MotoGP Valencia Test – 1η Ημέρα – Αλλαγές, νέα fairings και Vinales στην κορυφή

Ο Maverick Vinales ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα δοκιμών στη Valencia όντως ο ταχύτερος αναβάτης, με τους Johann Zarco, Marc Marquez και Valentino Rossi να τον ακολουθούν. Ο τελευταίος μάλιστα είχε και μια σφοδρή πτώση, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί.

Οδηγώντας τόσο τη μοτοσυκλέτα που του έδωσε τον φετινό Τίτλο, όσο και αυτή του 2018, ο Marc Marquez ηγήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών, πρώτων δοκιμών για την ερχόμενη σαιζόν.

Ο 24χρονος Ισπανός ολοκλήρωσε 70 συνολικά γύρους πάνω στην εργοστασιακή RC213V του, όμως μία ώρα πριν το τέλος των δοκιμών έχασε τα ηνία των χρόνων, καταλήγοντας 3ος.

Τον ταχύτερο γύρο της ημέρας σημείωσε ο ‘προβληματισμένος’ στους τελευταίους αγώνες, Maverick Vinales, ο οποίος ‘έγραψε’ 1.30.189. Ο 22χρονος οδήγησε ένα υβρίδιο της M1 με το πλαίσιο του 2016 (το οποίο είχε και στον αγώνα της Κυριακής), ενώ παρά το γεγονός ότι η πληροφορία δεν έχει επαληθευτεί, φημολογείται ότι χρησιμοποίησε τον κινητήρα του 2018.

Ο Ισπανός δοκίμασε και ένα νέου τύπου fairing στην μοτοσυκλέτα του, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από ότι είδαμε από τους τεχνικούς της Yamaha καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής χρονιάς.

Πίσω από τον τρίτο καλύτερο του φετινού πρωταθλήματος κατατάχθηκε ο εντυπωσιακός – πρώην rookie, Johann Zarco. Ο Γάλλος επιβεβαίωσε την σπουδαία ταχύτητά του και με την μοτοσυκλέτα του 2017, καθώς με αυτή σημείωσε και τον ταχύτερο χρόνο του.

Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Moto2 σημείωσε 1.30.389 (+0.200 από τον Vinales), χρόνος που ήταν ελάχιστα αργότερος από αυτόν που σημείωσε το απόγευμα του Σαββάτου στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές.

Στην 4η θέση ολοκλήρωσε ο Valentino Rossi, κάνοντας έτσι τρεις τις Yamaha στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Ο Ιταλός είχε μια άσχημη πτώση στη Στροφή 10 νωρίς στη διαδικασία, με τη μοτοσυκλέτα του να φέρει εκτεταμένες ζημιές. Ο αναβάτης της Movistar Yamaha όμως σηκώθηκε αλώβητος, ενώ κατάφερε να μείνει μόλις 0.330sec μακριά από την 1η θέση.

Ο 38χρονος χρησιμοποίησε τον νέο κινητήρα του 2018 μόλις για δύο γύρους, καθώς στη συνέχεια είχε την πτώση που προαναφέραμε. Έτσι, έχασε μια ευκαιρία ώστε να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με αυτόν, όμως δήλωσε ότι ένιωθε καλά και δυνατός, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μία θέση πιο πίσω ολοκλήρωσε ο Αυστραλός Jack Miller, ο οποίος βάλθηκε να επιβεβαιώσει από την πρώτη κιόλας ημέρας αυτούς που τον ήθελαν στη σέλα μιας Ducati.

Στην πρώτη του επαφή με την Desmosedici της Pramac, το νέο ‘καγκουρό’ του MotoGP ήταν 0.446sec πίσω από τον πρωτοπόρο Vinales και πάνω από ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον teammate του, Danilo Petrucci (14ος).

MotoGP Valencia Test - 1η ημέρα Jack Miller
Πολύ θετικό ήταν το ντεμπούτο του Jack Miller στην Pramac Ducati, με τον Αυστραλό να δείχνει αμέσως τα ‘δόντια’ του

Με τον Αυστραλό να φέρει τον τίτλο της ταχύτερης Ducati στην πίστα της Valencia, οι Andrea Dovizioso και Jorge Lorenzo ολοκλήρωσαν την ημέρα τους στις θέσεις 7 και 8, πίσω από την Aprilia του Aleix Espargaro.

Οι δύο αναβάτες (όπως και ο Petrucci) είχαν στη διάθεσή τους μόνο μια εξέλιξη της φετινής μοτοσυκλέτας, ενώ η Desmosedici GP18 αναμένεται να κάνει ντεμπούτο με το νέο έτος.

Στην 9η θέση βρέθηκε ο Pol Espargaro, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του την διαρκή άνοδο της KTM. Πίσω από τον Ισπανό ολοκλήρωσαν οι Crutchlow και Pedrosa, με τους δύο αναβάτες να έχουν στη διάθεσή τους τόσο εξαρτήματα, όσο και τη νέα μοτοσυκλέτα της Honda προς δοκιμή.

Η 12η ήταν η θέση που κατέκτησε η δεύτερη εργοστασιακή KTM του Bradley Smith, ενώ πίσω του βρέθηκε ο νέος αναβάτης της Avintia Ducati, Tito Rabat. Πάνω στην κατάμαυρη Aprilia του, ο Scott Redding βρέθηκε στην 15η θέση. Αυτό ήταν και το ντεμπούτο του Βρετανού στη σέλα της RS-GP.

O Karel Abraham ήταν 16ος (είχε και πτώση), ενώ ταχύτερος rookie της πρώτης ημέρας δοκιμών στη Valencia αναδείχθηκε ο Takaaki Nakagami. Ελάχιστα πιο πίσω του ολοκλήρωσε ο επίσης rookie, Franco Morbidelli, με τον προσωρινό teammate του και αντικαταστάτη του Tom Luthi στη Marc VDS, Takumi Takahashi, να ‘γράφει’ τον 19ο χρόνο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Tom Luthi θα χάσει και το επόμενο τεστ της ομάδας Marc VDS, με τον Alex Marquez να τον αντικαθιστά στο πλευρό του Morbidelli.

Τελευταίος στην κατάταξη ήταν ένας άλλος rookie, o Ισπανός Xavier Simeon (είχε και πτώση). Εκτός δοκιμών έμειναν οι Iannone και Rins της Suzuki, καθώς διαγνώστηκαν με ιική μόλυνση. Άσχημη πτώση και πρόωρη εγκατάλειψη είχε ο Alvaro Bautista, ο οποίος είχε ένα άσχημο highside στην Στροφή 1.

Ο Ισπανός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, αποφεύγοντας τελικά τον τραυματισμό.

Αναλυτικότερα η κατάταξη της πρώτης ημέρας του Valencia Test:

MotoGP Valencia Test - 1η ημέρα Αποτελέσματα
MotoGP Valencia Test – 1η ημέρα Αποτελέσματα