AMA SX 450 & 250 – SL City – ‘Μαγεία’ Tomac, ‘κλείδωσε’ τον τίτλο ο Hill

Τα πρωταθλήματα των δύο κατηγοριών πλησιάζουν στο τέλος τους, με τον Justin Hill (250cc West) να τελειώνει την υπόθεση ‘τίτλος’ και μαθηματικά πριν τον τελευταίο αγώνα του Las Vegas. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο Eli Tomac (450cc), ο οποίος στο Salt Lake City ήταν απλά μαγικός.

Το Rice-Eccles Stadium φιλοξένησε τον 15ο Γύρο της μεγάλης κατηγορίας, με τους Ryan Dungey και Eli Tomac να φθάνουν στην πίστα ισόβαθμοι. Στη μικρή κατηγορία ο Hill ήθελε καλό τερματισμό για να εξασφαλίσει τον τίτλο, με τον μεγάλο του αντίπαλο, Aaron Plessinger, να εκκινεί τον αγώνα όντας τραυματίας.

450cc – Ποιος θα σταματήσει τον Tomac;

Η εκκίνηση του μεγάλου τελικού – δείτε πόσο πίσω είναι ο Tomac και που είναι ο Dungey

Στο πρώτο Heat της βραδιάς ο Joshua Grant έδειξε ότι θα είναι δυνατός στον τελικό, με τους Brock Tickle, Justin Bogle και Marvin Muquin να περνούν απ’ ευθείας μαζί του στην τελική αναμέτρηση της βραδιάς.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι Dungey-Tomac οι οποίοι έδωσαν μάχες στο δεύτερο Heat, με τους Anderson και Baggett να ‘γλυτώνουν’ τους ημιτελικούς.

Λίγο αργότερα την εκκίνηση του μεγάλου τελικού πήρε ο Bogle (για δεύτερη φορά φέτος), με τους Anderson, Baggett και Dungey να τον ακολουθούν. Καταστροφική ήταν η αρχή του Tomac, ο οποίος έστριψε στην πρώτη στροφή μπροστά από μόλις δύο αναβάτες.

Ο Dungey, ‘διάβασε’ σωστά την κατάσταση και επιτέθηκε γρήγορα για την 1η θέση, θέλοντας να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς έναντι του Tomac. Πράγματι ο πρωταθλητής των δύο τελευταίων ετών έφτασε στην κορυφή με άνεση, ενώ γρήγορα άρχισε να δημιουργεί διαφορά.

Πιο πίσω ο Tomac, αφού συνήλθε από το πρώτο σοκ της κακής θέσης του, ξεκίνησε να οδηγεί μανιασμένα, ανοίγοντας μόνος του το δρόμο προς τις πρώτες θέσεις. Ο αναβάτης από το Cortez έδειχνε σε καταπληκτική κατάσταση και ‘απαιτούσε’ τα προσπεράσματα, μη αφήνοντας σε κανέναν το περιθώριο να απαντήσει.

Όποτε έμενε μόνος του στην πίστα χωρίς να μάχεται, ο Tomac ήταν πάνω από 0.5sec ταχύτερος από τον Dungey στην κορυφή. Οδηγώντας επιθετικά με το μοναδικό του στυλ κατάφερε να τους περάσει όλους πλην του Dungey, με ακόμη εννέα λεπτά να απομένουν.

Πραγματικά ο αναβάτης της Kawasaki έκανε τους άλλους να μοιάζουν σαν να οδηγούν σε… προπόνηση, ενώ ούτε ο πρωταθλητής Dungey κατάφερε να σταθεί σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο του.

Ο Tomac έκανε την πρώτη του απόπειρα μετά το woop section (το αγαπημένο του, καθώς έκανε πολλά περάσματα στο σημείο), όμως δεν κατάφερε να μείνει μπροστά.

