Παρουσίαση – Benelli 302R 2018

Δεν είναι μυστικό ότι οι supersport του ¼ του λίτρου αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μικρές και μεγάλες εταιρείες έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους και η αναγεννημένη Benelli δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά. Για το 2018 λοιπόν, η Ιταλική φίρμα αποκάλυψε την 302R.

Οι επιλογές στην κατηγορία είναι πλέον πολλές.Οι περισσότερες εταιρείες έχουν εκπροσώπους και η Benelli έπρεπε να κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα η οποία θα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντί τους. Έτσι, η προσοχή στη λεπτομέρεια αποτελούσε μονόδρομο.

Αρχικά, έπρεπε να δωθεί μεγάλη προσοχή στον κινητήρα. Παρ’ όλο που αυτή η κατηγορία δεν ‘κυνηγά’ τις απόλυτες επιδόσεις, ένα μεγάλο – αναλογικά – νούμερο ισχύος κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Έτσι, η Benelli εφοδίασε την 302R με έναν δικύλινδρο κινητήρα 300cc, απόδοσης 38hp στις 10.000σαλ.

Η ροπή του αγγίζει τα 20 ft-lbs στις 9.000σαλ, νούμερα τα οποία κατατάσσουν την ‘μικρή’ supersport της Benelli στην ελίτ της κατηγορίας. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα, χρησιμοποιήθηκε η επιλογή των δύο επικεφαλής εκκεντροφόρων για το άνοιγμα και το κλείσιμο των τεσσάρων βαλβίδων.

Στον τομέα της ‘καρδιάς’ της νέας της μοτοσυκλέτας, η Benelli έχει θέσει ψηλά τον πήχη. Όμως, μη θέλοντας να αφήσει τα υπόλοιπα στην τύχη τους, η φίρμα αποφάσισε να χτίσει ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό σύνολο γύρω από αυτήν.

Το ρόλο του πλαισίου έχει αναλάβει ένας ατσάλινος, σωληνωτός σκελετός, ο οποίος εκτός από το εντυπωσιακό look υπόσχεται να χαρίσει συγκινήσεις στους υποψήφιους αγοραστές. Στον τομέα των αναρτήσεων, η Benelli έχει επιλέξει ένα αντεστραμμένο πηρούνι 41mm για το εμπρός μέρος, ενώ για το πίσω υπάρχει ένα αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτισή του.

Τα φρένα της 302R έχουν ικανοποιητικές διαστάσεις, καθώς το 180kg σύνολο μπορεί να ακινητοποιηθεί με δύο δίσκους 260mm που υπάρχουν στον εμπρός τροχό και με έναν 240mm που υπάρχει στον πίσω. Με τα εμπρός φρένα συνεργάζονται δύο δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, ενώ για το πίσω υπάρχει μια δαγκάνα με ένα έμβολο.

Οι τροχοί είναι 17in και τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 110/70 και 150/60 για το εμπρός και το πίσω μέρος αντίστοιχα. Το τεπόζιτο της 302R έχει χωρητικότητα 14l και θεωρούμε ότι είναι αρκετό ώστε να κάνει τις μακρινές βόλτες με την ‘μικρή’ supersport αβίαστες, χωρίς το εκνευριστικό σταμάτημα για ανεφοδιασμό.

Πέραν όμως των παραπάνω τεχνικών στοιχείων, υπάρχει και η εξωτερική εμφάνιση. Για κάποιους αυτό είναι το Α και το Ω, καθώς η πρώτη εικόνα είναι αυτή που ‘πείθει’. Και η εμφάνιση της Benelli είναι αυτή που περιμένουν οι περισσότεροι όταν ακούν την εταιρεία κατασκευής.

Το Ιταλικό γούστο δηλώνει παρόν στην Benelli 302R, η οποία έχει όμορφες, καθαρές σχεδιαστικές γραμμές που ‘τραβούν’ τα βλέμματα. Ο σχεδιασμός των fairing, του εμπρός μέρους με το μεγάλο φωτιστικό σώμα και η ‘κοφτερή’ ουρά δίνουν πόντους εμφάνισης στο σύνολο, το οποίο ειδικά στην έκδοση με τα παραδοσιακά χρώματα της Benelli (ασημί-πράσινο) είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Τέλος, να πούμε ότι η διαθεσιμότητα στην Κυπριακή αγορά έχει εκκινήσει ήδη, με την τιμή της μοτοσυκλέτας να ανέρχεται στις €4.999.