MotoGP Sachsenring – Race – Ο Marquez τη νίκη, ο Folger τις εντυπώσεις!

Είναι πολλές οι φορές που τα σχόλια σχετικά με έναν αγώνα αναλώνονται στον νικητή του και όχι άδικα. Αυτή τη φορά όμως, ακόμη και η εξαιρετική εμφάνιση του – πολύ – Marc Marquez, επισκιάστηκε από τον 2ο του αγώνα και τοπικό ήρωα, Jonas Folger! Η 3η θέση πήγε στον Dani Pedrosa, με το MotoGP να περνά μετά και το Sachsenring σε περίοδο διακοπών.

Το Γερμανικό GP ξεκίνησε ‘περίεργα’ ήδη από την πρώτη ημέρα δοκιμών, την Παρασκευή. ‘Περίεργα’ όσο αφορά τον καιρό, με την ίδια κατάσταση να συνεχίζεται και το Σάββατο.

Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν στάθηκαν άξιες να ‘φρενάρουν’ το 8 στα 8 του Marc Marquez, ο οποίος συνέχισε το εκπληκτικό του σερί των pole position στο Sachsenring και για το 2017.

Όλα έδειχναν για μια ακόμη φορά ότι ο Ισπανός αναβάτης θα είχε το πάνω χέρι στη Γερμανία και όλοι περίμεναν να δουν αν υπάρχει κάποιος στο grid που θα μπορέσει να τον σταματήσει.

Την Κυριακή του αγώνα ο Marquez στήθηκε στην κορυφή της σχάρας εκκίνησης, έχοντας τοποθετήσει τα μεσαία ελαστικά στην Honda του για τον αγώνα διάρκειας 30 γύρων. Η θερμοκρασία ασφάλτου ήταν μέτρια (25℃) και οι περισσότεροι αναβάτες επέλεξαν αυτό το συνδυασμό ελαστικών για να εκκινήσουν το συννεφιασμένο αγώνα.

Από τους πρώτους 10 μόνο ο Lorenzo έβαλε μαλακά ελαστικά και όλα ήταν πια έτοιμα για την εκκίνηση της μεγάλης κατηγορίας, με τον καιρό να ‘απειλεί’ τους αναβάτες με πολλά και πυκνά σύννεφα πάνω από τα κεφάλια τους.

Ο Marquez τέθηκε επικεφαλής από την αρχή, με τον Pedrosa να τον ακολουθεί από κοντά και τον Lorenzo να έχει κερδίσει τρεις θέσεις, ανεβαίνοντας πίσω από τις δύο Honda. Πίσω του οι Petrucci και Folger, ακόμη πιο πίσω οι Rossi και Crutchlow, όλοι σε ένα τραινάκι που ακολουθούσε τις δύο Repsol που ήθελαν να φύγουν μπροστά.

Οι Marquez και Pedrosa ξέφευγαν στην κορυφή ώς και τον τρίτο γύρο, τότε όμως πέρασε στην 3η θέση ένας μανιασμένος Jonas Folger, ο οποίος ξεπέρασε το ‘εμπόδιο’ του ανήμπορου να αντιδράσει, Jorge Lorenzo.

Ένα γύρο μετά ο Γερμανός σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, ενώ σύντομα κατάφερε να φέρει τη δορυφορική Yamaha του στην ουρά της Honda του Pedrosa. Ο ‘Folgas’ ήταν τρομερά γρήγορος στο τρίτο και τέταρτο κομμάτι της πίστας, ενώ στον πέμπτο γύρο του αγώνα κατάφερε να αφήσει πίσω του και τον 31χρονο άσσο της Honda.

Ο αναβάτης της Tech3 Yamaha είχε πάρει για τα καλά φόρα, ενώ μέσα στις επευφημίες των συμπατιωτών του έφτασε να πιέζει τον Marc Marquez για την 1η θέση! Και κατάφερε να περάσει μπροστά του στη Στροφή 12 του 6ου γύρου, στην ίδια στροφή που είχε περάσει έναν γύρο πριν την άλλη Repsol Honda για τη 2η θέση.

