Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών και τι πρέπει να προσέξουμε

Η οδήγηση με μοτοσυκλέτα είναι ένας τρόπος διασκέδασης. Παρ’ όλο που προτιμώ να οδηγώ μόνος ή με τουλάχιστον ένα η δύο φίλους, πρέπει να ομολογήσω ότι η οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστική, αφού γνωρίζεσαι με άλλους μοτοσυκλετιστές, κάνεις καινούργιους φίλους και μοιράζεσαι εμπειρίες.

Η οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών μπορεί να περικλείει και αρκετά απρόοπτα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλη την ομάδα. Υπάρχει και κάποιος βαθμός ρίσκου, καθώς αναγκάζεσαι να οδηγείς κοντά σε άλλους, τους οποίους πολλές φορές δεν γνωρίζεις ούτε σαν άτομα, άλλα ούτε και τον τρόπο οδήγησης τους.

Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών
Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών

Κάποτε έτυχε να βρεθώ με μια ομάδα Βραζιλιάνων στην Αργεντινή και ταξίδεψα μαζί τους για δυο μέρες. Κάποιος από αυτούς ήταν αρκετά απρόσεκτος, καθώς έβλεπε τριγύρω απολαμβάνοντας την φύση, χωρίς να παρακολουθεί τα σήματα των προπορευόμενων. Κράτησα την απόσταση μου από την μοτοσυκλέτα του αποφεύγοντας έτσι τυχόν απροσεξία του. Το κακό δυστυχώς δεν άργησε να γίνει, αφού μη βλέποντας τους άλλους που ελάττωσαν ταχύτητα, έπεσε πάνω στον μπροστινό του, καταφέρνοντας να του σπάσει το πόδι.

Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, προσπαθήστε να προετοιμαστείτε όσο μπορείτε καλύτερα. Η καλή οργάνωση είναι σημαντική και ξεκινά από το σημείο συνάντησης. Βεβαιωθείτε ότι όλοι ξέρουν που θα γίνει η συνάντηση ώστε να μην πάνε λόγου χάρη, οι μισοί στο ένα βενζινάδικο και οι άλλοι μισοί σε άλλο.

Μια συζήτηση πριν την διαδρομή βοηθά αρκετά. Μιλήστε για τα σήματα που θα χρησιμοποιηθούν, τον ρυθμό που θα κρατηθεί, που θα σταματήσετε για βενζίνη, εξηγήστε την διαδρομή, ποιος είναι ο προορισμός και οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες. Ο στόχος είναι να πάνε όλοι ασφαλείς στον προορισμό, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ τους, αλλά και στην υπόλοιπη οδική κυκλοφορία.

Αν είναι δυνατό κάνετε όλους να συμμετέχουν. Συνήθως οι λέσχες μοτοσυκλετών που είναι πιο οργανωμένοι, φτιάχνουν και έχουν λεπτομερείς κανονισμούς.

 Φροντίστε να έχετε μαζί σας σε διαφορετικές μοτοσυκλέτες, ένα σετ για επισκευή ελαστικού, φαρμακείο, ένα σετ με καλά εργαλεία και οπωσδήποτε τηλέφωνο.

Στην διαδρομή χρησιμοποιήστε τα σήματα και κάνετε σίγουρο ότι και οι υπόλοιποι τα γνωρίζουν, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Αυτός που οδηγεί την ομάδα, πρέπει να κάνει σινιάλα νωρίς και να ελαττώνει ταχύτητα σταδιακά. Πρέπει να γνωρίζει την διαδρομή αρκετά καλά και να κρατά ένα ικανοποιητικό ρυθμό για όλους.

Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών - Σήματα που χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση
Σήματα που χρησιμοποιούνται σε ομάδες μοτοσυκλετιστών

Στο τέλος της ομάδας πρέπει να υπάρχει κάποιος με αρκετή πείρα, ο λεγόμενος σκούπα (sweeper), ώστε να βοηθά αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και συνάμα να προσέχει να μην παρεκτρέπεται κάποιος. Πρέπει να έχει μαζί του τηλέφωνο ώστε να μπορεί να καλεί για βοήθεια.

