Παρουσίαση – Ducati Panigale V4 και Panigale V4S 2018

Ίσως η πιο πολυαναμενόμενη μοτοσυκλέτα της χρονιάς, αποκαλύφθηκε. Οι Claudio Domenicali, Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci και Michelle Pirro, ήταν όλοι τους εκεί, στο ραντεβού της Ducati με την ιστορία. Κυρίες και κύριοι, οι Ducati Panigale V4 και Panigale V4S φέρνουν την νέα εποχή στην Ιταλική φίρμα!

Η Ducati θέλησε να δημιουργήσει κάτι νέο, κάτι το ξεχωριστό. Μια μοτοσυκλέτα η οποία θα είχε την δύναμη να γυρίσει την ‘βαριά’ δικύλινδρη σελίδα της ιστορίας του Ιταλικού εργοστασίου, ενώ θα είναι ικανή για να πρωτοστατήσει στην αλλαγή φιλοσοφίας των ανθρώπων της Ducati.

Παρ’ όλο όμως που η Panigale V4 είναι εντελώς νέα, στο ‘μάτι’ θυμίζει έντονα τη μοτοσυκλέτα από την οποία πήρε τη σκυτάλη ως η απόλυτη Superbike της εταιρείας· την δικύλινδρη 1299 Panigale. Το ότι οι δύο μοτοσυκλέτες θα μοιάζουν το γνωρίζαμε από όταν αποκαλύψαμε τις πρώτες φωτογραφίες του μοντέλου, σχεδόν 4 μήνες πριν.

Τώρα όμως, με την επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, βλέπουμε ότι οι δεσμοί ‘συγγένειας’ της οικογένειας Panigale είναι αρκετά σφικτοί, παρά το γεγονός ότι η νέα μοτοσυκλέτα φέρει δύο επιπλέον κυλίνδρους σε σχέση με τον προκάτοχό της.

Το look της μοτοσυκλέτας μας δείχνει ότι η Panigale V4 είναι ελαφρώς πιο φαρδιά στα πλάγια, ενώ το σύνολο φαντάζει πιο συμπαγές από ότι η 1299 Panigale. Το εμπρός μέρος έχει χάσει λίγη από την ‘γλυκύτητα’ της δικύλινδρης έκδοσης, ενώ τώρα είναι πιο ‘κοφτερό’ και πιο απόκοσμο από ποτέ – ειδικά όταν βλέπεις τα δύο φωτιστικά σώματα με την τεχνολογία LED να σε κοιτάζουν.

Ducati Panigale V4 2018 Front and Rear
Όμορφο; Είναι! Και απόκοσμο επίσης…

Κινητήρας – Ο ‘Desmosedici’ του MotoGP έγινε πολίτης με το όνομα ‘Stradale’

Ducati Panigale V4 2018 Engine
Ο κινητήρας Ducati V4 Stradale

Ο ολοκαίνουργιος Stradale κινητήρας των 1103cc, με τους τέσσερις κυλίνδρους σε διάταξη V90° και τα ευμεγέθη πιστόνια των 81mm, είναι αποτέλεσμα όλης της τεχνογνωσίας που απέκτησε η Ducati στην 15ετη ενασχόλησή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα δύο τροχών του πλανήτη, το MotoGP.

Η διάμετρος των πιστονιών είναι όμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στην Desmodici GP, την μοτοσυκλέτα με την οποία αγωνίζεται η εταιρεία στο MotoGP. Η διαδρομή όμως είναι μεγαλύτερη (για αυτό και η Panigale V4 έχει περισσότερα κυβικά), ούτως ώστε να αποκτήσει περισσότερη ροπή για την χρήση της μοτοσυκλέτας στο δρόμο.

Οι τεχνικοί της Ducati υποστηρίζουν ότι ο νέος κινητήρας τους έχει πολλές ομοιότητες με τον αγωνιστικό τους, ενώ ανακοινώνουν ιπποδύναμη που αγγίζει τους 214 ίππους στις 13.000σαλ, με ροπή που φθάνει τα 120Nm (91.1 lb-ft) στις 10.000σαλ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι η V4 εκδοχή της Panigale έχει 9 περισσότερους ίππους σε σχέση με την 1299 Panigale, με τις δύο μοτοσυκλέτες στη βασική τους μορφή. Επιπρόσθετα, η νέα τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα έχει μόλις έναν λιγότερο ανακοινώσιμο ίππο, από την κορυφαία έκδοση της 1299 Panigale, την Superleggera!

