Κράνος: Ο απαραίτητος σύμμαχος του αναβάτη
Κάθομαι σε μπαράκι στον παραλιακό και απολαμβάνω την παγωμένη μου μπύρα, όταν περνούν ξαφνικά στο δρόμο, ‘δύο Ινδιάνοι’ καβάλα στα άλογα τους… Ναι καλά διαβάσατε, δύο ‘Ινδιάνοι’ ημίγυμνοι καβάλα όχι σε ένα, αλλά σε καμιά εκατοπενηνταριά, άγρια άλογα.
Οι σκηνές από ταινίες «western» με τους Ινδιάνους ημίγυμνους να καλπάζουν, σε ποιόν δεν αρέσουν; Η σκηνή όμως από τον παραλιακό δεν με εντυπωσιάζει. Προσπαθώ να κατανοήσω την λογική πίσω από την οδήγηση της μοτοσυκλέτας ημίγυμνος. Μήπως είναι πιο ‘μάγκικο’; Δηλαδή ο Rossi και ο Marquez που οδηγούν με στολή και κράνος δεν είναι ‘μάγκες’; Αν οδηγήσουν στο δρόμο θα οδηγήσουν ημίγυμνοι και χωρίς κράνος; Μήπως η ημίγυμνη οδήγηση ανεβάζει το γόητρο των μοτοσυκλετιστών και παρεξηγούν τα βλέμματα όσων γυρίσουν να τους κοιτάξουν και νομίζουν ότι τους κοιτάνε με θαυμασμό;
Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές ειδικά το καλοκαίρι, θες να πας μια κοντινή βόλτα και δεν θέλεις να φορέσεις σακάκι και μακρύ παντελόνι. Το κράνος όμως; Πώς μπορείς να οδηγήσεις μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος; Είναι πιο σημαντικό να αισθάνεσαι τον αέρα στο πρόσωπο, παρά να προστατεύεις την ζωή σου; Πολλοί επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι στην πόλη δεν χρειάζεται κράνος, όμως τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν ακριβώς εκεί· στις πόλεις.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μοτοσυκλετιστής που δεν είχε κάποιου είδους ατύχημα. Οι περισσότεροι που φορούσαν κράνος και κατάλληλα ρούχα, γλύτωσαν με μικροτραυματισμούς. Όσο καλός οδηγός και να είσαι, όσο προσεκτικός και να είσαι, κάτι θα τύχει, κάτι θα συμβεί.
Εμένα με κτύπησε κάποιος ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο και άργησε να με δει. Η σύγκρουση δεν ήταν και τόσο βίαιη, αφού πάτησε φρένο έστω και καθυστερημένα. Έπεσα και το κεφάλι μου κτύπησε στη καυτή άσφαλτο. Δεν είχα πάθει ούτε μια γρατσουνιά. Αν δεν φορούσα το κράνος ίσως να είχα κτυπήσει και μάλιστα σοβαρά.
Ένας φίλος πάλι πριν μερικά χρόνια ερχόμενος από Επταγώνια προς Λεμεσό, πέφτει πάνω σε ένα αυτοκίνητο που του έκοψε τον δρόμο. Η μοτοσυκλέτα διαλύθηκε αλλά ευτυχώς αυτός γλύτωσε τελικά με μερικούς μώλωπες, αφού φορούσε κατάλληλο κράνος και ρούχα που τον προστάτευσαν. Το ‘κατάλληλο’ είναι σημαντικό. Επενδύστε σε ένα καλό κράνος και ρούχα που θα σας προστατεύσουν όταν χρειαστεί. Πολλοί είναι αυτοί που για να είναι καλυμμένοι από τον νόμο η για να δείχνουν πιο «cool» χρησιμοποιούν κράνη που δεν τους προστατεύουν, αλλά αντιθέτως σε μια σύγκρουση τους προκαλούν περισσότερη ζημιά.
Το κράνος όπως και τα ρούχα δεν σε προστατεύουν μόνο από σύγκρουση και πτώση, αλλά και από πολλά άλλα. Σας έτυχε ποτέ να εκσφενδονιστεί πέτρα από διερχόμενο αυτοκίνητο και να σας κτυπήσει στο κράνος ή στο κορμί; Ακόμα και με στολή νοιώθεις τον πόνο, φαντάσου να μην φορούσες. Αν δεν φοράς κράνος και σε κτυπήσει στο κεφάλι, το πιο λίγο θα έχεις τραυματισμό. Κάποτε ταξίδευα στην Αργεντινή προς την πόλη Santa Fe και παρά τις συνήθειες μου νυχτώθηκα. Για 100 χλμ. μέχρι να φτάσω στη πόλη δεχόμουνα επίθεση από τεράστια έντομα, που χτυπούσαν με βία πάνω μου. Τέτοιο πράγμα δεν είχα, ούτε έχω ξαναζήσει. Σκούπιζα τη ζελατίνα και προχωρούσα. Αν δεν φορούσα κράνος και στολή δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να προχωρήσω και να φτάσω στη πόλη. Θα έμενα στην μέση του πουθενά.
