EICMA 2017 – Παρουσίαση – Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café

Σχεδόν 20 ημέρες πριν, η Honda παρουσίαζε υπερήφανα στο ‘σπίτι’ της στο Tokyo (Motor Show) το σπαρτιάτικο και εντυπωσιακό ‘γυμνό’ concept της, το Honda Neo Sports Café. Στην φετινή EICMA όμως, γίναμε μάρτυρες της ‘γέννησης’ του ολοκαίνουργιο naked όπλου της Big ‘H’, καθώς αποκαλύφθηκε και επίσημα η νέα Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café.

Η αλήθεια είναι ότι από κοντά η νέα ‘γυμνή’ Ιαπωνική μοτοσυκλέτα μας εντυπωσίασε για δύο πράγματα· για το πόσο διαφορετική έδειχνε σε σχέση με την μοτοσυκλέτα την οποία και αντικατέστησε, αλλά και για το πόσο έμοιαζε με τη concept που είδαμε στο Tokyo Motor Show.

Και τα δύο παραπάνω στοιχεία συνηγορούν σε ένα πράγμα για την Honda και αυτό δεν είναι άλλο από την αλλαγή πλεύσης. Μια αλλαγή πλεύσης που ‘θέλει’ τα concept να περνούν σχεδόν αυτούσια στην παραγωγή (όπως έγινε με το CB150R που παρουσιάσαμε εδώ τον Σεπτέμβριο), αλλά και το γεγονός ότι η CB1000R έπαψε πια να είναι μια streetfighter μοτοσυκλέτα.

Η ‘μόδα’ της αγοράς επιτάσσει μοτοσυκλέτες με στυλ που να ‘παντρεύει’ το ρετρό με το μοντέρνο και μια μεγάλη εταιρεία όπως η Honda δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το ‘ρεύμα’ της εποχής μας. Για αυτό το λόγο λοιπόν, η νέα CB1000R του 2018 αλλάζει χαρακτήρα!

Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café Right side and Left Side - BT
Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η νέα Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café!

Κινητήρας – Ίδια βάση, νέα συνταγή

Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café Engine - BT
Νέος εξωτερικά, νέος και εσωτερικά. Ο κινητήρας της Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café είναι τόσο ίδιος, όσο και διαφορετικός σε σχέση με το 2017!

Θυμάστε τον υδρόψυκτο, τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998cc που χρησιμοποιούταν στο μοντέλο του 2017; Ε, λοιπόν, πέρα από τα επανασχεδιασμένα και ‘φρέσκα’ καλύμματα του κινητήρα που αποκτήθηκαν απ’ ευθείας από το concept, Neo Sports Café, τίποτε δεν σε προϊδεάζει για τις αλλαγές που έγιναν στο εσωτερικό του.

Μιλάμε για την ίδια βάση, η οποία χάρη στη νέα ‘συνταγή’ της Honda, ανακοινώνεται με 20 περισσότερους ίππους για το 2018! Μια σπουδαία αύξησης ιπποδύναμης στην ‘άκακη’ ως σήμερα CB1000R, η οποία οφείλεται στα νέα σφυρήλατα πιστόνια, τους επανασχεδιασμένους θαλάμους καύσης, τους εκκεντροφόρους που προσφέρουν μεγαλύτερο βύθισμα στις βαλβίδες (των οποίων η διάμετρος αυξήθηκε), τα νέα σώματα ψεκασμού (44mm από 36mm), την αύξηση της συμπίεσης (11,6:1 αντί 11,2:1) αλλά και τη νέας σχεδίασης εξάτμιση (4 σε 2 σε 1). Οι 145 ίπποι που ανακοινώνει η Honda στις 10.500σαλ είναι σίγουρα πολύ καλύτεροι από τους 125 του προηγούμενου μοντέλου, ενώ η εταιρεία έχει εστιάσει – όπως αναφέρει – μεταξύ των 6 και των 8.000 σαλ, για περισσότερη ροπή και οδηγική απόλαυση στο δρόμο.

Η νέα Μονάδα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης (ECU) μας δίνει πλέον ένα γκάζι ride-by-wire, ενώ το εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων έχει 4% ‘κοντύτερες’ σχέσεις, κάνοντας την Honda CB1000R πιο ‘σπιρτόζικη’ και πρόθυμη στο ‘παιχνίδι’.

Μάλιστα, η Honda αναφέρει ότι η νέα ‘γυμνή’ της μοτοσυκλέτα είναι ταχύτερη από την Superbike της, CBR1000RR, στις τρεις πρώτες ταχύτητες και ως τα 130χάω! Έτσι, αν την αποκτήσετε, θα έχετε λόγο να κοιτάτε με ‘νόημα’ την superbike που θα σταματήσει δίπλα σας, έχοντας στο νου ότι μπορεί και να της ‘ρίξετε’ ως το επόμενο φανάρι!

Τέλος, να πούμε ότι η Ιαπωνική μοτοσυκλέτα φέρει για πρώτη φορά και συμπλέκτη ολίσθησης / υποβοήθησης.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα – Όλα νέα εκτός από τα φρένα

Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café Front and Rear Wheel - BT
Νέο πλαίσιο και αναρτήσεις, όχι όμως και τα φρένα. Αρκετές άλλωστε οι αλλαγές, δεν νομίζετε;

Η Honda εφοδίασε τη νέα της μοτοσυκλέτα με ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο και ένα εξίσου νέο μονόμπρατσο ψαλίδι, με το πρώτο να κατασκευάζεται από ατσάλι και το δεύτερο από αλουμίνιο. Μικρές διαφοροποιήσεις έγιναν στο rake και το trail του πλαισίου, με το μεταξόνιο να μακραίνει κατά 10.16mm, παρ’ όλο που το ψαλίδι είναι κοντύτερο κατά 12.7mm (σε σχέση με την περσινή έκδοση).

