MotoGP Brno – FP&Q – Στην pole o Marquez, από κοντά ο Rossi

Μετά και την πρωϊνή κυριαρχία του στις ελεύθερες δοκιμές, ο Marc Marquez έφτασε στην σημερινή pole position στην πίστα του Brno, αφήνοντας στην 2η θέση τον Valentino Rossi. Ο Ιταλός από την πλευρά του ήταν ταχύτατος σε όλες τις σημερινές διαδικασίες, με τον εξίσου δυνατό, Dani Pedrosa, να συμπληρώνει την πρώτη σειρά του αυριανού grid της εκκίνησης.

FP3: Ο συννεφιασμένος καιρός πάνω από την πίστα του Brno δεν κατάφερε να διατηρήσει τη θερμοκρασία ασφάλτου σε χαμηλά επίπεδα, με το θερμόμετρο να δείχνει 36°C στην επιφάνεια του οδοστρώματος.

Ο Marc Marquez έδειξε από νωρίς την ταχύτητα του, με τον Dani Pedrosa να επιβεβαιώνει την δυναμική της Honda φέρνοντας την RC213V του στη 2η θέση. Οι δύο εργοστασιακές Yamaha ολοκλήρωσαν στις θέσεις 3 και 4, με τον Rossi να ηγείται του Viñales και τους Dovizioso-Crutchlow να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα των αποτελεσμάτων.

Οι υπόλοιποι τέσσερις αναβάτες που πέρασαν απ’ ευθείας στο Q2 ήταν οι Aleix Espargaro, Johann Zarco, Jorge Lorenzo και Loris Baz.

FP4: Αποφορτισμένοι από το άγχος του απ’ ευθείας περάσματος στο Q2, οι αναβάτες βγήκαν εκ νέου στην Τσέχικη πίστα για τις τελευταίες ελεύθερες δοκιμές της ημέρας. Δοκιμές οι οποίες είχαν όμως σημαντικά αυξημένη θερμοκρασία ασφάλτου, βάζοντας τους αναβάτες σε σκέψεις για την επιλογή της κατάλληλης γόμας.

Ο Marquez ήταν και αυτή τη φορά ο ταχύτερος αναβάτης, με τον Folger όμως να επανέρχεται στο FP4 σημειώνοντας τον 2ο χρόνο. Ο Rossi κατάφερε να βρεθεί πολύ κοντά στους δύο πρώτους με την 3η θέση του, ‘γράφοντας’ χρόνο κατά 0.018sec αργότερο από τον αντίστοιχο του Ισπανού αναβάτη της Repsol. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Lorenzo, Pedrosa και Crutchlow.

Q1: Η πρώτη διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών είδε τους Petrucci και Bautista να περνούν στο Q2, με τον Alex Rins να χάνει για μόλις 0.006 μια θέση που θα τον οδηγούσε στην τελική διαδικασία της ημέρας.

Εκτός Q2 έμεινε και ο Folger, ο οποίος αν σημείωνε τον ίδιο χρόνο που σημείωσε στο FP4 θα κατάφερνε να περάσει στην επόμενη φάση, όμως ήταν ελάχιστα πιο αργός και δεν τα κατάφερε.

Q2: Με την ζέστη να συνεχίζει να αυξάνεται στην πίστα του Brno, οι 12 εναπομείναντες αναβάτες ρίχτηκαν νωρίς-νωρίς στην μάχη για την pole position. Οι Honda των Marquez-Crutchlow ‘φόρεσαν’ σκληρό εμπρός και μαλακό πίσω ελαστικό για τις πρώτες τους προσπάθειες, την ώρα που οι Rossi και Lorenzo τοποθετούσαν μεσαίο εμπρός και μαλακό πίσω.

Οι Marquez και Lorenzo μάλιστα είχαν τοποθετημένα στις μοτοσυκλέτες τους και τα νέα fairing που τους προμήθευσαν οι ομάδες τους, με τον Ισπανό αναβάτη της Honda να έχει μία δύσκολη στιγμή στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας. Σχεδόν πέντε λεπτά μετά την εκκίνηση των κατατακτηρίων, ο Loris Baz ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο ταχύτερο πέρασμα.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Pedrosa τέθηκε επικεφαλής, με τον Lorenzo να σημειώνει πρόοδο πάνω στην αλλόκοτη Desmosedici του, ανεβαίνοντας προσωρινά στη 2η θέση. Εννέα λεπτά πριν το τέλος και ο Marquez είχε την δεύτερη έντονη στιγμή του στις κατατακτήριες, καταφέρνοντας παρόλα αυτά να σημειώσει μόλις 0.026sec αργότερο χρόνο από τον teammate του.

Μετά το πρώτο τους stint οι αναβάτες επέστρεψαν στα box των ομάδων τους, με τον Lorenzo να είναι γίνεται ο πρώτος οδηγός που επέστρεψε στη δράση, πέντε λεπτά πριν το τέλος. Χωρίς κανείς από τους πρώτους να έχει αλλάξει γόμες στα ελαστικά του, όλοι πάλεψαν στα τελευταία λεπτά για να σημειώσουν την καλύτερη επίδοση της ημέρας.

Αυτή σημειώθηκε από τον Marc Marquez (1.54.981), με τον αναβάτη της Honda να ‘γράφει’ τον ταχύτερο χρόνο του 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της διαδικασίας. Λίγες στιγμές αργότερα ο Rossi σημείωσε 1.55.073, με τον Ιταλό να χάνει για πολύ λίγο την pole position για το GP του Brno. Την ίδια ώρα είχαμε πτώση για τον Aleix Espargaro.

Κανείς από τους δύο πρώτους δεν επιτέθηκε στο χρονόμετρο για έναν τελευταίο γρήγορο γύρο, όμως ο Pedrosa πίεσε από την 3η θέση και κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του (1.55.119). Στην 4η θέση ολοκλήρωσε ο Andrea Dovizioso με έναν τελευταίο γρήγορο γύρο, με τους Cal Crutchlow και Jorge Lorenzo να ολοκληρώνουν τη δεύτερη σειρά της αυριανής εκκίνησης.

Την πρώτη δεκάδα των χρόνων συμπλήρωσαν οι Viñales, Petrucci, Bautista και Zarco.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Brno 2017 Grid
MotoGP Brno 2017 Grid