Οδήγηση μοτοσυκλέτας το καλοκαίρι και τρόποι προστασίας από τη ζέστη

Καλοκαίρι και με το θερμόμετρο να κτυπά 40+ βαθμούς κελσίου, η οδήγηση με την μοτοσυκλέτα γίνεται δύσκολη. Όλοι όσοι οδηγούν μοτοσυκλέτα θα έζησαν την εμπειρία να σταματάς σε φώτα τροχαίας, να πατάς στην άσφαλτο και να νοιώθεις το πόδι σου να καίγεται. Να ανοίγεις την ζελατίνα του κράνους και ο ζεστός αέρας να είναι αφόρητος.

Όσοι δεν οδήγησαν μοτοσυκλέτα αναρωτιούνται τι τρέλα έχουμε να οδηγούμε με βροχή, κρύο, ζέστη. Όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα γίνεσαι ένα με την μηχανή, αλλά και με την φύση. Νοιώθεις και αισθάνεσαι όλες τις εναλλαγές του καιρού. Σε ένα μακρινό ταξίδι θα συναντήσεις όλων των ειδών τις καιρικές συνθήκες. Πολλοί θεωρούν ότι το κρύο και η βροχή είναι τα πιο δύσκολα ενός ταξιδιού. Εγώ θεωρώ ότι ο καύσωνας και γενικά η ζέστη, είναι πιο δύσκολο.
Πιο κάτω παραθέτω κάποιες εισηγήσεις για οδήγηση μοτοσυκλέτας σε τέτοιες συνθήκες, ειδικά σε μεγάλο ταξίδι.
Ξεκινώντας από το κράνος. Ένα καλό κράνος με καλούς αεραγωγούς, δεν σε εκθέτει στον ήλιο και αφήνει τον αέρα να περάσει, ώστε να εξατμίζεται ο ιδρώτας. Τα λεγόμενα Adventure ή Dual sport με το γείσο που προεξέχει κάνουν καλή δουλειά όταν ταξιδεύεις με τον ήλιο απέναντι σου.
Πιο παλιά όταν πήγαινες να αγοράσεις ρούχα μοτοσυκλέτας, υπήρχαν μόνο σε μαύρο χρώμα. Ευτυχώς τώρα υπάρχουν και πιο ελαφριά χρώματα, αφού ως γνωστόν το σκούρο χρώμα τραβάει την ζέστη. Επενδύστε σε καλοκαιρινό σακάκι και παντελόνι (διάτρητα, αεριζόμενα). Πραγματικά κάνουν καλή δουλειά. Αν προετοιμάζεστε για μακρινό ταξίδι, τότε διαλέξτε από τα λεγόμενα τεσσάρων εποχών. Αν πάλι χρησιμοποιείτε δερμάτινα, δοκιμάστε τις στολές από ύφασμα και είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξετε γνώμη.

Οδήγηση μοτοσυκλέτας το καλοκαίρι και τρόποι προστασίας από τη ζέστη
Οδήγηση μοτοσυκλέτας το καλοκαίρι

Πριν αρκετά χρόνια ταξιδεύοντας μόνος και έχοντας αρκετό χώρο κουβαλούσα δυο στολές, μια καλοκαιρινή και μια χειμερινή. Είναι θέμα χώρου και βάρους, αλλιώς θα το έκανα σε κάθε μεγάλο ταξίδι.
Εκτός από τις καλοκαιρινές στολές υπάρχουν πλέον στην αγορά και γιλέκα, τα οποία φοράς μέσα από το σακάκι και σε βοηθούν να μένεις δροσερός. Βασικά το βουτάς στο νερό το οποίο εξατμίζεται λίγο λίγο, διατηρώντας την θερμοκρασία του σώματος σε χαμηλά επίπεδα.
Υπάρχουν επίσης εσωτερικές επενδύσεις, που απορροφούν τον ιδρώτα και διατηρούν το κορμί στεγνό και δροσερό. Φυσικά το ότι είστε στεγνοί δεν σημαίνει ότι δεν ιδρώνετε. Απλώς ο ιδρώτας εξατμίζεται.
Προσπαθήστε να μην αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο κάποιο σημείο του σώματος σας. Τα καλοκαιρινά αεριζόμενα γάντια όπως και ο υπόλοιπος εξοπλισμός, προσφέρουν προστασία από τυχόν ατύχημα, αλλά και από τον ήλιο.
Πριν λίγες μέρες ερχόμενος από Πάφο προς Λεμεσό με προσπέρασε μια παρέα που όλοι οδηγούσαν σπορ μοτοσυκλέτες. Φορούσαν όλοι κράνος αλλά ήταν όλοι με κοντομάνικα μπλουζάκια, που ο αέρας τα ανέβαζε μέχρι το σβέρκο, κοντό παντελονάκι και αθλητικό παπούτσι. Με αυτό το ντύσιμο όχι μόνο δεν γλυτώνουν την ζέστη – αφού ο ήλιος τους κτυπάει κατευθείαν στο δέρμα – αλλά δεν έχουν και καμία προστασία. Ο κατάλληλος εξοπλισμός μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Ευτυχώς για αυτούς η απόσταση Πάφος – Λεμεσός δεν είναι μεγάλη, αλλιώς θα πάθαιναν το – λιγότερο – εγκαύματα.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι αναγκαίος τόσο για την οδήγηση με υψηλές θερμοκρασίες όσο και για τις άλλες καιρικές συνθήκες.
Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι αναγκαίος τόσο για την οδήγηση με υψηλές θερμοκρασίες όσο και για τις άλλες καιρικές συνθήκες.

