MotoGP Silverstone – Race – Νίκη Dovizioso στον αγώνα των ανατροπών

Ο Andrea Dovizioso κέρδισε. Και το έκανε για 4η φορά φέτος, όντας ο πλέον πολυνίκης αναβάτης του MotoGP για το 2017. Οι δύο Movistar Yamaha ανέβηκαν στο βάθρο, η Honda του Marquez ‘έμεινε’ στην άκρη της πίστας, ο Crutchlow το ‘πάλεψε’ μπροστά στο κοινό του, και κάπως έτσι, το πρωτάθλημα ξαναπήρε ‘φωτιά’.

Αναρωτιέμαι πόσες φορές θα ακουστεί φέτος αυτός ο τίτλος. Το πρωτάθλημα του MotoGP πήρε και πάλι ‘φωτιά’ λοιπόν, γιατί όταν οι μοτοσυκλέτες εξελίσσονται, το ηθικό των αναβατών αλλάζει και ο παράγοντας ‘τύχη’ συμμετέχει στην εξίσωση, τότε τα πάντα μπορούν να ανατραπούν.

Όπως ανατράπηκαν και στο Silverstone, όπου είδαμε μια Ducati να κερδίζει έχοντας μόλις τον 6ο χρόνο στις κατατακτήριες και τη Honda του Marquez να γεμίζει την ευθεία Hanger με λευκό καπνό, παραδίδοντας εκτός από ‘πνεύμα’ και την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα των αναβατών, στον κύριο που κέρδισε άλλον έναν παλικαρίσιο αγώνα για το 2017.

Η ζέστη στο Silverstone έκανε έντονα την εμφάνισή της φέτος, καθώς οι 40°C στην επιφάνεια της ασφάλτου το απόγευμα της Κυριακής, έκαναν το φετινό Βρετανικό GP το πιο θερμό που έχουμε δει έως σήμερα – και μάλιστα με διαφορά.

Λόγω αυτής, οι περισσότεροι αναβάτες επιστράτευσαν τις σκληρές γόμες στα ελαστικά τους, με τον Vinales να κάνει την έκπληξη τοποθετώντας το μαλακό ελαστικό στον πίσω τροχό του. Το έκανε την τελευταία στιγμή, θαρρείς και γνώριζε κάτι, ή απλά έπαιρνε ένα ρίσκο που δεν ήξερε κατά πόσο θα έχει επιτυχία.

Η εκκίνηση δώθηκε στις 5 και 30 το απόγευμα (το πρόγραμμα άλλαξε λόγω του αγώνα της F1), με τον Rossi να παίρνει ‘κεφάλι’ στην κατάταξη και τον Marquez να τον ακολουθεί για λίγες μόνο στροφές από κοντά. Έπειτα, ένα γλύστρημα του Ισπανού άνοιξε λίγο τη διαφορά του από τον Ιταλό, με τους Vinales, Crutchlow, Lorenzo και Dovizioso να βρίσκονται ο ένας στον τροχό του άλλου.

Πιο πίσω την έκπληξη έκανε αρχικά ο Pol Espargaro με την KTM του, ο οποίος κατάφερε να φτάσει με το επιθετικό του στυλ οδήγησης ως και την 8η θέση. Εκεί έμεινε για δύο γύρους, πριν αρχίσει να υποχωρεί στις πιο πίσω θέσεις, χωρίς προφανή λόγο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ισπανός είχε τον 11ο χρόνο δοκιμών, δείγμα της ταχύτητάς του στο Silverstone.

Τρίτος γύρος και οι ενδείξεις στις οθόνες δείχνουν ότι ο Rossi κάνει ταχύτερο πέρασμα με 2.02.122, ένας γύρος που ουδεμία σχέση είχε με το ‘αστρονομικό’ 1.59.941 που είδαμε στις κατατακτήριες δοκιμές από τον Marquez, δεν απείχε όμως πολύ από το ρεκόρ γύρου σε αγώνα που είχε ο Pedrosa από το 2013 (2.01.941).

Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο ταχύτερος γύρος αλλάζει κάτοχο, με τον Alex Rins να σημειώνει 2.02.112 με τη Suzuki του. Τώρα ο αναβάτης της GSX-RR έχει αναρρώσει από τους τραυματισμούς του και δείχνει τη δυναμική του, όντας εκείνη τη στιγμή στην 11η θέση.

Επιστροφή στην κορυφή και ο Rossi διατηρεί έναν πολύ σταθερό ρυθμό, αυξάνοντας τη διαφορά του από τους διώκτες του πάνω από το 1sec. O Vinales έχει περάσει πια 2ος, ο Marquez μια πιέζει τον Ισπανό και μια πιέζεται από τον Dovizioso, που στο μεταξύ έχει περάσει τον ‘αεροδυναμικό’ Lorenzo, που ήταν ο μόνος που χρησιμοποιούσε το νέο fairing της Desmosedici στο Silverstone.

