Scooter or not Scooter

Όταν οδήγησα για πρώτη φορά scooter αυτό έγινε μάλλον τυχαία.

Μια μέρα είχα μείνει από μεταφορικό και κάποιος φίλος μου έδωσε το scooter του για μερικές μέρες. Στην αρχή δεν μπορούσα να σταματήσω να γελώ γιατί μου ερχόταν στο μυαλό ο Βέγγος και η γνωστή ατάκα του «Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;»….Το χαμόγελο όμως συνεχίστηκε καθώς κυκλοφορώντας άνετα στην πόλη έβλεπα δίπλα μου μέσα στα αυτοκίνητα, πρόσωπα νευρικά και σκυθρωπά. Από τότε δεν σταμάτησα να χρησιμοποιώ το scooter, το ιδανικότερο μέσο για μετακίνηση στην πόλη.

Όταν το Scooter γίνεται τρόπος ζωής

Οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν, οι μοτοσυκλέτες  ανεβάζουν συνεχώς την ιπποδύναμη τους κάνοντας την μετακίνηση τους στην πόλη πιο δύσκολη και το scooter είναι συνεπώς το πιο πρακτικό, φθηνό αλλά και απολαυστικό μέσο μετακίνησης.

Εκείνο όμως που με εξέπληξε πιο πολύ, είναι όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετοί που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το scooter. Όταν ρώτησα κάποιο που συνάντησα στον δρόμο πως νιώθει που ταξιδεύει με το scooter, μου απάντησε ότι για αυτόν είναι το καλύτερο μέσο. «Είναι εύκολο στην οδήγηση, οικονομικό, έχω χώρο για τα πράγματα μου και την σωστή ταχύτητα ώστε να απολαμβάνω το τοπίο

Το πρώτο scooter κατασκευάστηκε το 1947 από τον Enrico Piaggio, σαν ένα εναλλακτικό μικρού κόστους μεταφορικό μέσο και απευθυνόταν στις πιο φτωχές μάζες. Το όνομα του το πήρε από το ιταλικό vespa που σημαίνει Σφήκα. Σήμερα υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές και αμέτρητα μοντέλα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα διαπιστώσεις ότι το Scooter αποτελεί ίσως το πρώτο μέσο μετακίνησης και όχι άδικα. Κατά αρχήν είναι φθηνό, μετά είναι η ευκολία οδήγησης και στάθμευσης. Η οικονομία και η ευελιξία ανάμεσα στα αυτοκίνητα δικαιολογεί την προτίμηση των ευρωπαίων πολιτών.

Τα scooter αυξάνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα σε κάποιες πόλεις να κατακλύζουν την αγορά

Πρέπει να τονίσουμε φυσικά ότι κάποιες πόλεις προωθούν την οδήγηση των scooter και των μοτοσυκλετών γενικά, διότι καταλαβαίνουν πόσο ευκολύνουν την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα το λεγόμενο filtering, δηλαδή το πέρασμα ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα είναι κάτι που προωθείται. Στην Μπαρτσελόνα μάλιστα έχουν κάνει ειδικό χώρο στα φώτα τροχαίας, ώστε να σταματούν οι μοτοσυκλέτες μπροστά από τα αυτοκίνητα.

Λωρίδα ειδικά για μοτοσυκλέτες

Όσο πιο πολλά scooter κυκλοφορούν τόσο πιο λίγα αυτοκίνητα και κατά συνέπεια πιο εύκολη διακίνηση, λιγότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας και τέρμα τα μποτιλιαρίσματα.

 Καλές διαδρομές…..φορώντας πάντα το κράνος σας.

Με Scooter στις Σπέτσες

Αφήστε μια απάντηση