Η σχέση συμπίεσης φθάνει το 14:1, ένα νούμερο που είναι από τα μεγαλύτερα που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην κατηγορία.

Ο αντίθετα περιστρεφόμενος στροφαλοφόρος άξονας αντισταθμίζει μερικά από τα γυροσκοπικά φαινόμενα που παράγονται από τους τροχούς, ενώ εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα της χρήσης του θα είναι οι ταχύτερες αλλαγές κατεύθυνσης και η μικρότερη ‘επιθυμία’ της μοτοσυκλέτας για ανύψωση του εμπρός τροχού κατά την επιτάχυνση και του πίσω κατά το φρενάρισμα.

 

Όμως, η αντίθετη περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα απαιτεί επίσης έναν άξονα μετάδοσης κίνησης στην σωστή κατεύθυνση για την τελική κίνηση στον πίσω τροχό. Η Ducati ισχυρίζεται ότι ο επιπλέον άξονας κοστίζει περίπου δύο ίππους στη συνολική ανακοινώσιμη ιπποδύναμη της Panigale V4, όμως, φαντάζομαι ότι οι 214 είναι υπεραρκετοί.

Η εταιρεία δεν έχει αφήσει τίποτε στην τύχη και χρησιμοποιεί την ίδια σειρά ανάφλεξης με αυτόν που χρησιμοποιείται και στην Desmosedici GP. Την ονόμασε λοιπόν ‘Twin Pulse’ και οι δύο αριστεροί κύλινδροι δίνουν ανάφλεξη ο ένας μετά τον άλλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι δεξιοί.

Η σειρά ανάφλεξης στις 0, 90, 290 και 380 μοίρες παίζει καθοριστική σημασία σύμφωνα με τους τεχνικούς του Borgo Panigale, καθώς αυτό το διάστημα των 200 μοιρών που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο πρώτες καύσεις και στις δύο επόμενες, βοηθά το πίσω ελαστικό να διαχειριστεί καλύτερα τη δύναμη.

Όσο αφορά το δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης των βαλβίδων, η Ducati αναφέρει πως έχει επανασχεδιάσει και σμικρύνει όσο είναι εφικτό όλα τα μέρη, ώστε να δημιουργήσει πιο συμπαγείς κεφαλές.

Επιπρόσθετα η εταιρεία αναφέρει ότι λόγω του συστήματός της μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μεγάλης διαμέτρου βαλβίδες των 34mm (εισαγωγής) και 27.5 (εξαγωγής) για το υψηλό όριο περιστροφής της Panigale V4, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει με ένα συμβατικό σύστημα κίνησης βαλβίδων με ελατήρια.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα – Το λεγόμενο ‘Front Frame’ και το ‘level up’ της ‘S’

Ducati Panigale V4 και Panigale V4S 2018 'Front Frame'
Το πλαίσιο ‘Front Frame’

Το ‘Front Frame’ της Panigale V4 αποτελεί εξέλιξη του monocoque πλαισίου που είδαμε στην πρώτη έκδοση της Panigale, όμως είναι στενότερο και πιο ελαφρύ. Επιπρόσθετα, προσφέρει περισσότερη στρεπτική ακαμψία, δίνοντας την ευκαιρία στον αναβάτη να διαχειρισθεί στο έπακρο τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας.

Η βασική έκδοση θα διατίθεται με αναρτήσεις τις Showa, με το πηρούνι των 43mm να είναι το πλήρως ρυθμιζόμενο Big Piston (BPF) της εταιρείας. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα αμορτισέρ της Sachs (επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο), ενώ θα υπάρχει και σταμπιλιζατέρ της ίδιας εταιρείας.

Αν ζητάς κάτι πιο εξεζητημένο, η Panigale V4S έρχεται έτοιμη με τα χρυσά κοσμήματα της Öhlins, τόσο στο εμπρός, όσο και στο πίσω μέρος. Το πηρούνι είναι το Öhlins NIX-30, ενώ το αμορτισέρ είναι το Öhlins TTX 36. Το σταμπιλιζατέρ έρχεται επίσης από την ίδια εταιρεία, ενώ όλα τα παραπάνω διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα των Σουηδών, Öhlins Smart EC 2.0 system.

