Παρουσίαση – KTM 450 SX-F 2017

Η – κατά πολλούς – καλύτερη motocross μοτοσυκλέτα του 2016 ανανεώθηκε για το 2017, με στόχο – τι άλλο; – τη διατήρηση της κορυφής. Η νέα 450 SX-F παρουσιάζεται βελτιωμένη στα σημεία, με αλλαγές μικρές, αλλά πολύ σημαντικές.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, η KTM έχει προσπαθήσει να φέρει εις πέρας το απόλυτο· να κατασκευάσει δηλαδή μια κινητήριο μονάδα, που θα έχει υψηλή απόδοση, χαμηλό βάρος και μικρές διαστάσεις. Τα έχει καταφέρει και τα τρία, με τον κινητήρα της SX-F να αποδίδει 62hp, ενώ οι κάσες του συμβάλλουν με τη σχεδίασή τους στο να συγκεντρωθούν οι μάζες στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Και αν σε πειράζει που οι μπότες σου γδέρνουν τα καπάκια του κινητήρα, μη σκας. Οι Αυστριακοί τα σχεδίασαν έτσι, ώστε να μην χαράζονται εύκολα.

Περνώντας στην ηλεκτρονική διαχείριση του μοτέρ, η νέα KTM χρησιμοποιεί μια μονάδα της Keihin με σώμα ψεκασμού 44mm. Διαθέτει μάλιστα και ξεχωριστό σύστημα για όταν ο κινητήρας είναι κρύος, έτσι, για να σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Στα αριστερά του τιμονιού υπάρχει ένας «μαγικός» διακόπτης, που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση όλων των συστημάτων που διαθέτει η μοτοσυκλέτα, αλλά και τις δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα (Standard ή Advanced).

KTM 450 SX-F 2017 – Ο “Μαγικός” διακόπτης

Από αυτό το διακόπτη μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το launch control αλλά και το traction control(!), τα οποία έρχονται να βοηθήσουν ακόμη και τον καλύτερο και πιο απαιτητικό αναβάτη. Ουσιαστικά, η νέα SX-F με τα συστήματα που διαθέτει αλλά και την μίζα (που για τον ανταγωνισμό είναι ακόμη μια άγνωστη λέξη), κάνει τα πράγματα πολύ πιο απλά για τον αναβάτη της, δίνοντάς του μια σαφή οδηγία· πάμε να κερδίσουμε!

Για την κατασκευή του πλαισίου έχει χρησιμοποιηθεί το ατσάλι και το χρωμιομολυβδαίνιο, με αποτέλεσμα ένα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρύ σκελετό. Στόχος του κατασκευαστή είναι να δώσει στον αναβάτη εξαιρετικό χειρισμό, ακρίβεια στις στροφές και υπέρτατη σταθερότητα. Ιδιαίτερη σημασία έχει δωθεί στη στρεπτική ακαμψία του πλαισίου, η οποία έχει ως στόχο την απόσβεση των ανωμαλιών ώστε να κουράζει τον αναβάτη λιγότερο, δίνοντάς του μεγαλύτερη άνεση.

Στη συνέχεια έχουμε τις αναρτήσεις, οι οποίες παραδοσιακά για μοτοσυκλέτα της KTM, είναι της WP. Στο μπροστινό μέρος συναντάμε το WP AER 48mm, ένα πηρούνι που η κατασκευάστρια έχει συνεργαστεί πολύ στενά με το εργοστάσιο της KTM για να εξελίξει. Όσο για τις λειτουργίες του, διαφέρουν σε κάθε ένα από τα δύο μέρη του. Η απόσβεση είναι στη δεξιά πλευρά, τη στιγμή που το ελατήριο και ο θάλαμος αέρα φιλοξενούνται στην αριστερή.

KTM 450 SX-F 2017

Στο πίσω μέρος η ανάρτηση έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά ώστε να συνεργάζεται τέλεια τόσο με το πλαίσιο της SX-F, όσο και με το μπροστινό σύστημα. Τα πάντα λοιπόν είναι σε απόλυτη αρμονία, ώστε να δίνουν την μέγιστη πληροφόρηση και άνεση στον αναβάτη.

Ολοκληρώνοντας με τα φρένα, θα λέγαμε ότι η νέα αυτή μοτοσυκλέτα έχει το καλύτερο πακέτο, ώστε να φρενάρεις την τελευταία στιγμή, καλύτερα και ταχύτερα. Οι δαγκάνες εμπρός και πίσω είναι της Ιταλικής Brembo ενώ οι δισκόπλακες είναι της Galfer, πανάλαφρες και τύπου «μαργαρίτα». Στο εμπρός μέρος η διάμετρος της είναι 260mm και πίσω 220mm.

Η μοτοσυκλέτα που στα χέρια του Ryan Dungey έχει κάνει τους πάντες να παραμιλούν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ζυγίζει για το 2017 μόλις 100,6 κιλά χωρίς τη βενζίνη, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία ακόμη χρονιά, γεμάτη νίκες και πρωταθλήματα. Και κρίνοντας από την προσπάθεια και την εμμονή των Αυστριακών για τη νίκη, η επιτυχία μοιάζει σίγουρη…

Αφήστε μια απάντηση