Το νέο τους fairing δεν χρησιμοποιούσαν ούτε οι δύο εργοστασιακές Yamaha, το χρησιμοποιούσαν όμως οι Honda των Marquez και Crutchlow (ο Pedrosa χρησιμοποιήσει ακόμη το περσινό), έχοντας τη 17η και 19η υψηλότερη τελική αντίστοιχα. Μια τελική που υστερούσε 5-6 χιλιόμετρα σε σχέση με τις ‘Ιταλίδες’, που και σε αυτό τον αγώνα κατέκλεισαν την τετράδα στην κατάταξη των υψηλότερων ταχυτήτων.

Το ρεκόρ ταχύτερου γύρου που είχε ο Pedrosa σπάει στον 3ο γύρο από τον Rossi, που σημειώνει 2.01.855. Ο Ιταλός έγινε για λίγο μόνο κάτοχος του ρεκόρ πίστας, καθώς, ένα γύρο μετά, ο teammate του καταφέρνει να το ‘ρίξει’ για ακόμη 2 δέκατα.

Ο Ισπανός ‘μαζεύει’ λίγο λίγο τη διαφορά στα ενδιάμεσα split της πίστας από τον Rossi, τραβώντας μαζί του και τους υπόλοιπους τρεις του γκρουπ που έδειχναν σαν να ‘περιμένουν’. Στον 6ο γύρο πτώση σημειώνει ο Sam Lowes, μια ακόμη στη φετινή απογοητευτική χρονιά του Βρετανού, ο οποίος θα επιστρέψει το 2018 από εκεί που ήρθε (Moto2 στη θέση του Luthi).

Στον ίδιο γύρο περνά ο Dovizioso τον Marquez για την 3η θέση, αποπνέοντας μια τρομερή σιγουριά στην οδήγησή του, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με στρωτό στυλ. Δείχνει ήδη ότι μπορεί να πάρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον αγώνα, κάτι που είχε φανεί κάπως και στο FP4 του Σαββάτου όπου ήταν 2ος.

Μπροστά το γκρουπ πλησιάζει συνεχώς τον ‘Γιατρό’, ο οποίος οδηγώντας σταθερά πραγματοποιεί έναν αλάνθαστο αγώνα. Η διαφορά στον 10ο γύρο έχει μειωθεί στο 0.5sec, με τον Marquez να σημειώνει στον επόμενο γύρο νέο ρεκόρ πίστας με 2.01.560 από την 4η θέση. Την ίδια ώρα προσπάθησε να περάσει και τον Dovizioso στην 3η, όμως ο Ιταλός αντιστάθηκε και έμεινε μπροστά από τον Ισπανό.

Το ‘καμπανάκι’ ήχησε στα αυτιά του ‘DesmoDovi’ και εκεί που έδινε μάχες με τον Marquez, επιτέθηκε άμεσα στον Vinales για την 2η θέση. Οι δυό τους άλλαξαν 3 φορές θέσεις σε ισάρριθμες στροφές, με τη μάχη τους να τους κοστίζει κάπως σε χρόνο και τον Rossi να παίρνει κάτι λιγότερο από μια… ανάσα στην κορυφή.

Με τη διαφορά στο +0.731sec εκκίνησε ο 13ος γύρος, όμως ο αφηνιασμένος Dovizioso δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και μειώνει ως τον 14ο γύρο τη μεταξύ τους διαφορά στο +0.429sec. Ο Marquez που θέλει να μείνει κοντά στη μάχη της πρωτιάς έχει περάσει τον Vinales για την 3η θέση, με πολύ κόσμο να πιστεύει ότι έξι γύρους πριν το τέλος το μαλακό ελαστικό του ‘Top Gun’ άρχισε να διαλύεται.

Αυτό που διαλύθηκε όμως ήταν ο κινητήρας του Marquez, ο οποίος ακολουθώντας τη Desmosedici χωρίς ‘φτερά’ του Dovizioso (που και όμως πετούσε!) πήγε ευθεία στην Stowe, με τη Honda του να έχει ‘μείνει’ προηγουμένως από κινητήρα στην ευθεία Hangar.

Αυτή ήταν μια ατυχία για τον μέχρι πρότινος πρωτοπόρο του φετινού πρωταθλήματος, που ας μη γελιόμαστε, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Όμως, το να παραδίδει πνεύμα μια Repsol Honda είναι ένα θέαμα που δεν το έχουμε συνηθίσει ούτε εμείς, ούτε ο Marquez που δεν ήξερε τι στο καλό μπορεί να έπαθε η RC213V του και τον άφησε τόσο απροσδόκητα.

Η εγκατάλειψη του Ισπανού ήταν το δεύτερο ‘καμπανάκι’ για τον Dovizioso. Η κορυφή του πρωταθλήματος τώρα του άνοιγε διάπλατα τις πόρτες, ακόμη και αν έμενε στην 2η θέση. Όμως ο Ιταλός είπαμε, δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Κυνήγησε και πέρασε τον Rossi στην 1η θέση του αγώνα στα μέσα του 17ου γύρου, με τον συμπατριώτη του να μην έχει καμία απάντηση.