Μέσω αυτού, ο αναβάτης θα μπορεί να ρυθμίσει χειροκίνητα τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας του μέσω ‘εικονικών κλίκ’, ενώ θα υπάρχει και η αυτόματη ρύθμιση όπου οι αναρτήσεις θα ρυθμίζονται βάση των δεδομένων που θα συλλέγονται από την IMU (Μονάδα Αδρανειακής Μέτρησης) και των άλλων αισθητήρων.

Στον τομέα των φρένων, οι δύο εκδόσεις χρησιμοποιούν τις τελευταίας γενιάς δαγκάνες της Brembo με τα τέσσερα έμβολα στην κάθε μία, με τις Stylema monoblock να δείχνουν πιο συμπαγείς και να ζυγίζουν 70gr λιγότερα (έκαστη) χωρίς να μειονεκτούν σε ακαμψία. Οι εμπρός δισκόπλακες έχουν διάμετρο 330mm.

Ο μόνος πίσω δίσκος των 245mm λειτουργεί με δαγκάνα δύο εμβόλων. Το σύστημα ABS Cornering EVO χρησιμοποιεί την εξαιρετικά ελαφριά μονάδα ελέγχου Bosch 9.1MP.

Το βάρος της βασικής έκδοσης ανακοινώνεται στα 175kg (στεγνό), ενώ 1kg λιγότερο ανακοινώνεται η έκδοση ‘S’.

Πακέτο Ηλεκτρονικών – Ένα από τα πιο προηγμένα που είδαμε σε μοτοσυκλέτα

Ducati Panigale V4 και Panigale V4S 2018
Anti-wheelie; Φυσικά και υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σουζάρει!

Η Ducati χρησιμοποίησε στην νέα της μοτοσυκλέτα μια νέα TFT οθόνη 5in, ενώ η 6 αξόνων IMU θα λαμβάνει πληροφορίες για (κρατήστε σημειώσεις): το Cornering ABS Bosch EVO, το Ducati Traction Control EVO (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης), το Ducati Slide Control (σύστημα ελέγχου πλαγιολίσθησης), το Ducati Wheelie Control EVO (σύστημα για τον έλεγχο της σούζας), το Ducati Power Launch (σύστημα εκκίνησης), το Ducati Quick Shift EVO (σύστημα για γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων), το Engine Brake Control EVO (σύστημα διαχείρισης φρένου του κινητήρα) και το Ducati Electronic Suspension EVO (σύστημα διαχείρισης των ηλεκτρονικών αναρτήσεων).

Φυσικά θα υπάρχει και το σύστημα ανάλυσης Δεδομένων (Ducati Data Analyzer) και το σύστημα πολυμέσων της εταιρείας (Ducati Multimedia System). Θέλετε κάτι άλλο σε ηλεκτρονικό;

 

 

Λοιπά – Ποτέ τα ‘λοιπά’ δεν ήταν τόσο καλά

Η Ιταλική Pirelli προμηθεύει τις δύο εκδόσεις της Panigale V4 με τα ελαστικά Diablo Supercorsa SP, με το πίσω ελαστικό να έχει διαστάσεις 200-60/17. Η έκδοση ‘S’ φέρει ανθρακονήματινο εμπρός και πίσω φτερό, σφυρήλατους αλουμινένιους τροχούς, υποπλαίσιο μαγνησίου και μπαταρία ιόντων-λιθίου. Και οι δύο μοτοσυκλέτες θα διατίθενται με μόνη χρωματική επιλογή την κόκκινη, την ώρα που το πλαίσιο θα είναι γκρι και οι τροχοί μαύροι.

Όσο για την τιμή, η βασική έκδοση ξεκινά με κάτι λιγότερο από €22.000, ενώ η έκδοση Panigale V4S θα κοστίζει κάτι περισσότερο από €27.000. Οι τελικές τιμές για την Κύπρο αναμένεται να ανακοινωθούν.

Τέλος, θα υπάρχει μεγάλη γκάμα αξεσουάρ για τη μοτοσυκλέτα, όμως, αν θεωρείτε ότι τα 214 καλογυμνασμένα άλογα της Panigale V4 δεν σας αρκούν, υπάρχει και η επιλογή της Akrapovič, η οποία υπόσχεται να φτάσει την ιπποδύναμη στους 226 ίππους. Τώρα; Τι λέτε; Αρκούν;