MotoGP – P. Espargaro – Βάλαμε τον νέο κινητήρα και όλα πάνε τέλεια!

Ο Pol Espargaro ήταν κατενθουσιασμένος μετά την πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών στη Jerez, όπου κατάφερε να δοκιμάσει τον νέο big-bang κινητήρα της KTM.

O αναβάτης των Αυστριακών μπήκε κατ’ ευθείαν στην πρώτη δεκάδα την Παρασκευή, όταν το καλύτερό του αποτέλεσμα τις άλλες Παρασκευές έως τώρα ήταν η 20η θέση. Μάλιστα, ο Espargaro ήταν 1.153sec μακριά από τον πρωτοπόρο Dani Pedrosa και μόλις 0.609sec από τον 2ο, Jack Miller.

«Είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε οτι είμαστε μαζί τους, με τους υπόλοιπους ξεκίνησε να λέει ο Pol Espargaro. «Είναι τόσο όμορφη στιγμή η επιστροφή και η αίσθηση ενός κανονικού αναβάτη και όχι του τελευταίου

Ο νέος κινητήρας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις δοκιμές του Le Mans στις αρχές της εβδομάδας, ενώ ως και την Πέμπτη το βράδυ η χρήση του ήταν αμφίβολη. Η αλλαγή από screamer σε big-bang έχει κάνει την RC16 ‘πιο ομαλή και εύκολη’, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ισπανός.

«Η δύναμη είναι ‘μαλακότερη’ και πιο ομαλή και ευκολότερη. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσθέσεις και άλλη δύναμη. Δεν ξέρω αν ο κινητήρας  ευθύνεται 100% (για την απόδοση) ή το 50% συν η πίστα, όμως σίγουρα ήταν σημαντικό για εμάς να έρθουμε εδώ και να κάνουμε δοκιμές πριν την έναρξη της χρονιάς.

«Πιστεύω ότι είναι και τα δύο (και ο κινητήρας και η πίστα). Δεν θα ξέρουμε ως τη Δευτέρα (στις δοκιμές μετά τον αγώνα) όπου θα δοκιμάσουμε το νέο και τον παλιό κινητήρα και το νέο πλαίσιο. Θα δούμε τι συμβαίνει.

«Φτάσαμε εδώ, βάλαμε τον νέο κινητήρα και πάμε προς την τέλεια κατεύθυνση. Η κατάσταση είναι αρκετά σοκαριστική. Στις πρώτες δοκιμές δεν ήμασταν πολύ μακριά στο βρεγμένο, όμως στις δεύτερες ήμασταν πιο κοντά. Είναι μια έκπληξη και είμαστε όλοι έκπληκτοι

Ο Valentino Rossi ‘μελετά’ τις νέες επιδόσεις της RC16. Λίγο αργότερα, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με αυτή

Οι συνθήκες ήταν περίεργες σήμερα στην πίστα της Jerez, όμως ο Pol Espargaro δεν πιστεύει ότι αυτές ήταν η αιτία που η KTM ήρθε πιο κοντά στον ανταγωνισμό.

«Ειλικρινά νιώθουμε πιο κοντά από ποτέ και πρέπει να διατηρήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος, όμως όλα πάνε αρκετά καλά και είμαι χαρούμενος. Το να είμαστε στους πρώτους δέκα και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο (από τον ταχύτερο χρόνο) είναι απίστευτο για μένα αλλά και όλη την εταιρία.

«Ποτέ δεν βρέθηκα κάτω από ένα δευτερόλεπτο σε κάποια διαδικασία. Κανονικά είμαστε πάνω από δύο δευτερόλεπτα μακριά. Δεν ξέρω πόσο ταχύτεροι θα είναι οι άλλοι αύριο (το Σάββατο), ή εμείς.»

Η εργοστασιακή ομάδα της KTM έχει και σε αυτό το GP στη διάθεση των αναβατών της το fairing που είδαμε για πρώτη φορά στο Texas, για το οποίο το δίδυμο των αναβατών των Αυστριακών είχε να πει μόνο καλά λόγια.

«Ο κινητήρας είναι το μόνο νέο πράγμα που δοκιμάσαμε ως τώρα. Στο Texas δοκιμάσαμε το fairing που μας βοηθάει τόσο πολύ με τον μπροστινό τροχό. Όλη η εταιρία είναι αναμεμειγμένη σε αυτό το project και πιέζουν πολύ. Το μέλλον είναι λαμπρό.»

Για την προσπάθεια της KTM μίλησε και ο πολύπειρος Valentino Rossi, ο οποίος έμεινε για πρώτη φορά φέτος πίσω από μια RC16 στην κατάταξη.

«Πιστεύω ότι η KTM έχει σπουδαία προοπτική και περιμένω να μας φτάσουν επειδή πολλοί άνθρωποι στην ομάδα έχουν πολύ εμπειρία. Έχουν ένα καλό project, έτσι σίγουρα πιστεύω ότι θα βελτιωθούν πολύ