Αν δείτε κάποιο στην διαδρομή να αλλάζει τις γραμμές του, να είναι απρόσεκτος και επιπόλαιος, κρατήστε απόσταση. Σε κάποιο σταθμό κάποιος πρέπει να τον παρατηρήσει και αν δεν συμμορφώνεται τότε θα πρέπει να ‘απομονωθεί’ από την ομάδα (ο τρόπος ‘απομόνωσης’ μπορεί να ποικίλει ανάλογα την περίσταση.

 Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που δημιουργείται σε μια ομάδα μοτοσυκλετών, είναι η διαφορά στην ταχύτητα. Κάποιοι είναι συνηθισμένοι σε πιο γρήγορους ρυθμούς και κάποιοι σε πιο αργούς. Από την στιγμή που αποφασίζετε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα, τότε πρέπει να ακολουθείτε τον ρυθμό της, έστω και αν αυτός σας φαίνεται αργός. Από την άλλη, αν ο ρυθμός σας φαίνεται γρήγορος, τότε κρατήστε τον δικό σας ρυθμό και μην ρισκάρετε προσπαθώντας να τους φτάσετε. Αν κάποιοι παραπονεθούν ότι τους καθυστερείτε, τότε πείτε τους να προχωρήσουν μπροστά.

Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών - Οδήγηση ομάδας σε σχηματισμό
Οδήγηση ομάδας σε σχηματισμό

 Ο σχηματισμός που ακολουθεί η ομάδα είναι σημαντικός και πρέπει να διαμορφώνεται αναλόγως των συνθηκών. Σε κανονικό δρόμο θα ακολουθηθεί ο τμηματικός σχηματισμός όπως στο σχεδιάγραμμα. Δηλαδή, ο πρώτος οδηγεί στα δεξιά και ο δεύτερος σε απόσταση στα αριστερά, ο τρίτος σε απόσταση από τον δεύτερο στα δεξιά και ούτω καθ εξής. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει χρόνος και τόπος για φρένα.

Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών - Ομάδα σε διασταύρωση.
Σχήμα 3. Ομάδα σε διασταύρωση.

Όταν ο δρόμος γίνει στενός, τότε ο σχηματισμός γίνεται μονός (ο ένας πίσω από τον άλλο). Σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα προσπεράσματα ανάμεσα στην ομάδα. Όταν φθάνετε σε φώτα η διασταύρωση, τότε ο σχηματισμός θα πρέπει να γίνει 2 – 2, όπως στο σχήμα 3. Πολλές φορές ομάδες μοτοσικλετιστών σταματούν την κίνηση στις διασταυρώσεις για να περάσει όλη η ομάδα, αν και αυτό δεν είναι νόμιμο και είναι καλά να αποφεύγεται.

 

 Ένα άλλο πρόβλημα είναι όταν αυτοκίνητα θέλουν να προσπεράσουν. Πολλοί μοτοσικλετιστές δεν αφήνουν αυτοκίνητα να μπουν στον σχηματισμό τους και αυτό εκνευρίζει τους οδηγούς αυτοκινήτων, κάνοντας τους επικίνδυνους. Όταν η ομάδα είναι αρκετά μεγάλη, τότε σχηματίστε πιο μικρές ομάδες, αφήνοντας χώρο να προσπερνούν τα αυτοκίνητα.

 Η προσπέραση αυτοκινήτων είναι επίσης μια πρόκληση για την ομάδα. Όταν κάποιος από την ομάδα προσπερνά δεν πρέπει να ελαττώνει ταχύτητα, αλλά να κάνει σίγουρο ότι θα αφήσει χώρο στον επόμενο που ακολουθεί.

Οδήγηση με ομάδα μοτοσυκλετιστών - Εντυπωσιακό το θέαμα πολλών μοτοσυκλετών σε σχηματισμό
Εντυπωσιακό το θέαμα πολλών μοτοσυκλετών σε σχηματισμό

Όταν η ομάδα χρειάζεται να σταματήσει πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος, ώστε να μπορούν να σταματήσουν και να βγουν όλοι εκτός δρόμου, γι αυτό οι μπροστινοί οδηγοί πρέπει να προχωρήσουν, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για όλους.

Πρέπει τέλος να θυμόμαστε, ότι η οδήγηση με ομάδα δεν είναι συναγωνισμός αλλά συνεργασία. Ο στόχος είναι να έχουμε ένα ευχάριστο για όλους ταξίδι, χωρίς κυρίως κάποιο ατύχημα. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να λειτουργούμε όλοι σαν ομάδα.

 Καλές διαδρομές.….φορώντας πάντα το κράνος σας.