EICMA 2017 – Παρουσίαση – Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018

Έχουμε δει πολλές εταιρείες να θέλουν να συνδυάσουν το μοντέρνο με το κλασσικό στυλ, δημιουργώντας μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Café racer. Η Brough Superior όμως δεν είναι μια τυχαία εταιρεία και δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων, κατασκευάζοντας έτσι την Pendine Sand Racer S 2018.

Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Brough Superior είναι μια κατασκευάστρια η οποία ιδρύθηκε από τον George Brough στο Nottingham της Αγγλίας, πριν από σχεδόν 100 χρόνια (1919).

Οι μοτοσυκλέτες της εταιρείας ήταν μοναδικές και αγαπήθηκαν από τους διάσημους της εποχής, ενώ της δώθηκε η ονομασία ‘η Rolls-Royce των μοτοσυκλετών’ – δείγμα της υψηλής ποιότητας και αναγνώρισης που τύγχανε η Brough Superior.

Η παραγωγή μοτοσυκλετών της Αγγλικής εταιρείας σταμάτησε το 1940, τώρα όμως επανέρχεται στο προσκήνιο με την παρουσίαση μιας νέας, μικρής γκάμας μοτοσυκλετών. Και ένα από τα στολίδια αυτής, είναι η μοτοσυκλέτα που παρουσιάζουμε σήμερα· η Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018.

Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018
Με τα… ‘κανόνια’ να σε σημαδεύουν. Απίθανο στυλ
Κινητήρας – Σε δύο εκδόσεις, για διαφορετικές χρήσεις
Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 Engine
Αστράφτει και αποδίδει ο κινητήρας της Pendine Sand Racer S. Θυμηθείτε την κατηγορία στην οποία απευθύνεται

Ο κινητήρας αυτής της ειδικής έκδοσης είναι χωρητικότητας 997cc, δικύλινδρος σε διάταξη V, με τέσσερις βαλβίδες για κάθε έναν εξ’ αυτών. Είναι υδρόψυκτος και η σχέση συμπίεσης του φθάνει το 11:1, ενώ τα δύο σώματα του ηλεκτρονικού ψεκασμού έχουν διάμετρο 50mm.

Η απόδοση της έκδοσης δρόμου ‘αγγίζει’ τους 100 ίππους στις 9.800σαλ, με τη ροπή του να ανακοινώνεται στα 65.64ft-lb (9.075kg) στις 7.450σαλ.

H δεύτερη έκδοση (η οποία προορίζεται μόνο για την πίστα) έχει μέγιστη απόδοση 130 ίππων, η οποία έρχεται μάλιστα 1.800σαλ νωρίτερα από ότι στην βασική έκδοση. Μεγάλη είναι η διαφορά που υπάρχει και στην ροπή, η οποία σε αυτή την περίπτωση φθάνει τα 88.50ft-lb (12.23kg) στις 6.400σαλ.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 6 σχέσεων και ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός, υγρός και πολύδισκος.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα – Διαφορετικότητα παντού
Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 Rear Suspension
Η πίσω ανάρτηση είναι τοποθετημένη στη πλάγια, όλη το ‘ζουμί’ όμως είναι στο πηρούνι!

Το πλαίσιο της Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από τιτάνιο, ενώ από το ίδιο, πανάλαφρο υλικό είναι κατασκευασμένο και το υποπλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το βάρος της μοτοσυκλέτας, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα ακαμψίας στο πλαίσιο.

Το πλαίσιο είναι μικροσκοπικό, καθώς ο κινητήρας είναι ενεργό μέρος του και σε αυτόν εδράζει απ’ ευθείας το CNC ψαλίδι. Το βάρος της Pendine Sand Racer S ανακοινώνεται στα 196kg (στεγνή), ενώ το ζύγισμα που έχουν επιτύχει οι μηχανικοί πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι 50-50 για το εμπρός και το πίσω μέρος.

Το μεταξόνιο είναι 1540mm, ενώ, σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό ύψος σέλας (820mm) κάνει τη μοτοσυκλέτα να δείχνει ιδιαίτερα μακριά και χαμηλή.

Η εμπρός ανάρτηση μόνο συμβατική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον για μοντέλα παραγωγής της εποχή μας. Αυτή η νέα Brough Superior διατηρεί την ίδια φιλοσοφία στο πηρούνι της, όπως και με την περίφημη SS100 – την πρώτη μοτοσυκλέτα που κατασκεύασε η εταιρεία.

Το πηρούνι είναι τύπου girder, ένα από τα παλαιότερα συστήματα που είδαμε να παίζουν το ρόλο της εμπρός ανάρτησης. Σε αυτό τον τύπο πηρουνιού συναντούμε δύο αλουμινένια μπράτσα (ένα για κάθε πλευρά), τα οποία ενώνονται στο άνω μέρος τους με συνδέσμους από τιτάνιο και μέσω αυτών στον εμπρός μέρος του σκελετού.

Ανάμεσα στους συνδέσμους και τον σκελετό εδράζει ένα monoshock αμορτισέρ με 120mm διαδρομής, το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση και την επαναφορά του. Τέτοιου είδους σύστημα χρησιμοποιεί και η Confederate στις μοτοσυκλέτες της, ενώ το είχε και η περίφημη Britten V1000.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα εξίσου ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά, το οποίο προσφέρει διαδρομή 130mm.

Στον τομέα των φρένων συναντούμε προϊόντα της Beringer, η οποία προσφέρει δύο δίσκους 320mm για το εμπρός μέρος, στους οποίους κάνουν ‘παρέα’ δύο δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. Για το πίσω μέρος υπάρχει ένας δίσκος της ίδιας εταιρείας, ο οποίος συνεργάζεται με μία δαγκάνα μονού εμβόλου. Το ABS είναι το MK100MAB της Continental.

Λοιπά – Ιδιαίτερο στυλ και τιμή… Superior
Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 Exhausts
Λεπτομέρεια και εκθαμβωτικό γυάλισμα παντού!

Αφήσαμε την εμφάνιση της Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 για το τέλος. Και τι εμφάνιση είναι αυτή. Όλα αστράφτουν επάνω της, από τη μακρόστενη ‘φορεσιά’ της, ως τις υπέροχες διπλές εξατμίσεις και τους CNC σφυρήλατους τροχούς (διαστάσεων 120/70-19 για το εμπρός και 170/60-17 για το πίσω).

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κινητήρα της, ο οποίος ‘ακροβατεί’ ανάμεσα στο μαύρο και το ιδιαίτερο χρώμα του γυαλίσματος. