MotoGP Assen – FP1&FP2 – Ταχύτερος όλων ο Vinales

Οι ελεύθερες δοκιμές 1 και 2 ολοκληρώθηκαν στην πίστα του Assen, με τον Maverick Vinales να είναι ο ταχύτερος όλων την πρώτη ημέρα. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Jonas Folger και Marc Marquez.

FP1: Η αρχή της διαδικασίας βρήκε τους αναβάτες με σχετικά καλές θερμοκρασίες, με τα σύννεφα να παραμονεύουν στο Ολλανδικό ουρανό. Στα πρώτα στάδια του FP1 ο Andrea Dovizioso είχε διαρροή στη Desmosedici του, η οποία γέμισε την πίστα με λάδια.

Αυτό προκάλεσε την πτώση των Lorenzo-Folger που πέρασαν πάνω από το ολισθηρό οδόστρωμα, με τους δύο αναβάτες να γλυτώνουν χωρίς τραυματισμούς. Μετά από την πτώση των αναβατών η διαδικασία διεκόπη, με τις κόκκινες σημαίες των κριτών να κυματίζουν. Η πίστα καθαρίστηκε εκτενώς και η διαδικασία επανεκκίνησε μισή ώρα αργότερα.

Με την διαδικασία να αρχίζει ξανά η πρώτη θέση άλλαξε πολλές φορές χέρια, με τη Yamaha του Maverick Vinales να είναι αυτή που έδινε το ρυθμό ως και λίγο πριν την είσοδο στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Το ενδεχόμενο βροχής έκανε όλους τους αναβάτες να επιτεθούν στα τελευταία στάδια του FP1, καθώς ο καιρός αναμένεται να παίξει τον ρόλο του και αύριο. Έτσι όλοι θέλησαν να σημειώσουν έναν γρήγορο γύρο στο στεγνό οδόστρωμα, ο οποίος ενδεχομένως να τους έδινε και το απ’ ευθείας εισιτήριο για το Q2 του Σαββάτου.

Ο Crutchlow έγινε ο πρώτος αναβάτης που σημείωσε χρόνο κάτω από το 1.35sec, με τους Zarco και Petrucci να τον διαδέχονται αργότερα στην πρωτοπορία. Το 1.34.680 του Ιταλού μάλιστα ήταν αρκετό για να του δώσει την 1η θέση με το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον ίδιο να έχει όμως προβλήματα με την Ducati του λίγο πριν το τέλος.

Ο Zarco έμεινε στη 2η θέση μόλις 0.126sec μακριά από την κορυφή, με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνεται από τους Crutchlow, Dovizioso και Rossi. Ο Ιταλός μάλιστα είχε στη διάθεσή του το νέο πλαίσιο της Yamaha που δοκίμασε στο τεστ της Jerez και αποκόμισε θετικές εντυπώσεις.

Στην 6η θέση ολοκλήρωσε ο Iannone, με τον Ιταλό να ψάχνει απεγωνσμένα λύσεις που θα βελτιώσουν την απόδοσή του. Πίσω του τερμάτισαν οι Pedrosa και Folger, με τις Ducati των Lorenzo και Abraham να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα αναβατών.

Jonas Folger MotoGP Assen 2017
Η έκπληξη της ημέρας ακούει στο όνομα Jonas Folger. Ο Γερμανός έδειξε για άλλη μια φορά τη βελτίωση του, κατακτώντας τη 2η θέση στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας στο Assen

FP2: Η θερμοκρασία ανέβηκε ελάχιστα στη μεσημεριανή διαδικασία του FP2, με τα σύννεφα να παραμένουν πάνω από την πίστα του Assen.

Παρ’ όλα αυτά ο Vinales ήταν σε θέση να βελτιώσει το ταχύτερο πέρασμα του FP1 μόλις πέντε λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, με τον Folger να επιβεβαιώνει την ταχύτητά του περνώντας στη συνέχεια στην κορυφή.

Μερικές σταγόνες ήταν αρκετές ώστε να περιοριστεί η δράση στην πίστα, 15 λεπτά μετά την έναρξη του FP2. Οι ψιχάλες ευτυχώς δεν χάλασαν τη ροή της διαδικασίας, καθώς 6 λεπτά μετά όλοι οι αναβάτες ήταν σε θέση να πιέσουν ξανά.

Οι αναβάτες έχοντας στο νου το ενδεχόμενο βροχής στο αυριανό FP3 άρχισαν να πιέζουν με όλες τους τις δυνάμεις, κάνοντας ότι και στην πρώτη διαδικασία της ημέρας.

Οι Petrucci και Zarco έδειχναν και αυτή τη φορά δυνατοί σημειώνοντας διαδοχικά τους ταχύτερους γύρους, με το Ισπανικό δίδυμο των Vinales-Marquez να αναλαμβάνει τα ηνία στη συνέχεια.

Ο Vinales έχοντας βρει τρομερό ρυθμό πάνω στη Yamaha του κατάφερε με δύο διαδοχικούς γύρους να διαλύσει τον ανταγωνισμό, έχοντας μάλιστα στην M1 του τη μεσαία επιλογή της Michelin στο εμπρός ελαστικό του και την σκληρή στο πίσω.

Ο Iσπανός σημείωσε αρχικά 1.33.696 και στη συνέχεια 1.33.130, αφήνοντας τους διώκτες του πάνω από μισό δευτερόλεπτο μακριά. Έτσι ο 22χρονος αναβάτης κέρδισε την κορυφή της διαδικασίας, τη στιγμή που ο μόνος αναβάτης που κατάφερε να τον πλησιάσει σε χρόνο κάτω από το μισό δευτερόλεπτο ήταν ο Folger.

Ο Γερμανός δείχνει ότι έχει σημαντική βελτίωση στα τελευταία δύο GP και δείχνει έτοιμος να ανταγωνιστεί τον εξαιρετικό teammate του, Johann Zarco. Αυτό φυσικά είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ο Γάλλος έχει ως τώρα εμφανίσεις που τον φέρνουν στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα!

Την πεντάδα των χρόνων συμπλήρωσαν οι Marquez, Dovizioso και Crutchlow, με τον Βρετανό να δοκιμάζει μάλιστα ένα νέο fairing για λογαριασμό του HRC. Με το πέσιμο της καρό σημαίας ο Rossi ανέβηκε στην 6η θέση, έχοντας περάσει την περισσότερη ώρα του FP2 εκτός πρώτης δεκάδας. Ο Ιταλός χρησιμοποιούσε στο τέλος τον ίδιο συνδυασμό ελαστικών με τον Vinales (μεσαίο εμπρός, σκληρό πίσω).

Τη δεκάδα έκλεισαν οι Petrucci, Zarco, Bautista και Pedrosa.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

MotoGP Assen 2017 Συνδυασμένα Αποτελέσματα FP1 και FP2
Αποτελέσματα πρώτης ημέρας MotoGP Catalunya 2017