MotoGP Motegi – FP1&FP2 – Οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος στην κορυφή των χρόνων

Οι δύο κορυφαίοι του φετινού πρωταθλήματος, Andrea Dovizioso και Marc Marquez, ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στη σημερινή, πρώτη ημέρα του Ιαπωνικού GP. Εντυπωσιακά και ελάχιστα πιο πίσω τους ολοκλήρωσε ο Aleix Espargaro με την Aprilia του, την ώρα που το εργοστασιακό δίδυμο της Yamaha έμενε εκτός πρώτης δεκάδας.

FP1: Η πίστα του Motegi υποδέχθηκε τους αναβάτες του MotoGP με βροχή και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με τον Maverick Vinales να είναι ο επικεφαλής στους χρόνους ως και το τέλος των πρώτων 15 λεπτών. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Marc Marquez, ο οποίος έδειχνε ασταμάτητος στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Ο Ισπανός ήταν ταχύτατος και σημείωνε διαρκώς ταχύτερα περάσματα, ενώ έπρεπε να περάσουμε το μέσο της διαδικασίας για να καταφέρει κάποιος να πλησιάσει τους χρόνους του αναβάτη της Repsol. Ακόμη και τότε όμως ο Marquez είχε έτοιμη την απάντησή του, σημειώνοντας τελικό ταχύτερο γύρο με χρόνο 1.55.418.

Αυτός ο γύρος του 24χρονου ήταν αρκετός για να του δώσει με άνεση την 1η θέση του FP1, καθώς ο εντυπωσιακός Aleix Espargaro (2ος) δεν κατάφερε να πλησιάσει τον χρόνο του αντιπάλου του. Ο αναβάτης της Aprilia έμεινε +0.875sec πίσω από τον συμπατριώτη του, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση στη σέλα της RS-GP.

Πίσω από τον Aleix Espargaro βρέθηκε ο Scott Redding, ο οποίος υποχώρησε μία θέση από την 2η που βρισκόταν λίγο πριν το τέλος. Ο Βρετανός έμεινε λίγο πάνω από 1sec μακριά από την κορυφή, κατάφερε όμως να κρατήσει πίσω του τους εργοστασιακούς αναβάτες της Ducati, Jorge Lorenzo (4ος) και Andrea Dovizioso (5ος).

Ο Lorenzo πραγματοποίησε μια ακόμη καλή εμφάνιση στα τελευταία GP, είχε όμως και την άτυχη στιγμή του. Ο Cal Crutchlow που τον ακολουθούσε στα πρώτα στάδια της διαδικασίας έχασε τον έλεγχο της Honda του στη Στροφή 9 της πίστας, παρασύροντας μαζί του και τον άτυχο Ισπανό. Ευτυχώς και οι δύο σηκώθηκαν, δίχως να αντιμετωπίζουν κάτι το σοβαρό.

Ο Βρετανός αναβάτης ολοκλήρωσε τελικά στην 7η θέση, ανάμεσα στους Johann Zarco (6ος) και Alex Rins (8ος). Η Suzuki μάλιστα έφερε στο Motegi και το δεύτερο (και τελευταίο φετινό) αεροδυναμικό περίβλημα της GSX-RR, με τον Rins να δηλώνει χαρούμενος και αισιόδοξος ότι το νέο fairing μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Την πρώτη δεκάδα των χρόνων συμπλήρωσαν οι Vinales και Smith, με τον τελευταίο να μαθαίνει πρόσφατα ότι θα βρίσκεται και του χρόνου στα box της KTM.

MotoGP Motegi Aleix Espargaro
Ο ταλαιπωρημένος φέτος, Aleix Espargaro, απέδειξε ότι όταν όλα πηγαίνουν καλά στην ομάδα της Aprilia, τότε μπορεί να κάνει θαύματα

FP2: Οι συνθήκες βελτιώθηκαν ελάχιστα στη δεύτερη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών, έτσι πέρασε αρκετή ώρα έως ότου καταφέρει κάποιος να βελτιώσει το χρόνο που είχε ο Marquez από το FP1. Αυτός που το κατάφερε δεν ήταν άλλος από το φετινό μεγάλο αντίπαλο του Ισπανού, με τον Andrea Dovizioso να τίθεται επικεφαλής στα τελευταία 15 λεπτά.

O χρόνος του Ιταλού ήταν πάνω από 1sec ταχύτερος από τον κοντινότερό του αντίπαλο, όμως ο Zarco κατάφερε σχεδόν αμέσως να πληησιάσει τον χρόνο του Dovizoso στα 6 δέκατα του δευτερολέπτου. Λίγες στιγμές αργότερα ο Marquez θα περνούσε στην 2η θέση, μένοντας μόλις 0.043sec πίσω από τον αναβάτη της Ducati.

Την ώρα όμως που ο Marquez θέλησε να δώσει το κάτι παραπάνω στο FP2, σημείωσε πτώση στη Στροφή 4 τερματίζοντας πρόωρα τις προσπάθειές του. Ο χρόνος που είχε σημειώσει όμως ήταν αρκετός για να του χαρίσει τη 2η θέση, με τον Aleix Espargaro να ετυπωσιάζει και πάλι ολοκληρώνοντας στην 3η θέση.

Ακόμη μία 4η θέση κατέκτησε ο Jorge Lorenzo, με τον Zarco να συμπληρώνει την πρώτη 5αδα αναβατών. Ο Danilo Petrucci βρέθηκε στην 6η θέση, με τον Iannone να ανεβαίνει στην 7η κάνοντας χρήση του νέου fairing της Suzuki.

Τη δεκάδα ‘έκλεισαν’ οι δύο Honda των Pedrosa-Crutchlow αλλά και ο Rins, ο οποίος άφησε πίσω του τις δύο Yamaha των Vinales-Rossi. Να θυμίσουμε ότι στο Ιαπωνικό GP υπάρχουν και τρεις Ιάπωνες αναβάτες που πραγματοποιούν wildcard εμφανίσεις, με τον Kohta Nozane να είναι ο κορυφαίος με την 13η θέση του στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

MotoGP Motegi 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2
MotoGP Motegi 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2