Άλλη πάλι φορά ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ, σε κάποιο σταθμό βενζίνης συνάντησα κάποιο μοτοσυκλετιστή. Αφού κουβεντιάσαμε για λίγο «από πού είσαι, που πας….κ.λπ.» μου λέει «καλά κάνεις και φορείς κράνος, δες τι έπαθα εγώ» βγάζει τα γυαλιά και το μάτι του είναι πρησμένο. Τον είχε τσιμπήσει μια μέλισσα. Αυτό φυσικά είναι το πιο λίγο που μπορεί να πάθει κάποιος.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα από μοτοσυκλετιστές που είχαν ατυχήματα και το κράνος τους έσωσε το πιο λίγο, από σοβαρό τραυματισμό.
Η επιλογή του κράνους είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και χωρίς βιασύνη. Το πρώτο που θα προσέξετε στην επιλογή κράνους, είναι η χρήση. Υπάρχουν διαφορετικά είδη που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Άλλο κράνος θα πάρεις αν σκοπεύεις να ταξιδεύεις, άλλο αν το θέλεις για διαδρομές στο χώμα, άλλο για καθημερινή χρήση και άλλο αν το θέλεις μόνο για την πίστα. Δοκιμάστε το κράνος πριν το αγοράσετε, όχι για να δείτε αν φαίνεστε ωραίοι σε αυτό, αλλά αν είναι το κράνος που σας ταιριάζει. Μπορεί να δοκιμάσετε δύο κράνη από διαφορετικές εταιρείες, το ίδιο μέγεθος και το ένα να μην κάθεται καλά και να σας ενοχλεί. Η σωστή εφαρμογή είναι πολύ σημαντική. Το κράνος δεν πρέπει να μας πιέζει αλλά πρέπει να εφαρμόζει και να είναι άνετο. Αν η πίεση είναι στα μάγουλα μην σας ενοχλεί, γιατί μετά από λίγο καιρό θα πάρει το σχήμα του προσώπου και θα εφαρμόζει. Αν η πίεση είναι στο μέτωπο η σε κάποιο άλλο σημείο του κεφαλιού, τότε δοκιμάστε διαφορετικό μέγεθος, η άλλο κράνος από διαφορετικό κατασκευαστή.
Το δεύτερο που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι αν πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας (ECE 22.05). Αυτό πρέπει να αναγράφεται πάνω στο κράνος όπως και το βάρος και το μέγεθος. Αν θέλετε και μια δεύτερη γνώμη, τότε υπάρχει ο οργανισμός SHARP από το Ηνωμένο Βασίλειο που αξιολογεί τα κράνη. Πιο κάτω είναι η ιστοσελίδα τους.
Επίσης, καλό θα είναι το κράνος κάθε τόσο να ανανεώνεται. Η χρήση μπορεί να μην επηρεάζει τα υλικά, όμως οι καιρικές συνθήκες επιδρούν αρνητικά αφαιρώντας μέρος της αντοχής. Η εξωτερική εμφάνιση ενός κράνους μπορεί να ξεγελάσει, διότι αν ένα κράνος έχει εμπλακεί σε ατύχημα, μικρό η μεγάλο, τότε ίσως να έχει δημιουργηθεί εσωτερική ρωγμή και να μην μπορεί να απορροφήσει ένα καινούργιο κτύπημα. Γι’ αυτούς τους λόγους σωστό είναι να μην αγοράζουμε ή να χρησιμοποιούμε κράνος μεταχειρισμένο που δεν ξέρουμε την ιστορία του.
Αν λοιπόν θα αγοράσετε κράνος αγοράστε αυτό που θα σας κρατήσει ασφαλή. Μπορεί κάποια κράνη να στοιχίζουν αρκετά, αλλά όχι τόσο όσο το κεφάλι μας και η ζωή μας.
Η οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι απόλαυση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε εκτεθειμένοι και ένα σωστό κράνος, όπως και ο υπόλοιπος εξοπλισμός (με τον οποίο θα ασχοληθούμε σε κάποιο άλλο άρθρο), θα μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε αυτή την οδηγική εμπειρία, για πολλά – πολλά χρόνια.
Καλές διαδρομές…….φορώντας πάντα το κράνος σας.