Πιο πίσω ο Lorenzo έχανε σταδιακά έδαφος, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κάτι πάει ‘στραβά’. Απλά ο Ισπανός έκανε έναν τρομερό δεύτερο γύρο (ο ταχύτερός του στον αγώνα) με γεμάτο τεπόζιτο, και στη συνέχεια το γυρολόγιό του ήταν σταθερό στο μεσαίο προς υψηλό 1.22sec.

Απλά οι αναβάτες πίσω του είχαν καλύτερο ρυθμό και ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του MotoGP υποχώρησε γρήγορα εκτός πρώτης πεντάδας, όπως συνέβη και άλλες φορές φέτος μετά από μια εκρηκτική εκκίνηση του αναβάτη της Ducati.

Ως και τον 10ο γύρο ο Vinales μαχόταν με τον Crutchlow για την 9η θέση, τη στιγμή που ο Rossi περνούσε στην 4η μπροστά από τον Danilo Petrucci που έδειχνε να δυσκολεύεται πάνω στην Ducati του. Παρ’ όλα αυτά έδωσε τις μάχες του με τους αντιπάλους του, ενώ στη συνέχεια άρχισε και αυτός να υποχωρεί.

Ένα γύρο μετά, ένα λάθος του Folger στη Στροφή 1 έδωσε την ευκαιρία στον Marquez να περάσει ξανά μπροστά, με τον Γερμανό να καταφέρνει πολύ σύντομα να βρεθεί ξανά στο κυνήγι της 1ης θέσης, λίγες στροφές μετά. Ο Folger είχε έναν εξαιρετικό ρυθμό, όμως ο Marquez με την εμπειρία του διαχειριζόταν άψογα τον αγώνα.

Στο μεταξύ ο Dani Pedrosa έκανε έναν μοναχικό αγώνα από την 3η θέση, όντας αποκομμένος τόσο από τους δύο πρώτους, όσο και από τους διώκτες του. Η μάχη της 4ης θέσης από την άλλη είχε ανάψει για τα καλά, με τους Rossi, Dovizioso, Aleix Espargaro και Petrucci να μας χαρίζουν όμορφες στιγμές.

MotoGP Sachsenring 2017 Jonas Folger
Έκανε τον αγώνα της ζωής του και ανταμείφθηκε. Ο Jonas Folger φλέρταρε ακόμη και με τη νίκη, τελικά όμως κατέκτησε το πρώτο και πολύ σπουδαίο βάθρο της καριέρας του

Ο Vinales από την πλευρά του – έχοντας απαλλαγεί και αυτός από τον Lorenzo – άρχισε να πιέζει και να ‘ρίχνει’ τους χρόνους του από την 8η θέση, πλησιάζοντας το γκρουπ που έδινε τη μάχη για την 4η. Ο Ισπανός σημείωνε αρκετά γρήγορους γύρους στο Sachsenring και μεθοδικά ξεπερνούσε έναν-έναν τους αναβάτες εμπρός του.

Ο 22χρονος έφτασε στον 18ο γύρο του αγώνα πίσω από τον teammate του, Valentino Rossi, με τους δύο αναβάτες να οδηγούν πίσω από τον Dovizioso για την 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

Ένα γύρο μετά το δίδυμο της Yamaha είχε πλέον περάσει τη Ducati του ως τότε πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, την ίδια ώρα που ο Folger έκανε και πάλι το λάθος στην 1, χάνοντας  λίγα μέτρα σε σχέση με τον Marquez. Όμως ο rookie του Herve Poncharal δεν έδειχνε να το βάζει κάτω, μειώνοντας εκ νέου την απόστασή του από τον περσινό πρωταθλητή.

Δέκα γύρους πριν το τέλος ο Vinales πέρασε τον Rossi, ενώ ο Ιταλός έκανε στη συνέχεια μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει την πορεία του teammate του, σημειώνοντας το ταχύτερο προσωπικό του πέρασμα δύο γύρους μετά. Όμως ο Vinales είχε καλύτερο ρυθμό και σταδιακά άνοιγε την μεταξύ τους απόσταση, με τον Ιταλό να συμβιβάζεται με έναν τερματισμό στην πεντάδα.

