Αναμνήσεις MotoGP – Mugello 2000 – Οι Capirossi, Rossi και Biaggi στο καλύτερο Ιταλικό GP

Η νέα στήλη μας έρχεται να σας θυμίσει σπουδαίους αγώνες του παρελθόντος, οι οποίοι μας χάρισαν θέαμα και συγκινήσεις που θυμόμαστε ακόμη και σήμερα. ‘Ποδαρικό’ κάνει το Ιταλικό GP του 2000, με τους Loris Capirossi, Valentino Rossi και Max Biaggi να μας χαρίζουν έναν από τους καλύτερους αγώνες των τελευταίων 20 ετών.

Είναι 26 Μαΐου του 2000 και το Mugello υποδέχεται τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας με ιδανικές συνθήκες· 24°C στον αέρα και 29°C στην Ιταλική άσφαλτο, προμηνύουν μεγάλες συγκινήσεις στον αγώνα διάρκειας 23 γύρων.

Ο Alex Barros στήνεται στην κορυφή του grid, έχοντας δίπλα του τον Max Biaggi, τον rookie Valentino Rossi και τον Loris Capirossi, σε μια πρώτη σειρά που εκείνα τα χρόνια αποτελούνταν από τέσσερις αναβάτες (αντί τριών που είναι τώρα). Η ατμόσφαιρα ‘μυρίζει’ μπαρούτι, καθώς και οι τρεις Ιταλοί που εκκινούν από την πρώτη σειρά, θέλουν τη νίκη.

Τα κόκκινα φώτα σβήνουν και στην Στροφή 1 1ος στρίβει ο Kenny Roberts jr, έχοντας κάνει εκπληκτική εκκίνηση από την 6η θέση του grid. Πίσω του στρίβει ο Rossi έχοντας κοντά του τον Capirossi, τη στιγμή που ο Biaggi έμενε στην 7η. Οι Rossi – Capirossi έχουν καλύτερο ρυθμό και ως το τέλος του πρώτου γύρου ‘καθαρίζουν’ με τον Roberts.

Λίγο μετά ο ‘Capirex’ δείχνει να θέλει πολύ τη νίκη, περνάει στην κορυφή τον Rossi και αρχίζει να ξεμακραίνει, με την ασπρόμαυρη Honda να σφαδάζει στα χέρια του. Ο Rossi υποχωρεί ελαφρά, με τον Biaggi να περνάει στην 5η θέση στον πέμπτο γύρο του αγώνα.

Τέσσερις γύρους μετά ο Capirossi έχει ‘χτίσει’ μια διαφορά της τάξεως των 2sec από τον Rossi, ο οποίος δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμη με τον Roberts jr. Στο μεταξύ ο Biaggi ‘αφηνιάζει’ και σε δύο στροφές βρίσκεται πίσω από τον άσπονδο φίλο του, περνώντας διαδοχικά τους Checa και Roberts που δεν μπορούν να αντισταθούν.

Στον ίδιο γύρο έχουμε και την πρώτη πτώση του αγώνα, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 1999, Alex Criville, να χάνει τον έλεγχο της Honda του. Από την 4η θέση ο Roberts συνέχισε να χάνει θέσεις, με τους Checa και Barros να περνούν εύκολα τον Αμερικάνο που δεν είχε το ρυθμό να ακολουθήσει.

Rossi και Biaggi αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς και μειώνουν τη διαφορά από τον Capirossi, ο οποίος ως εκείνη την ώρα βρισκόταν μπροστά περίπου 2.3sec. Οι δύο Ιταλοί οδηγούν μαγικά, οι δίχρονες 500άρες τους κουνάνε, γλυστρούν, σουζάρουν, όμως αυτοί εκεί· πιέζουν συνεχώς ώστε να πιάσουν τον συμπατριώτη τους στην κορυφή.

Ο Rossi οδηγεί με το πόδι μαζεμένο στη μοτοσυκλέτα του στις εισόδους των στροφών – δεν είχε υιοθετήσει ακόμη το στυλ με το πόδι κάτω από το μαρσπιέ – και μπαίνει με μπόλικη φόρα σε αυτές, τυπική συνήθεια αναβατών που προέρχονταν από την μικρότερη κατηγορία των 250cc και είπαμε, ο Rossi είναι rookie.

Με πολλή ταχύτητα στο μέσο των στροφών οδηγεί και ο Max Biaggi, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να αλλάξει το ‘δυομισάρικο’ στυλ του. Στον 14ο γύρο οι Ιταλοί γίνονται ένα group και οι Capirossi, Rossi και Biaggi βρίσκονται με απόσταση μεταξύ τους μόλις 1sec.

Valentino Rossi και Loris Capirossi σε μια πολύ στενή μάχη που κράτησε για 10 επεισοδιακούς γύρους

O Rossi δεν θέλει να περιμένει, παρ’ όλα αυτά ο Capirossi είναι έμπειρος και κρατά καλά την κορυφή. Δύο γύρους μετά ο Vale ‘βουτάει’ στην εσωτερική της San Donato, ο ‘Capirex’ φρενάρει αργά και ανοίγεται, με τον Rossi να περνά στην κορυφή κοιτάζοντας πάνω στη στροφή τον αντίπαλό του.