Όπως καμία απάντηση δεν είχε και στον Vinales, ο οποίος με το μαλακό πίσω ελαστικό του κατάφερε και όχι μόνο πέρασε τον teammate του, αλλά ρίχτηκε και στο κυνήγι του Dovizioso για μια ακόμη φετινή νίκη. Στον 18ο γύρο και πιο πίσω στην κατάταξη, τέθηκαν εκτός οι Iannone και Petrucci, έπειτα από σύγκρουση.

Μια σύγκρουση που γινόταν για μια όχι και τόσο σημαντική θέση για το επίπεδο των δύο αναβατών, όμως για τον Iannone ειδικά ήταν ακόμη ένας κακός φετινός αγώνας και μάλιστα, χωρίς ακόμη να έχουμε δει έναν καλό από τον Ιταλό.

Μπροστά, ο Vinales προσπάθησε να ‘πιάσει’ τον Dovizioso ως και το νήμα του τερματισμού, κάνοντας προσωπικό ταχύτερο πέρασμα στον τελευταίο του γύρο με ένα λάστιχο που όλοι στην αρχή πίστευαν ότι δεν θα έβγαζε τον αγώνα. Δεν κατάφερε να πλησιάσει τον πολύ στρωτό Dovizioso στην κορυφή, τερματίζοντας μεν μόλις 0.114sec μακριά του, χωρίς όμως να έχει κάποια ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Και αυτό γιατί ο Ιταλός ήταν εξαιρετικός, οδήγησε συνετά, δεν έκανε λάθη και όπως είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου, «σήμερα αποδείξαμε ότι μπορούμε να πάμε για το πρωτάθλημα». Και με βάση αυτά που έχουμε δει φέτος, υπάρχει κάποιος που να αμφβάλλει;

Ο Dovizioso είναι στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του, με μια μοτοσυκλέτα που έχει βρει πια όλα της τα ‘κουμπιά’ και την διαχειρίζεται όπως μόνο αυτός ξέρει. Για αυτό και έχει κερδίσει και 4 αγώνες φέτος, σε πίστες οι οποίες παρουσιάζουν μάλιστα αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Ο Dovi πλέον, στην 5η του χρονιά στα ‘κόκκινα’, μπορεί να ‘πάει’ την Ducati παντού, ακόμη και για το πρωτάθλημα.

Όσο για τον 2ο Vinales απέδειξε ότι και ρισκάρει (τόσο με τα ελαστικά, όσο και με την πίεση του ως τον τερματισμό) αλλά και ότι όταν όλα είναι καλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ταχύς. Με αυτή του τη θέση απέχει μόλις 13 βαθμούς από την 1η στο βαθμολογικό πίνακα, όντας για τα καλά στο ‘παιχνίδι’ του Τίτλου.

Σε αυτό είναι και ο Rossi, που συμπλήρωσε 300 εκκινήσεις στη μεγάλη κατηγορία με ένα ακόμη βάθρο, χωρίς όμως να δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του στα τέλη του αγώνα. Ο ρυθμός του στον αγώνα ήταν σταθερότατος, όμως δεν ήταν και ο ταχύτερος.

Στην 4η θέση ολοκλήρωσε ο ‘τοπικός’ Cal Crutchlow, ο οποίος προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να μείνει κοντά στη μάχη της ‘πρωτιάς’, ενώ στα τέλη του αγώνα δεν είχε το ρυθμό ούτε για το βάθρο. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Jorge Lorenzo ο οποίος δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης πάνω στη Ducati του, ένα στοιχείο σημαντικό τόσο για τη συνέχεια του φετινού πρωταθλήματος, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Τη δεκάδα έκλεισαν ο πάντα μαχητικός Zarco που κέρδισε τον ‘αδιάφορο’ εργοστασιακό Pedrosa, o Redding που τερμάτισε στην αξιοπρεπή 8η θέση, ο πολύ καλός Rins που βρίσκει τα ‘πατήματά’ του πάνω στη Suzuki και ο Alvaro Bautista. Στην 11η θέση τερμάτισε ο Pol Espargaro που έκανε έναν αγώνα με δύο πρόσωπα, ανεβαίνοντας σημαντικά στα τέλη του αγώνα.

Στον αντίποδα, απογοητευτικός ήταν ο teammate του, Bradley Smith, ο οποίος με την τελευταία θέση του άρχισε να ακούει παράπονα από την ομάδα του, με τις φήμες να τον θέλουν να αλλάζει ρόλους με τον Kallio αν δεν δείξει σύντομα βελτίωση.

Τώρα το καραβάνι του MotoGP θα μεταφερθεί στην έδρα της Ducati, του Dovizioso αλλά και του Rossi, σε περίπου δύο εβδομάδες στο Misano.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:

MotoGP Silverstone Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Silverstone Race Results 2017
MotoGP Silverstone Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Silverstone Race Results 2017

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.