάδων.

Τι είδαμε στις δοκιμές

Ο αναβάτης με το νούμερο #5 στα fairing της Μ1 ήταν 17ος την πρώτη ημέρα στη Βαλένθια, ολοκληρώνοντας τις δοκιμές στην 11η. Η διαφορά του μειώθηκε κατά μισό περίπου δευτερόλεπτο την δέυτερη ημέρα από την κορυφή, έχωντας νικηθεί οριακά και τις δύο ημέρες σε απόλυτο χρόνο από τον νέο του teammate, Jonas Folger.

Στόχος: Ο Zarco θα προσπαθήσει να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα κάθε αγώνα, ενώ ο κύριος στόχος του θα είναι να επιβληθεί έναντι του Folger.

 

Jonas Folger #94 – Monster Yamaha Tech3

Ο Folger προέρχεται και αυτός από την κατηγορία Moto2, έχοντας ολοκληρώσει την αγωνιστική περίοδο του 2016 στην 7η θέση. Ο 23χρονος την νέα χρονιά θα είναι ο εκπρόσωπος των Γερμανών στην μεγάλη κατηγορία (ο Bradl θα αγωνίζεται στο WSBK), έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για τρία χρόνια στην Moto2.

Τις χρονιές που αγωνίστηκε εκεί ο Jonas έκανε αισθητή την παρουσία του, κερδίζοντας τρείς αγώνες, ενώ ανέβηκε στο βάθρο των νικητών συνολικά έντεκα φορές. Οι τελευταίες δύο χρονιές ήταν πανομοιότυπες για τον Γερμανό, ο οποίος έιχε και παρόμοια συγκομιδή βαθμών (2015 – 163β, 2016 – 167β).

Η νέα χρονιά θα τον βρει να μοιράζεται τα box της Tech3 Yamaha, με έναν εκ των μεγάλων του αντιπάλων στη Moto2, τον Johann Zarco. Νέα πρόκληση για τον Γερμανό, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Τι είδαμε στις δοκιμές

Ο Folger ήταν αρκετά καλός στο ξεκίνημα της νέας του περιπέτειας, κλείνοντας τις υποχρεώσεις του με διαφορά ελαφρώς μικρότερη του ενός δευτερολέπτου από τον πρώτο Vinales. Η ταχύτητα αλλά και η προσαρμοστικότητα του Γερμανού φάνηκαν ξεκάθαρα, ενώ ο χρόνος του ήταν το ίδιο καλός με του Bradley Smith, όταν ο Βρετανός «έγραφε» τον 10ο χρόνο στις κατατακτήριες του τελευταίου αγώνα της χρονιάς στην ίδια πίστα.

Στόχος: Ίδιος με του Zarco, ο ένας θα κοιτάξει να νικήσει τον άλλον για το 2017. Οι τερματισμοί στη δεκάδα είναι πολύ σημαντικοί για τον ίδιο και την ομάδα, αναμένεται να είναι στα πλάνα του.

 

Alex Rins #42 – Team Suzuki Ecstar

Ο Ισπανός της παρέας που «ανέβηκε» από την Moto2, τερματίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στους πρώτους τρεις του πρωταθλήματος, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία συμμετέχει. Όμως, αν και έχει φτάσει αρκετές φορές κοντά στην πηγή, δεν έχει γευτεί ακόμη της χαρά και την δόξα ενός Παγκόσμιου Τίτλου.

Ο Rins, δώδεκα φορές νικητής σε Moto2/3, το 2016 φάνταζε ως ένα εκ των φαβορί για τον τίτλο. Όμως, κάνοντας λάθη και έχοντας να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικό Zarco, περιορίστηκε στην 3η θέση του πρωταθλήματος, πίσω και από τον Tomas Luthi.

Η Suzuki, έχοντας χάσει προηγουμένως το μεγάλο της αστέρι, Maverick Vinales, επενδύει πάνω στον 21χρονο, αναγνωρίζοντας το μεγάλο ταλέντο του Ισπανού. Σε συνδυασμό με τον Andrea Iannone, ο Rins έχει την ευκαιρία να διατηρήσει την εταιρία του Hamamatsu σε υψηλό επίπεδο.

Τι είδαμε στις δοκιμές

Τον Rins δεν τον είδαμε όσο θα θέλαμε στις δοκιμές, καθώς την δεύτερη ημέρα «έγραψε» μόλις πέντε γύρους πρωτού πέσει και τραυματιστεί. Την πρώτη ημέρα ήταν στην 21η θέση, 1.881 μακριά από την κορυφή.

