Παρουσίαση – Kawasaki Z1000SX

Η Kawasaki εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία για προσαρμογή της Z1000SX στις Euro 4 προδιαγραφές και την μείωση των ρίπων, αναβάθμισε την πολύ καλή Sport Tourer μοτοσυκλέτα, κάνοντας την ακόμη καλύτερη.

Η Z1000SX είναι σημαντικό όπλο για την Kawasaki, κυρίως για την Ευρωπαϊκή αγορά. Μια μοτοσυκλέτα πετυχημένη με αρκετά καλό μερίδιο αγοράς στην κατηγορία της, η οποία συνδυάζει εξαιρετικά τον Sport χαρακτήρα με τις τουριστικές ικανότητες της.

Η  Kawasaki προσπάθησε να κάνει την μοτοσυκλέτα πιο ασφαλή και άνετη, τόσο για τον οδηγό όσο και τον συνοδηγό, χωρίς όμως να χάνει από την sport οδήγηση. Για να το πετύχει αυτό, οι κυρίως αλλαγές έγιναν στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας και η Kawasaki τα θεωρεί, ως την πιο σημαντική και ουσιαστική αλλαγή.

Kawasaki Z1000SX 2017

Προστέθηκε Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας (IMU) από την Bosch, που την κάνει πιο «έξυπνη» όσο αφορά την διαχείριση του Traction Control, του οποίου η παρέμβαση δεν γίνεται αισθητή από τον οδηγό. Επίσης υπάρχει καινούργιο ABS cornering. Τώρα λοιπόν μπορείς να φρενάρεις και στην στροφή.

Ο κινητήρας δεν άλλαξε. Παραμένει ο ίδιος 1043 cc, υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά και παρόλη την προσαρμογή στις Euro 4 προδιαγραφές, διατηρεί τους 140 ίππους στις 10000 στροφές, ενώ η ροπή είναι 82lbft (111Nm) στις 7300 στροφές. Η Kawasaki θεωρεί την ιπποδύναμη αρκετή και πρακτική για τις πραγματικές ανάγκες των οδηγών.

Αλλαγές έγιναν και στην εξωτερική εμφάνιση ώστε να τονιστεί ο σπορ χαρακτήρας, αλλά να βοηθήσει και την εργονομία. Το φαίρινγκ έγινε πιο πλατύ κατά 28mm σε κάθε πλευρά, ώστε να βοηθά στην προστασία αλλά και στην αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας. Στην προστασία βοηθά και ο ανεμοθώρακας που ψήλωσε κατά 15mm και ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί σε τρείς θέσεις, χωρίς εργαλεία.

Η μύτη μπροστά θυμίζει την ZX-10R και βοηθά στην αεροδυναμική και στην σπορ εμφάνιση. Τα φώτα είναι πλέον LED, με τους διπλούς προβολείς να είναι 1.4 πιο δυνατοί από αυτούς του προηγούμενου μοντέλου. Αλλαγή υπάρχει και στον πίνακα οργάνων με την προσθήκη περισσότερων ενδείξεων, όπως δείκτη ταχυτήτων και δείκτη θερμοκρασίας. Στο κέντρο υπάρχει ένα μεγάλο στροφόμετρο, με ενδεικτικές λυχνίες στην αριστερή πλευρά και LCD οθόνη πολλαπλών ενδείξεων στην δεξιά.

Πίνακας Οργάνων

Σημαντική βελτίωση έγινε και στο κάθισμα που έγινε πιο άνετο για τον οδηγό, αλλά και για τον συνοδηγό, με την προσθήκη περισσότερου αφρώδες υλικού. Το κάθισμα του οδηγού είναι πιο φαρδύ, ενώ του συνοδηγού είναι πιο μακρύ.Παρόλο που το κάθισμα έγινε 25mm πιο χοντρό, το  ύψος δεν άλλαξε και αυτό έγινε διότι χαμήλωσε η μοτοσυκλέτα με ρυθμίσεις, στις αναρτήσεις.

Στα φρένα μπροστά υπάρχουν δύο ημίπλευστοι δίσκοι 300 mm τύπου μαργαρίτα, με δύο ακτινικές monobloc δαγκάνες με δύο έμβολα. Πίσω υπάρχει μονός δίσκος 250 mm τύπου μαργαρίτα, με δαγκάνα μονοπίστονη.

Kawasaki Z1000SX 2017

Το ρεζερβουάρ είναι 19 λίτρων, δίνοντας αρκετά καλή αυτονομία για μεγάλα ταξίδια.

Για τις βαλίτσες υπάρχει σύστημα με υποδοχές που επιτρέπουν την εύκολη προσθήκη και αφαίρεση τους, χωρίς να χρειάζονται επιπρόσθετες προσαρμογές.

Αν ψάξουμε να βρούμε κάποιο μειονέκτημα αυτό είναι η αύξηση του βάρους κατά 5 κιλά, φθάνοντας τα 235 κιλά.

Η Kawasaki Z1000SX είναι μια sport μοτοσυκλέτα, ικανή να σε ταξιδέψει σε μακρινούς προορισμούς με άνεση, η οποία δεν μειώνει, ούτε έρχεται σε αντιπαράθεση με την οδηγική εμπειρία που σου προσφέρει.

Kawasaki Z1000SX 2017