Με εξαιρετικό ρυθμό ερχόταν από πιο πίσω και ο Alvaro Bautista, ο οποίος έδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει μπόλικη ταχύτητα πάνω στην Ducati του. Φυσικά ο Ισπανός έχει κάνει και πολλά λάθη φέτος, όμως σήμερα οδήγησε άψογα και με ταχύτατο γυρολόγιο έφτασε και ξεπέρασε τον Dovizioso, οδηγώντας τους τελευταίους 8 γύρους από την 6η θέση.

Να θυμίσουμε ότι ο Bautista είχε εκκινήσει από την 12η θέση του grid, ξεπερνώντας στη συνέχεια αρκετά δυνατούς αναβάτες για να φτάσει ως εκεί.

Τρεις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας έληξε και η μάχη της 1ης θέσης, με τον Folger να κάνει για τρίτη φορά λάθος στην 1 και τον Marquez να ανεβάζει λίγο τον ρυθμό του, πέρνωντας μια σημαντική ανάσα από τον εξαιρετικό Γερμανό.

Οι δύο τους τερμάτισαν με 3.3sec διαφοράς μεταξύ τους, όμως ο Marquez δυσκολεύτηκε περισσότερο από όσο περίμενε στο σημερινό αγώνα. Έναν αγώνα που κρίθηκε κυρίως στην εμπειρία του Marquez, καθώς η ταχύτητα του Folger ήταν εκεί. Μάλιστα ο χρόνος που σημείωσε ο αναβάτης της Yamaha στον τέταρτο γύρο ήταν και ο ταχύτερος του αγώνα.

Η 3η θέση πήγε στον Pedrosa που στην αρχή έδειχνε ότι θα είναι στη μάχη της νίκης, όμως το ανεξήγητο σπινάρισμα που είχε λίγους γύρους μετά την εκκίνηση δεν του έδωσε την ευκαιρία να κυνηγήσει κάτι καλύτερο. Πίσω του ο Vinales, ο οποίος με έναν αθόρυβο αγώνα νίκησε τον Rossi για την 4η θέση, όντας αρκετά γρήγορος στο δεύτερο μισό της κούρσας.

Ο Ιταλός από την πλευρά του έδωσε πολλές μάχες και σήμερα και ίσως εκεί καταπόνησε περισσότερο από όσο έπρεπε τα ελαστικά του, μη μπορώντας να δώσει στη συνέχεια τη μάχη του με τον Vinales. Πίσω από τον Rossi ολοκλήρωσε ο Bautista, ενώ ο Aleix Espargaro με μια μαχητική εμφάνιση τερμάτισε στην 7η θέση.

Άσχημα τα πήγε ο Dovizioso, με τη μαλακή πίσω γόμα του να μην αντέχει ως το τέλος και τον ίδιο να χάνει την πρωτοπορία του πρωταθλήματος μετά τη σημερινή 8η θέση του. Τη δεκάδα ολοκλήρωσαν οι Zarco και Crutchlow, με τον Γάλλο να κάνει έναν όμορφο αγώνα από την 19η θέση του grid. Στον αντίποδα ο Βρετανός δεν ένιωθε καλά με τη μοτοσυκλέτα του και όπως είπε χαρακτηριστικά, υπήρξαν αγώνες όπου έπεσε και ήταν πιο χαρούμενος.

Τώρα η πρωτοπορία του πρωταθλήματος πέρασε στα χέρια του πρωταθλητή Marquez, με το καλοκαιρινό διάλειμμα να βρίσκει τους πρώτους 4 αναβάτες μέσα σε μόλις 10 βαθμούς, στο πιο ανοιχτό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Θα θυμόμαστε το Sachsenring του 2017 για τον αήττητο για 8η συνεχή φορά Marquez αλλά και τον Folger, ο οποίος έδωσε τη μάχη του για τη νίκη με όλες του τις δυνάμεις, κατακτώντας το πρώτο βάθρο της καριέρας του.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα του αγώνα:

MotoGP Sachsenring Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Sachsenring Race Results 2017
MotoGP Sachsenring Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Sachsenring Race Results 2017

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.