Moto2 – Βίοι αντίθετοι για το εργοστασιακό δίδυμο της KTM

Οι δύο αναβάτες της Ajo Red Bull KTM ξεκίνησαν φέτος μια νέα προσπάθεια σε μια νέα κατηγορία για αυτούς, με τις μοτοσυκλέτες τους να κάνουν και αυτές ντεμπούτο στη Moto2. Όμως, η πορεία των Miguel Oliveira και Brad Binder ως και αυτή τη στιγμή, μαρτυρά πόσο διαφορετικά μπορούν να πάνε τα πράγματα για τους αναβάτες της ίδιας ομάδας.

Το δεύτερο Grand Prix της φετινής χρονιάς ήταν πολύ σημαντικό για την KTM. Από τη μία, το εργοστασιακό δίδυμο των Αυστριακών στο MotoGP κατέκτησε τους πρώτους βαθμούς για τον κατασκευαστή, με το επίτευγμα που προηγήθηκε όμως στην κατηγορία της Moto2 να είναι ίσως ακόμη σημαντικότερο.

Εκεί, ο Miguel Oliveira κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο βάθρο της νεοσύστατης ομάδας της KTM με την 2η θέση του, ενώ μόλις μία ημέρα πριν είχε γράψει και πάλι ιστορία, κατακτώντας την πρώτη pole position για την ομάδα του.

Ο Miguel Oliveira στο δρόμο για το πρώτο βάθρο του ίδιου αλλά και της KTM στη Moto2

Μια ομάδα που ‘έντυσε’ τον κινητήρα της CBR 600RR που χρησιμοποιούν στη Moto2 με την τεχνογνωσία του εργοστασίου του Mattighofen, χρησιμοποιώντας τις δικές του ιδέες σε ένα ολοκαίνουργιο εγχείρημα.

Με ένα δυνατό δίδυμο όπως οι Binder-Oliveira οι Αυστριακοί έπρεπε να φτιάξουν μια καλή μοτοσυκλέτα, στοχεύοντας κατ’ ευθείαν σε δυνατά αποτελέσματα.

Τα δείγματα της ταχύτητας της μοτοσυκλέτας είχαν έρθει μέσω του Πορτογάλου αναβάτη της ήδη από τις χειμερινές δοκιμές, όπου ο ίδιος είχε καταφέρει να σημειώσει τον ταχύτερο γύρο στις δοκιμές της Βαλένθια, αλλά και τον ταχύτερο γύρο της πρώτης ημέρας στις δοκιμές της Jerez.

Στα τέλη του 2016 όμως, ο δεύτερος αναβάτης της ομάδας, Brad Binder, είχε τραυματιστεί στις δοκιμές που επικράτησε ο teammate του (Βαλένθια), μένοντας εκτός δράσης για αρκετό διάστημα. Ο Νοτιοαφρικανός είχε ξεκινήσει δυνατά την πρώτη του επαφή, όμως ο τραυματισμός του ήταν σίγουρο ότι θα τον κρατούσε πίσω.

Και όπως και έγινε. Όσο ο Oliveira βελτιωνόταν πάνω στη σέλα της μοτοσυκλέτας του, ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έμενε σπίτι του αναρρώνοντας από τον τραυματισμό του. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να αρχίσει το πρωτάθλημα, έγινε φανερό ότι οι δύο αναβάτες θα ακολουθούσαν μια εντελώς διαφορετική πορεία.

Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς ο Oliveira τερμάτισε ελάχιστα εκτός βάθρου, έχοντας ξεκινήσει από την 5η θέση του grid. Έδωσε σκληρή μάχη μέχρι τέλους για την 3η θέση με τον Nakagami, όμως η ιστορία είχε αποφασίσει ότι ο Πορτογάλος και η ομάδα του έπρεπε να περιμένουν ακόμη λίγο.

Ο Brad Binder από την άλλη εκκινούσε από την 8η σειρά της σχάρας της εκκίνησης και πιο συγκεκριμένα από την 22η θέση. Η θέση του στο τέλος του Grand Prix του Κατάρ, ήταν μόλις η 20η, 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα μακριά από τον teammate του.

Ο Binder το ‘πάλεψε’, όμως ο τραυματισμός του τον νίκησε. Για την ώρα.

Τότε ο 21χρονος αναβάτης είχε δηλώσει πως αντιλήφθηκε πόσο πίσω τον είχε αφήσει ο τραυματισμός του, δείχνοντας καταβεβλημένος αλλά και στενοχωρημένος για μια χρονιά την οποία περίμενε ότι θα την ξεκινήσει πολύ διαφορετικά.

Στην Αργεντινή ο Oliveira είχε την ταχύτητα και το ρυθμό ακόμη και για τη νίκη, μια νίκη που όμως του ξέφυγε κυρίως λόγω του άσχημου ξεκινήματός του. Την ίδια ώρα ο Binder σημείωνε μόλις τον 24ο χρόνο στις κατατακτήριες, όντας 2.2sec πιο αργός από τον Πορτογάλο που πήρε την pole.

Στον αγώνα ο Binder έκανε μια καταπληκτική εμφάνιση, ‘αναρριχήθηκε’ πολλές θέσεις και έφτασε στον τερματισμό στην 9η. Παρ’ όλα αυτά ο τραυματισμός του ήταν ακόμη εκεί, τον ενοχλούσε και με το πέρας του αγώνα αποφάσισε ότι θα έπρεπε να περάσει και πάλι τις πόρτες του χειρουργίου, ώστε να τελειώνει μια και καλή με το πρόβλημά του.

Για την ακρίβεια, ο Binder αγωνιζόταν με χαλαρωμένη την πλάκα που του είχε τοποθετηθεί στον αριστερό του πήχη, κατά τον τραυματισμό του στη Βαλένθια. Τώρα, αναφορικά με το πότε θα επιστρέψει στην ενεργό δράση, θα κριθεί από την πορεία ανάρρωσής του. Πάντως, στον αγώνα του Texas δεν θα αγωνιστεί.

Από εδώ και πέρα ο Miguel Oliveira μπορεί να δώσει μάχες ακόμη και για τον Τίτλο, καθώς μετά από δύο αγώνες βρίσκεται τώρα 17 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Morbidelli. Ο Binder από την άλλη βρίσκεται μόλις 13ος στην κατάταξη, ενώ ο αγώνας αυτής της εβδομάδας αναμένεται να τον στείλει ακόμη πιο πίσω στην κατάταξη.

Εμείς το μόνο που ευχόμαστε είναι ταχεία ανάρρωση στον αναβάτη της KTM, ο οποίος έχει το ταλέντο και όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει, αρκεί να είναι υγιής. Όσο για τον Oliveira, κάτι μου λέει ότι η πρώτη του νίκη στην κατηγορία ίσως να μην είναι και τόσο μακριά…