WSBK Chang Circuit – Race 1 – Άφαντος ο Rea

Ο Jonathan Rea κυριάρχισε στην πίστα της Tαϋλάνδης, αφήνοντας πίσω του με μεγάλη διαφορά του Chaz Davies και Tom Sykes. Την τελευταία στιγμή εκτός βάθρου ο Marco Melandri.

Με την πρώτη σειρά να απαρτίζεται από τον poleman Rea αλλά και τους Sykes-Melandri, ο πρώτος αγώνας στην πίστα Chang φαινόταν ότι θα μας δώσει όμορφες μάχες. Ο Davies όμως που στην Superpole είχε πτώση και ολοκλήρωσε 5ος, ήθελε πάση θυσία τη μέγιστη συγκομιδή βαθμών.

Η εκκίνηση δώθηκε και ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του, μη χάνοντας ούτε στιγμή την πρωτοπορία. Ήταν μάλιστα και ο μοναδικός αναβάτης που χρησιμοποίησε το υπό εξέλιξη ελαστικό με τις οκτώ γόμες της Pirelli.

Ο Davies ξεκίνησε πολύ καλά και απείλησε νωρίς για την 2η θέση, μια αποτυχημένη προσπάθεια προσπέρασης όμως στον Melandri έστειλε τόσο τον ίδιο όσο και τον Ιταλό μία θέση πίσω από τον Sykes που καιροφυλακτούσε.

Ο Melandri αντεπιτέθηκε αμέσως περνώντας ξανά τον Βρετανό αναβάτη της Kawasaki και προσπάθησε να κυνηγήσει τον Rea στην κορυφή. Πιο πίσω μια ενδοεταιρική μάχη ξεκινούσε, με τους Alex Lowes και Michael van der Mark να μάχονται για την 5η θέση.

Με τον Rea να ξεμακραίνει στην κορυφή σημειώνοντας διαδοχικούς ταχύτερους γύρους, ο Davies που είχε μείνει στην 4η θέση προσπαθούσε να ‘αναρριχηθεί’ στην κατάταξη, μιας και ήθελε να ελαχιστοποιήσει την απώλεια βαθμών. 17 γύρους πριν το τέλος έκανε ένα δυνατό προσπέρασμα στον Sykes, θέτοντας ως επόμενο στόχο του τον Melandri και την 2η θέση.

Στην κορυφή ο Rea διατηρούσε εντυπωσιακό ρυθμό, με τον Melandri να προσπαθεί να κρατηθεί μαζί του, ανοίγοντας παράλληλα τη διαφορά του από τους διώκτες του. Σύντομα όμως ο Ιταλός άρχισε να χάνει έδαφος και 9 γύρους πριν το τέλος είχε χάσει οριστικά πια την πρώτη θέση, ενώ είχε και ακόμη ένα πρόβλημα στον αγώνα του. Τον Chaz Davies.

Τότε ήταν που είδαμε πόσο διαφορετικά μπορεί να οδηγηθεί η ίδια μοτοσυκλέτα από δύο διαφορετικούς αναβάτες, με τον Davies να γλυστρά ανελέητα την Ducati Panigale R και τον Melandri να επιλέγει πιο γραμμικό στυλ οδήγησης.

Ήταν φανερό όμως ότι ο τελευταίος δεν μπορούσε να διατηρήσει τον ρυθμό που είχε στην αρχή του αγώνα, υποχωρώντας σύντομα στην 3η θέση. Πιο πίσω ο Leon Camier μαχόταν με την MV Agusta ώστε να ανέβει θέσεις, μιας και στον πρώτο γύρο του αγώνα βρισκόταν μόλις 110ς.

Σε αυτή του την προσπάθεια συμπαρέσυρε και τον Nicky Hayden, με τον Αμερικανό να ακολουθεί τον Βρετανό ως και το πέσιμο της καρώ σημαίας.

Ο Rea έχοντας στο μεταξύ χαθεί στην κορυφή και τον Davies να παίρνει μια διαφορά ασφαλείας από τους αναβάτες πίσω του, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μάχη για την τελευταία θέση του βάθρου. Ο Sykes με καλύτερο ρυθμό από τον Melandri τον πλησίασε πολύ στα τελευταία στάδια του αγώνα, αφήνοντας την τελική του επίθεση για την τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου!

Ο Sykes κατάφερε να περάσει μπροστά από τον Ιταλό σε ένα σημείο που ο αναβάτης της Ducati δεν μπορούσε να απαντήσει, πανηγύριζοντας το δεύτερο φετινό του βάθρο. Απαρηγόρητος ήταν από την άλλη ο Melandri, ο οποίος δεν πίστευε για πόσο λίγο του ξέφυγε η σημερινή 3η θέση.

Στις θέσεις 5 και 6 τερμάτισαν σε σχηματισμό οι αναβάτες της Pata Yamaha, με τον van der Mark να επικρατεί για πρώτη φορά επί του νέου του teammate, Alex Lowes. Στην 7η θέση βρισκόταν μέχρι και τον τελευταίο γύρο ο Eugene Laverty, εγκατέλειψε όμως τον αγώνα από μηχανική βλάβη.

Έτσι, ο Ιρλανδός έκανε ‘δώρο’ μια θέση στους αναβάτες που βρίσκονταν πίσω του, με τους Jordi Torres, Leon Camier, Nicky Hayden και Stefan Bradl να ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

 

Αφήστε μια απάντηση