MotoGP Brno – FP1&FP2 – Επιστροφή με βροχή, αποκαλύψεις και Dovizioso

Η Τσέχικη πίστα του Brno υποδέχθηκε τους αναβάτες του MotoGP έπειτα από ένα μήνα ξεκούρασης, σε δύο πρώτες ελεύθερες δοκιμές που τα είδαμε όλα· βροχή το πρωί, ολοκαίνουργια fairing για τις Ducati-Honda και έναν δυνατό Dovizioso να κλείνει την πρώτη ημέρα στην κορυφή μπροστά από τους Folger και Petrucci.

FP1: Οι Ισπανοί Dani Pedrosa και Jorge Lorenzo ήταν οι αναβάτες που κυριάρχισαν στους χρόνους στα πρώτα στάδια της βρόχινης διαδικασίας, με τον Hector Barbera να σκαρφαλώνει στην κορυφή των χρόνων στα μισά των ελεύθερων δοκιμών.

Στη συνέχεια – και με την κατάσταση στην πίστα του Brno να μην καλυτερεύει, ο Lorenzo ανέβηκε εκ νέου στην πρώτη θέση, δείχνοντας θετικά σημάδια μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Όμως, ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν ο Johann Zarco αυτός που σημείωσε τον 1ο χρόνο, με το 2.05.201 να του δίνει το πλεονέκτημα ως και το τέλος των δοκιμών.

Ο Marc Marquez – ο οποίος μαζί με τον Pedrosa – χρησιμοποίησε ένα νέο fairing στην RC213V του, κατάφερε να περάσει στη 2η θέση αφού είχε πέσει η καρό σημαία για τη λήξη της διαδικασίας. Με το 2.05.240 που σημείωσε ο Ισπανός, κατάφερε να αφήσει πίσω του τους συμπατριώτες του Lorenzo και Pedrosa, οι οποίοι περιορίστηκαν στην 3η θέση και 4η θέση αντίστοιχα.

Οι δύο εργοστασιακές Yamaha ακολούθησαν σε σχηματισμό, με τον Valentino Rossi να ολοκληρώνει μπροστά από τον teammate του, Maverick Vinales. Ο Petrucci ολοκλήρωσε μια θέση μπροστά από τον Barbera που τελικά υποχώρησε στην 8η θέση, ενώ τη δεκάδα των χρόνων συμπλήρωσαν οι Aleix Espargaro και Jonas Folger.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε καμία πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών.

Ducati Desmosedici radical fairing Brno 2017
Νέο fairing για την Ducati στο Brno, βελτίωση ανέφερ ο Lorenzo. Σίγουρα το highlight της ημέρας στην Τσεχία
New fairing Honda MotoGP Brno 2017
Νέο fairing έδωσε και η Honda στους αναβάτες της, με τον Marquez να δίνει το ‘ΟΚ’ για την συνέχιση της χρήσης του

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FP2: Η βροχή σταμάτησε, και το απόγευμα, η πίστα του Brno, βρήκε τους αναβάτες με μερική ηλιοφάνεια και στεγνό οδόστρωμα. Φυσικά η υγρασία ήταν αρκετή (76%), όμως αυτό δεν εμπόδισε τους αναβάτες να βγουν στην πίστα και να πιέσουν για να πάρουν το 100% από τις μοτοσυκλέτες τους.

Αρχικά, οι δύο Repsol Honda ήταν αυτές που έδιναν τον ρυθμό, όμως ο Hector Barbera κατάφερε να σημειώσει και σε αυτή τη διαδικασία έναν πολύ γρήγορο γύρο που τον έφερε προσωρινά στην κορυφή. Παρότι ο χρόνος του Ισπανού σημειώθηκε μόλις τρία λεπτά πριν το τέλος, ο Danilo Petrucci κατάφερε πολύ σύντομα να τον εκθρονίσει.

Όμως, στο τελευταίο λεπτό μια άλλη Ducati – αυτή του Andrea Dovisioso, ήταν αυτή που πέρασε στην 1η θέση της κατάταξης, με τον Ιταλό να σημειώνει ταχύτερο πέρασμα με 0.4sec διαφορά από τον συμπατριώτη του (1.56.332). Ο χρόνος αυτός έμελλε να δώσει στον Dovizioso την καλύτερη επίδοση της ημέρας.

Πίσω από τον Ιταλό βρέθηκε ο Jonas Folger, ο οποίος επιβεβαίωσε την δυναμική που επέδειξε στο τελευταίο GP πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα. Ο Γερμανός κατάφερε να βελτιώσει το χρόνο του την τελευταία στιγμή, φέρνοντας για ακόμη μια φορά φέτος μια μοτοσυκλέτα του Herve Poncharal μπροστά από το εργοστασιακό δίδυμο της Yamaha.

Στην 3η θέση ολοκλήρωσε ο Petrucci, με τον Zarco να συνεχίζει δυναμικά την ημέρα του και στο στεγνό, όντας 4ος. Πίσω του βρέθηκαν οι Barbera και Redding, την ώρα που το μέλλον του τελευταίου στο MotoGP παραμένει αβέβαιο.

Οι δύο πρωτοπόροι των πρώτων λεπτών της διαδικασίας, Dani Pedrosa και Marc Marquez, υποχώρησαν στην 7η και 10η θέση αντίστοιχα, με τους Cal Crutchlow (8ος) και Aleix Espargaro (9ος) να είναι οι άλλοι δύο αναβάτες που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Εκτός αυτής βρέθηκαν οι εργοστασιακές συμμετοχές της Yamaha, με τους Vinales και Rossi να ολοκληρώνουν στην 11η και 14η θέση αντίστοιχα. Η μία και μοναδική πτώση της ημέρας σημειώθηκε από τον Sam Lowes, ενώ στο FP2 είδαμε και το ολοκαίνουργιο fairing της Ducati να αποκαλύπτεται.

Μετά από μία μίνι δοκιμή του Lorenzo (5 γύροι), ο Ισπανός δήλωσε ότι το νέο fairing έχει καλή προοπτική και πως είναι 80% θετικό και 20% αρνητικό. Ο Ισπανός δοκίμασε το νέο αεροδυναμικό περίβλημα της μοτοσυκλέτας του με το set-up που είχε στην Desmosedici πριν από αυτό, ενώ αύριο θα το αξιολογήσει εκ νέου.

Θετικά ήταν τα σχόλια και του Marquez για το fairing που δοκίμασε σήμερα στη Honda του, με τον Ισπανό να αναφέρει ότι του έδωσε μια μικρή βοήθεια και θα το χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

MotoGP Brno 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2
MotoGP Brno 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2