Στόχος: Ο αναβάτης της Suzuki θα παλέψει για τερματισμούς στους βαθμούς, έως ότου αποκτήσει περισσότερη εμπειρία για να κοιτάζει ψηλότερα. Οι πρώην συνάδελφοί του στη Moto2, θα είναι σίγουρα στο στόχαστρό του.

 

Sam Lowes #22 – Aprilia Racing Team Gresini

Ο Βρετανός με το εντυπωσιακό στυλ οδήγησης αγωνιζόταν τα τελευταία τρία χρόνια ενάντια στους Zarco, Folger και Rins στη Moto2, τερματίζοντας 13ος (2014), 4ος (2015) και 5ος (2016). Τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στο WSS, κερδίζοντας τον τίτλο το 2013.

Στη Moto2 υπήρξε αρκετά δυνατός, όμως πάντοτε κάτι του έλειπε από το να είναι ένας ολοκληρωμένος αναβάτης που θα «χτυπήσει» στα ίσια τον τίτλο. Παρ’ όλα αυτά κατέκτησε τρεις νίκες, έντεκα βάθρα και οκτώ pole position σε 54 συμμετοχές, πριν η Aprilia και ο Gresini του προτείνουν να μεταπηδήσει στο MotoGP για το 2017.

Ο Lowes (όπως και ο Rins), έχει την τύχη να «ανέβει» στην μεγάλη κατηγορία όντας αναβάτης εργοοστασιακής ομάδας. Αυτό φυσικά έχει και τα αρντικά του, καθώς η πίεση που ασκείται από τις εργοαστασιακές ομάδες προς τους αναβάτες είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Tι είδαμε στις δοκιμές

Την πρώτη ημέρα δοκιμών ήταν 24ος, 2,5″ μακριά από τον πρώτο και 1,2″ από τον teammate του, Aleix Espargaro. Δεν συμμετείχε την επομένη, καθώς την Τρίτη είχε πτώση όπου και τραυματίστηκε. Συμμετείχε και στις δοκιμές της Χερέθ μια εβδομάδα αργότερα, έχοντας εκ νεόυ πτώση. Όχι και το ιδανικό ξεκίνημα για τον 26χρονο.

Στόχος: Θέσεις που θα του αποφέρουν κάποιους βαθμούς είναι ο κύριος στόχος για τον Βρετανό φέτος.

 

Karel Abraham #17 – Pull & Bear Aspar Team

Ο Τσέχος επιστρέφει στο MotoGP έπειτα από απουσία ενός έτους, έχοντας κάνει ένα μικρό πέρασμα από το WSBK. Ο «Abaja» έχει πέντε ολοκληρωμένες χρονιές στη μεγάλη κατηγορία, με καλύτερο αποτέλεσμα την 7η θέση που πέτυχε στην Ισπανία το 2011, το οποίο και ισοφάρισε στο GP της Βρετανίας την ίδια χρονιά.

Η θητεία του στο WSBK ήταν καταστροφική, τελειώνοντας τη χρονιά στην 18η θέση.

Το 2017 θα οδηγεί για λογαριασμό του Aspar, στη σέλα μιας Ducati Desmosedici. Ίσως αυτή η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στον Τσέχο, να είναι και η τελευταία του στο MotoGP.

Τι είδαμε στο τεστ

Στη Βαλένθια ήταν μόλις 23ος την πρώτη ημέρα, ελαφρώς ταχύτερος από τον Sam Lowes. Την δεύτερη ημέρα βελτιώθηκε κατά μία θέση στην κατάταξη, ενώ κατάφερε να «ρίξει» τον χρόνο του κατά έξι δέκατα. Στο τεστ της Χερέθ τα πήγε καλύτερα (αν και έλειπαν αρκετοί αναβάτες), ολοκληρώνοντας τις δοκιμές στην 6η θέση.

Στόχος: Και σε αυτήν την περίπτωση, οι τερματισμοί στην 15αδα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Με πέντε «νέους» και μάλιστα ικανούς αναβάτες, το ήδη πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του MotoGP αναμένεται με ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον τη νέα χρονιά. Μια χρονιά που πλέον μετράμε αντίστροφα για την εκκίνησή της, καθώς απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τον εναρκτήριο Γύρο του Qatar!

Αφήστε μια απάντηση