Ο εξοπλισμός βοηθά, αλλά δεν σε σώζει από την ζέστη. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να πάθουμε ηλίαση ή ακόμη χειρότερα, θερμοπληξία.  Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το τραγικό συμβάν που έγινε πριν μερικά χρόνια όταν δύο μοτοσικλετιστές αδέλφια από την Πορτογαλία, έχασαν την ζωή τους από θερμοπληξία στην έρημο του Μαρόκο. Σαράντα λεπτά ήταν αρκετά για να γίνει το κακό. Τόσο έκανε να πάει και να γυρίσει ο τρίτος της παρέας που πήγε για βοήθεια. Η οδήγηση στην άμμο και η ζέστη τους εξάντλησε και τελικά τους σκότωσε.
Όταν έχει ζέστη προσπαθήστε να κάνετε συχνούς σταθμούς, ώστε να δροσίζεστε και να κάθεστε στην σκιά. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού. Βεβαιωθείτε ότι πάντα έχετε αρκετό νερό μαζί σας και φρούτα. Πίνετε περισσότερο από ότι νομίζετε ότι χρειάζεστε. Το κορμί μας αποβάλει την ζέστη μέσω του ιδρώτα, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά. Και όταν λέω υγρά, εννοώ μόνο νερό, αφού ο καφές και το αλκοόλ δεν βοηθούν. Τα ισοτονικά ποτά είναι επίσης σημαντικά, αφού αναπληρώνουν άλατα και ηλεκτρολύτες που χάνουμε από τον ιδρώτα. Όταν μπορείτε βουτήξτε και το κεφάλι σας στο νερό, βρέξετε και την μπλούζα σας και την μπαντάνα στο λαιμό. Θα σας κρατήσει δροσερό για κάποιο διάστημα. Επαναλάβετε το όσο πιο πολλές φορές μπορείτε. Μην αφήσετε το κορμί σας να πάθει αφυδάτωση. Αν χρειαστεί κάντε μεγάλη στάση, βρείτε μια σκιά ή ένα μέρος με κλιματιστικό και ξεκουραστείτε, πάρτε και κανένα υπνάκο.

Οδήγηση μοτοσυκλέτας το καλοκαίρι και τρόποι προστασίας από τη ζέστη - Ωραίο...αλλά όχι ο κατάλληλος εξοπλισμός
Ωραίο; Μπορεί… αλλά όχι ο κατάλληλος εξοπλισμός

Αν χρειαστεί κάντε την υπέρβαση και ταξιδέψτε πολύ πρωί η βράδυ, για να αποφύγετε την ζέστη. Θυμάμαι όταν ταξιδεύαμε στις ΗΠΑ και θα διασχίζαμε το αφιλόξενο περιβάλλον της ερήμου Death Valley, ξεκινήσαμε πολύ πρωί πριν βγει ο ήλιος, ώστε να αποφύγουμε την αφόρητη ζέστη, κάτι που καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό.
Θυμάμαι επίσης μια παρέα που συνάντησα στην Βραζιλία που ταξίδευε το πρωί ή αργά το απόγευμα και βράδυ, για να αποφύγουν την ζέστη. Πρέπει να πω ότι το βρήκα λίγο παράξενο, αφού η θερμοκρασία που ήταν γύρω στους 35 βαθμούς κελσίου δεν ήταν απαγορευτική. Κάτι ήξεραν μάλλον, αφού τα δερμάτινα που φορούσαν και τα οποία δεν είναι αεριζόμενα, τους δυσκόλευαν.
Η μοτοσυκλέτα προσφέρει συγκινήσεις αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν όπως όλα, με λογική και καλή οργάνωση.

Καλές διαδρομές φορώντας πάντα το κράνος σας.

Comments

comments