Το βάρος του πλαισίου είναι χαμηλότερο κατά (σχεδόν) 2.5kg, ενώ η κατανομή βάρους είναι ελαφρώς περισσότερο συγκεντρωμένη στο πίσω μέρος (48.5% εμπρός / 51.5% πίσω).

Οι αναρτήσεις είναι και αυτή τη φορά της Showa, όντας όμως εντελώς νέες. Το πηρούνι είναι το SFF Big Piston της εταιρείας, είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και έχει όλες τις λειτουργίες του συγκεντρωμένες στο ένα καλάμι, εξοικονώντας με αυτόν τον τρόπο συνολικό βάρος. Στο πίσω μέρος συναντούμε το αμορτισέρ Balance Free Rear Cushion της Showa το οποίο είναι εξίσου πλήρως ρυθμιζόμενο.

Τα φρένα προέρχονται από την Tokico και οι εμπρός δισκόπλακες των 310mm επιβραδύνουν το σύνολο χάρη στις δύο monoblock ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Ιαπωνικής φίρμας. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας δίσκος 256mm με μια δαγκάνα ενός εμβόλου, ενώ τόσο το εμπρός, όσο και το πίσω φρένο, συνεργάζονται με ένα σύστημα διαχείρισης πέδησης (ABS) δύο καναλιών.

Το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας έχει μειωθεί κατά 8 κιλά σε σχέση με την προηγούμενη CB1000R, αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς της Honda σε αυτό τον τομέα.

Πακέτο Ηλεκτρονικών – Επιτέλους ήρθαν!

Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café Dash
Πολύ όμορφο το πάνελ οργάνων της CB1000R, το οποίο αν και πλήρως ψηφιακό και μοντέρνο, κατορθώνει να διατηρεί μια vintage εικόνα

Η νέα  Honda CB1000R 2018 έρχεται με μια σειρά ηλεκτρονικών βοηθημάτων, που την κάνουν πιο ‘σύγχρονη’ και συνάμα… πιο εύκολη. Τρεις επιλογές που αφορούν την χαρτογράφηση κινητήρα, το φρένο του κινητήρα αλλά και το traction control ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, κάνουν την νέα naked μοτοσυκλέτα αρκετά ευέλικτη.

Επιπρόσθετα υπάρχουν και τέσσερις επιλογές οδήγησης, η Standard, η Sport, η Rain και η User, με την τελευταία να σου δίνει την δυνατότητα να φέρεις τη μοτοσυκλέτα στα ‘μέτρα’ σου, ανάλογα τις επιλογές που προαναφέραμε.

 

 


Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.

Λοιπά – Οι διαφοροποιήσεις συνεχίζονται

Honda CB1000R 2018 Neo Sports Café Front and Rear Wheel - BT
Εντυπωσιακό εμπρός φανάρι και εξογκωμένα σήματα στο τεπόζιτο… Υπέροχο στυλ

Οι νέοι τροχοί της μοτοσυκλέτας, εκτός από πανέμορφοι και απόλυτα ταιριαστοί με το υπόλοιπο look της, έχουν και μια νέα πίσω διάσταση. Το πίσω ελαστικό λοιπόν γίνεται 190/55 (αντί 180/55). Όσο αφορά τη θέση οδήγησης, η Honda έχει δώσει περισσότερο ύψος στο τιμόνι, αυξάνοντας μάλιστα το φάρδος του για καλύτερο μοχλό.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν τον αναβάτη στην πιο άνετη, καθημερινή του μετακίνηση. Οι οπτικές αλλαγές σε σχέση με το concept Neo Sports Café εντοπίζονται στο εμπρός στρογγυλό φανάρι (διατήρησε το LED ‘πέταλο’ αλλά όχι το ματ εφέ), στο τελικό της εξάτμισης (δεν ‘χωρούσαν’ οι Euro4 στο εκπληκτικό τελικό του concept), στη βάση της πινακίδας αλλά και τους καθρέπτες.

Φυσικά θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη λιτή ουρά της πρώτης έκδοσης, καθώς έγιναν τροποιήσεις στο υποπλαίσιο, οι σέλες έγιναν δύο (αντί της μονοκόμματης), μπήκε η κλειδαριά της πίσω, φλας… και έτοιμο για παραγωγή. Ξεχάσαμε κάτι; Μα φυσικά! Την μικρή TFT οθόνη του concept αντικατέστησε ένα εξίσου μικρό και γουστόζικο πάνελ οργάνων, ενώ δεν υπάρχει κανένα τζαμάκι ή μασκάκι στο βασικό εξοπλισμό.

Η Honda βέβαια έχει ετοιμάσει ήδη ειδική σειρά αξεσουάρ για το νέο της μοντέλο, ενώ τέλος να πούμε ότι το τεπόζιτο της μοτοσυκλέτας είναι χωρητικότητας λίγο άνω των 16l. Τα διαθέσιμα χρώματα και οι τιμές του μοντέλου στην Κύπρο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.