Concept Yamaha R-09 – Ίσως η ιδανική ‘R’

Το είδαμε να ποζάρει στο SuperStreetBike και πριν ρωτήσεις τον τραπεζίτη σου πόσο είναι το υπόλοιπο του λογαριασμού σου, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα· αυτή η Yamaha R-09 βρίσκεται απλά στη σφαίρα της φαντασίας των εξαιρετικών σχεδιαστών της Kardesign.

Δεν χωράει αμφιβολία για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι της Βρετανικής εταιρείας. Μας το απέδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν, το έκαναν και φέτος όταν όλοι περίμεναν απεγνωσμένα μια φωτογραφία της πολυαναμενόμενης Ducati Panigale V4.

Πριν ακόμη δούμε το τελικό αποτέλεσμα της Ιταλίδας, η Kardesign είχε φροντίσει να μας προμηθεύσει με μια εικόνα ψηφιακά επεξεργασμένη, η οποία τελικά έμοιαζε πολύ με αυτό που είδαμε από την Ducati λίγο καιρό αργότερα.

Τώρα όμως; Τι έχει κάνει ο Kar Lee (ιδιοκτήτης της Kardesign) και η ομάδα του; Έφτιαξαν ίσως την ιδανικότερη μοτοσυκλέτα της οικογένειας ‘R’ της Yamaha, μιας οικογένειας από την οποία έχουμε δει ως τώρα μόνο τετρακύλινδρες δημιουργίες.

Με τους τρικύλινδρους κινητήρες να πληθαίνουν ως η χρησή τομή ανάμεσα στους δύο και στους τέσσερις κυλίνδρους, το νέο ψηφιακό concept των Βρετανών ακολουθεί τη μόδα. Ο υποτιθήμενος κινητήρας που τροφοδοτεί την R-09 είναι αυτός της MT-09 με τους 115hp, όμως αν υπήρχε μια περίπτωση να δούμε αυτό το μοντέλο στην παραγωγή τότε θα μιλούσαμε για πολύ περισσότερη ισχύ.

Αναρτήσεις, φρένα και ζάντες προέρχονται από την R6, ενώ σχεδιαστικά η μοτοσυκλέτα ‘ακροβατεί’ ανάμεσα στο design των R6 και R1. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, με την R-09 να δείχνει ιδιαίτερα sexy – περισσότερο από κάθε supersport/superbike που υπάρχει στη γκάμα μοτοσυκλετών της Yamaha αυτή τη στιγμή.

Πάντως, η πιθανότητα να δούμε ένα τέτοιο μοντέλο στην γραμμή παραγωγής της Ιαπωνικής φίρμας φαντάζει μάλλον απίθανη, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Ίσως οι κατασκευαστές αρχίσουν να στρέφονται περισσότερο προς τους τρικύλινδρους κινητήρες μετά την έναρξη της νέας εποχής της Moto2, η οποία ξεκινά το 2019.

Τότε, με την έλευση της Triumph και του τρικύλινδρου κινητήρα της στα Grand Prix, ίσως αλλάξει κάποια δεδομένα στην παγκόσμια αγορά μοτοσυκλέτας. Και γιατί όχι, ίσως δημιουργηθεί και μια ολοκαίνουργια κατηγορία που θα βρίσκεται ανάμεσα στις supersport τετρακύλινδρες των 600cc και τις superbike τετρακύλινδρες των 1000cc.

Άλλωστε, υπάρχει ήδη ένας εκπρόσωπος (MV Agusta F3 800) και από ότι φημολογείται, η Triumph ετοιμάζει την νέα Daytona με 765cc. Οπότε, όλα είναι πιθανά.