Λίγες στιγμές αργότερα όμως και η 1η θέση ήταν οριστικά δική του, με τον Dungey να μην έχει την ταχύτητα ώστε να απαντήσει. Έτσι ο Tomac έφτασε σε μια ακόμη σπουδαία φετινή νίκη (10η φετινή), κερδίζοντας κατά κράτος το μεγάλο του αντίπαλο και διευρύνοντας το πλεονέκτημά του κατά τρεις μόνον βαθμούς.

Το πρωτάθλημα φυσικά ακόμη είναι κάτι παραπάνω από ‘ανοιχτό’, με τον Anderson να πλαισιώνει τους άλλους δύο στο βάθρο. Την πεντάδα έκλεισαν οι Musquin και Grant, σε μια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

 

250cc – Του πήγαν όλα ‘δεξιά’!

Όπως βλέπετε, ο Hill πάλεψε μέχρι τέλους για να την πρόωρη κατάκτηση του τίτλου

Στο πρώτο Σκέλος της μικρής κατηγορίας του AMA SX είδαμε τους ‘αδιάφορους’ αναβάτες ως προς τον τίτλο, με τον Martin Davalos να κερδίζει μπροστά από τους Mitchell Oldenbrurg, Austin Forkner και Tyler Bowers.

Στο επόμενο Heat πριν το τελικό συμμετείχαν οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος, με τον Plessinger να επικρατεί και τους Hill-Mcelrath να τερματίζουν πίσω του.

Στον τελικό ο Plessinger ήξερε ότι η νίκη αποτελούσε μονόδρομο ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες του για τον φετινό τίτλο, με το holeshot όμως να κερδίζεται από τον teammate του Hill, Austin Forkner. Ο Plessinger που βρισκόταν πίσω του δεν δυσκολεύτηκε να περάσει γρήγορα μπροστά, ενώ σύντομα το ίδιο έκανε και ο Mcelrath.

Ο Hill φαινόταν ότι οδηγεί προσεκτικά, καθώς ήξερε ότι ένα λάθος θα τον έβαζε σε πολλούς μπελάδες. Ο αναβάτης από το Oregon δεν βιαζόταν καθόλου και έδειχνε να ‘μετράει’ τους βαθμούς, ανάλογα με την θέση του. Μια τακτική που όσο περνούσε ο αγώνας είδαμε να τον ανταμείβει, καθώς ο Plessinger περίπου στα μισά του αγώνα είχε πτώση!

Ο αναβάτης της Yamaha έπεσε άτσαλα στο έδαφος και εγκατέλειψε, καθώς όπως προείπαμε αγωνιζόταν ήδη τραυματίας. Ο Hill με αυτόν τον τρόπο ανέβηκε πίσω από τους Mcelrath και Forkner, με τον teammate του να είναι ο επόμενος στη λίστα των πεσόντων, δίνοντας ακόμη μία θέση στον Hill!

Το ένα ‘δώρο’ διαδεχόταν το άλλο για τον αναβάτη της Kawasaki, ο οποίος ήθελε έναν τερματισμό στο βάθρο για να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον πρώτο του τίτλο. Ο αγώνας όμως έμελλε να είναι δραματικός στα τελευταία στάδιά του, καθώς εκτός από τον Oldenburg που πέρασε με άνεση τον Hill στη 2η θέση, τον πλησίαζε και ο Davalos!

Ο Hill ήξερε ότι δεν είχε το περιθώριο να χάσει άλλη θέση, όμως ο Davalos ήταν αποφασισμένος για το βάθρο. Οι δύο τους έδωσαν μια δυνατή μάχη, είχαν επαφή, όμως ο Hill απέδειξε γιατί αξίζει τον φετινό τίτλο, περνώντας από την εξωτερική τον αντίπαλό του λίγα μέτρα πριν το τραπέζι του τερματισμού!

Έτσι ο αναβάτης της Kawasaki έκλεισε την υπόθεση του πρωταθλήματος έναν αγώνα πριν το τέλος, με το δίδυμο της KTM να σημειώνει το 1-2, με τον Mcelrath νικητή και τον Oldenbrug στη 2η θέση.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

Ο επόμενος αγώνας θα διαξαχθεί στο New Jersey, στις 29/4.