Στον 18ο γύρο η μάχη μετά από λίγες στιγμές ηρεμίας (για εμάς) φουντώνει ξανά και ο Capirossi επιτίθεται λυσσαλέα στον Rossi. Κάπου εκεί χάνουμε τον Garry McCoy που έχει πτώση. Έναν γύρο μετά ο Loris κάνει την αντεπίθεσή του στην ίδια στροφή που έχασε την πρωτοπορία ανακτώντας την, με τον Rossi να συναινεί κάπως στο προσπέρασμα.

21ος γύρος και ο Rossi πιέζει ασφυκτικά, οι τρεις τους πάνε πολύ γρήγορα και ‘ρίχνουν’ συνεχώς γύρο στους αργότερους αναβάτες. Αυτό τους φέρνει ακόμη πιο κοντά, με τον Biaggi να έρχεται για πρώτη φορά δίπλα στον Rossi, χωρίς ωστόσο να μπορεί να περάσει.

Ο Rossi ‘αφηνίαζει’ βλέποντας τον Biaggi δίπλα του και ορμάει για την νίκη. Σε λίγες μόνο στροφές βρίσκεται στην ουρά του Capirossi και στην έξοδο της Arrabbiata 2 αλλάζει γραμμές. Ο Loris δεν ξέρει που να πάει, ο Rossi κουβαλά περισσότερη ταχύτητα και στην είσοδο της Scarperia περνά ξανά στην κορυφή του αγώνα.

Η χαρά του μελλοντικού πολυπρωταθλητή της μεγάλης κατηγορίας όμως δεν κρατάει πολύ, καθώς δύο στροφές μετά κάνει την αρχή του δράματος, πέφτοντας με την NSR του. Capirossi και Biaggi μένουν τώρα μόνοι, με τον Rossi να επιστρέφει στην πίστα χωρίς τραυματισμό.

Ο Biaggi δείχνει να χάνει έδαφος και ακόμη περισσότερο στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού για τον τελευταίο γύρο. Όμως ο ‘Ρωμαίος Αυτοκράτορας’ όπως  ήταν το παρατσούκλι του δεν τα παρατάει, κάνει δύο μαγικά πρώτα ενδιάμεσα κομμάτια και στην Casanova περνά στην πρωτοπορία, μπροστά στην κερκίδα του fan club του.

Το πλήθος παραληρεί, οι δύο τους δίνουν ένα τρομερό show και ο Capirossi επιστρέφει στην είσοδο της Arrabiatta 1, ακουμπώντας με τον Max! Ο αναβάτης της Yamaha ανοίχτηκε λίγο, ο Loris έμεινε στην κορυφή όμως ο Biaggi ήθελε πολύ αυτόν τον αγώνα.

Ίσως για αυτό να έχασε και την ψυχραιμία του, καθώς στην είσοδο του ‘S’ Scarperia επιχείρησε να διατηρήσει ανοιχτή γραμμή, ώστε να ‘βουτήξει’ στη δέυτερη στροφή του ‘S’.

Όμως, φτάνοντας πολύ κοντά στη Honda του Loris, η μανέτα του εμπρός φρένου του βρήκε τη μοτοσυκλέτα του συμπατριώτη του, με αποτέλεσμα ο εμπρός τροχός του να μπλοκάρει και να πέσει.

Η στιγμή που ο Max Biaggi ακουμπά τον Loris Capirossi και χάνει τον αγώνα

Με τον Capirossi να ‘εξολοθρεύει’ και τους δύο αντιπάλους του, ο Ιταλός άρχισε να πανηγυρίζει για το υπόλοιπο του γύρου, γνωρίζοντας πως πλέον ήταν μόνος 1ος! Ο Checa που ακολουθούσε ήταν πολύ μακριά, με τον ‘Capirex’ να γιορτάζει την επική νίκη του με μια μεγαλοπρεπή σούζα στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού!

Τα συναισθήματα στις κερκίδες μπορεί να ήταν ανάμεικτα, όμως όλοι ήξεραν ότι έγιναν θεατές σε έναν από τους καλύτερους αγώνες που έχουμε δει ως σήμερα. Ένα Ιταλικό GP με τρεις Ιταλούς να τα δίνουν όλα ως και την τελευταία στιγμή, με τρομερή οδήγηση και απίστευτα προσπεράσματα με δύσκολες μοτοσυκλέτες.

Για την ιστορία να πούμε ότι το βάθρο συμπλήρωσε ο Jeremy McWilliams με την τρικύλινδρη Aprilia του, που σε μια πίστα όπου τα μειονεκτήματα της μοτοσυκλέτας ήταν πιο εμφανή από οπουδήποτε, κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.