Παρουσίαση – Spirit GP Sport R και GP Street R

Η Spirit Motorcycles έχει υπόβαθρο αρκετών ετών, όμως έπρεπε να φτάσουμε στο 2016 για να γίνει μια πραγματική εταιρία παραγωγής μοτοσυκλετών. Αυτές που έφτιαξε όμως για το ντεμπούτο της, ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας…

Η νέα εταιρία εδρεύει στην Αγγλία και έχει στο τιμόνι της τον Tony Scott (αρχιμηχανικός της T3 Racing) και τον Kev Taggart (ο ιδρυτής της επωνυμίας ‘Spirit’, από τη δεκαετία του ’70).

Spirit GP Sport R

Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να συνεργαστούν, έχοντας ως στόχο μια καθαρόαιμη αγωνιστική μοτοσυκλέτα που θα φέρει και φώτα για χρήση στον δρόμο. Τώρα, έπειτα από τρία χρόνια εξέλιξης, ισχυρίζονται ότι προσφέρουν στους πελάτες τους ότι πιο κοντινό υπάρχει σε μια μοτοσυκλέτα Moto2…

Το αγωνιστικό υπόβαθρο έρχεται αυτούσιο στη νέα GP Sport, από την εμπλοκή του Tony Scott σε πολλά από τα Βρετανικά πρωταθλήματα όπου και συμμετείχε με την ομάδα του με μοτοσυκλέτες της Triumph. Κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας ήταν ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε αγώνα από μηχανική βλάβη, δείγμα της αξιοπιστίας της.

Ας περάσουμε όμως τώρα στα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας. Αρχικά, ο κινητήρας της είναι ένας Triumph 675cc, ο οποίος φυσικά και έχει δεχθεί πολλές μετατροπές.

Μόνο μια απίστευτη δουλειά μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα

Ο κυβισμός έχει αυξηθεί στα 749cc με τη συμπίεση να φθάνει τώρα το 13,5:1. Τι νούμερα δίνουν όμως αυτές οι αλλαγές; 156hp/14,200σαλ στον πίσω τροχό, κάτι που σημαίνει ότι στο στροφαλοφόρο άξονα η ιπποδύναμη υπολογίζεται άνω των 170hp. Καθόλου άσχημα για ένα «750», δεν νομίζετε;

Η GP Sport χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό κιβώτιο αλλαγής ταχυτήτων, δίνοντάς σου την δυνατότητα να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις ταχύτητα από δύο κουμπιά που υπάρχουν στο αριστερό κλιπ-ον της μοτοσυκλέτας. Αν είσαι παραδοσιακός τύπος, υπάρχει και η λύση της αλλαγής ταχυτήτων από τον κλασσικό λεβιέ στο πόδι.

Θυμίζει MotoGP – προσέξτε αριστερά τα κουμπιά αλλαγής ταχυτήτων

Στις αναρτήσεις τώρα, στο εμπρός μέρος έχουμε το πηρούνι KTR 2 της K-Tech, ενώ πίσω συναντούμε ένα αμορτισέρ 35DDS της ίδιας εταιρίας. Στον εμπρός τροχό δεσπόζουν οι δύο δισκόπλακες της PFM, τις οποίες έρχονται να «δαγκώσουν» δύο εξαπίστονες δαγκάνες του ίδιου προμηθευτή.

Όσο για τους τροχούς, έρχονται από την Dymag και κατ’ επιλογήν μπορούν να κατασκευαστούν από ανθρακονήματα ή από αλουμίνιο.

Εικόνα που συνήθως συναντούμε σε αγώνες

Το πλαίσιο όμως, είναι άλλη υπόθεση. Είναι ίσως αυτό που αξίζει περισσότερο από όλα, καθώς μπορείς να ρυθμίσεις τα πάντα επάνω του. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Ο λαιμός του σκελετού είναι ρυθμιζόμενος ως προς το offset και το trail (αλλαγή κλίσης του μπροστινού σε σχέση με την κάθετο και κατ’ επέκταση με το λαιμό), ενώ το ψαλίδι είναι της Triumph Daytona.

Προσοχή στην λεπτομέρεια για ένα πανέμορφο αποτέλεσμα

Τι γίνεται με αυτό; Και αυτό ρυθμίζεται, πάνω του υπάρχει ένας άξονας περιστροφής ο οποίος μπορεί να πάει πάνω ή κάτω, με τον βραχίωνα σύνδεσης (link-arm) να μπορεί να προσαρμοστεί ως προς το ύψος της μοτοσυκλέτας από το έδαφος αλλά και το ποσοστό ανύψωσης του πίσω μέρους.

Το ψυγείο αλλά και η εξάτμιση τιτανίου είναι και αυτά φτιαγμένα στο χέρι, με όλα τα παραπάνω να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απαγορευτική τιμή για τους κοινούς θνητούς των 52.000€. Στην περίπτωση όμως που όλη η «προίκα» που κουβαλάει πάνω της σου άρεσε, έχεις τα χρήματα αλλά προτιμάς τις «γυμνές», υπάρχει λύση.

Spirit GP Street

ΟΛΑ τα στοιχεία της GP Sport έχουν περάσει και στην GP Street, δίνοντας μας ένα αποτέλεσμα μιας naked υπερδύναμης, μιας αγωνιστικής χωρίς fairing. Το βάρος και των δύο μοτοσυκλετών, υπολογίζεται κοντά στα 165kg(!), γεμάτες.

Αν πάλι θέλεις κάτι ακόμη πιο προηγμένο τεχνολογικά, πιο δυνατό (και πιο ακριβό), έτοιμο να «καταπιεί» οποιονδήποτε αντίπαλο μέσα στην πίστα, η Spirit έχει προνοήσει.

Spirit GP Street R

Υπάρχουν 50 διαθέσιμα τεμάχια έτοιμα να πωληθούν (50 για την GP Sport R, 50 για την GP Street R), για καταστάσεις, πιο… προχωρημένες. Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος, όμως με τις κατάλληλες μετατροπές, φθάνει τώρα τους 180hp στον τροχό και πάνω από 200hp στον στροφαλοφόρο άξονα.

Στις «R» το ψαλίδι είναι χειροποίητο και οι ανθρακονημάτινοι τροχοί της Dymag είναι standard. Περισσότερα ηλεκτρονικά κάνουυν την εμφάνισή τους, με την μοτοσυκλέτα να διαθέτει GPS και συσκευή τηλεμετρίας 4G.

Το ανάγλυφο «Τ3R», δείχνει από που προέρχεται η μοτοσυκλέτα

Τι προσφέρουν αυτά; Παρακολούθηση από τον ίδιο τον Tony Scott κάθε μέρα, κάθε ώρα, ώστε να σου την ρυθμίσει απόλυτα για να «ρίξεις» τους χρόνους σου. Όπου και αν είσαι.

Τέλος, με την αγορά θα πρέπει να ζυγιστείς και να μετρηθείς, ώστε όταν την οδηγήσεις να είναι 100% στα μέτρα σου. Είπαμε, είναι αγωνιστική. Αν η «R» είναι αυτό που έψαχνες, τότε μόνο 75.200€ μπορούν να την κάνουν δική σου.

 

Αφήστε μια απάντηση