Μια Puch Maxi S του 1978 αποδεικνύει την λαχτάρα μας για οδήγηση

Οι παλαιότεροι γνωρίζετε την Αυστριακή Puch. Για τους νεότερους, η εταιρία που ιδρύθηκε το 1899 έχει κατασκευάσει από μικρές μοτοσυκλέτες μέχρι μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα. Ναι, μοτοποδήλατα. Αυτά που την έκαναν ιδιαιτέρως γνωστή και μέρος της ιστορίας της εταιρίας αποτελεί και αυτή η Puch Maxi S του 1978.

Η μοτοσυκλέτα που βλέπετε στις φωτογραφίες ανήκει στον Malcolm Wright, έναν Βρετανό ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με τις μικροσκοπικές δίτροχες. Όμως, μερικά χρόνια πριν, μια φιλανθρωπική πορεία καβάλα σε μοτοποδήλατα έμελλε να τον εθίσει σε αυτές.

Να τον κάνει να καταλάβει ότι δεν έχει σημασία το μέγεθος ή ο κυβισμός της μοτοσυκλέτας, αλλά η λαχτάρα για την οδήγηση οποουδήποτε οχήματος δύο τροχών. Ο Wright ξεκίνησε έκτοτε να αγοράζει μοτοποδήλατα της Puch και να τα τροποποιεί στα γούστα του.

Puch Maxi S 1978
Η Puch Maxi S του Malcolm Wright

«(Η φιλανθρωπική πορεία) πήγε τόσο καλά και αρκετοί από εμάς αποφασίσαμε ότι θα ήταν εξαιρετική ιδέα να την ξανα-οργανώσουμε αυτό το Σεπτέμβριο, με πιο όμορφα ‘φορέματα’ (στις μοτοσυκλέτες),» ανέφερε ο Wright σχετικά με την εκδήλωση που τον έφερε κοντά στις μικρές μοτοσυκλέτες. «Το eBay κατακλείστηκε από εμάς καθώς προσπαθούσαμε να αγοράσουμε παλιά μοτοποδήλατα ώστε να πάμε εκεί (στην φιλανθρωπική πορεία).

«Όπως συμβαίνει, αποφάσισα να το αναβαθμίσω λίγο πριν την πορεία. Τότε ήταν που κόλλησα το ‘μικρόβιο’ της Puch και έκτοτε δεν σταμάτησα να το φτιάχνω.» 

Ο Wright αγόρασε αρχικά το πρώτο δικό του Puch, μετά το επόμενο, έπειτα ένα άλλο και τώρα απέκτησε το Maxi S του 1978. Στο τελευταίο του απόκτημα τοποθέτησε κεφαλή για υψηλότερη συμπίεση, καρμπυρατέρ της Amal 17mm, αγωνιστικό στρόφαλο της DMP, reed της Athena, αγωνιστικό συμπλέκτη της HPI και εξάτμιση της Homoet.

Puch Collection
Η συλλογή του Wright με τις Puch. Σίγουρα ξεχωρίσατε κάποια!

Η μικρή μοτοσυκλέτα υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 80χλμ/ώρα, ένα νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστούμε το σύστημα πέδησης της Maxi S, το οποίο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Γιατί δεν έχει μόνο σημασία πόσα χιλιόμετρα πάει η μοτοσυκλέτα σου, αλλά και πόσο έυκολα μπορείς να επιβραδύνεις από αυτά.

Οι αναρτήσεις έχουν αναβαθμιστεί εξίσου, με την MKX να είναι ο πάροχος του πίσω σετ αμορτισέρ. Το πλαίσιο και οι τροχοί έχουν δεχθεί την περιποίηση της αμμοβολής, ενώ το φανταχτερό πράσινο τεπόζιτο έρχεται από ένα μοτοποδήλατο Bratavus. Όσο για τη σέλα σε στυλ cafe-racer, την ανέλαβε ένας φίλος του Wright και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

 

Πηγή: MCN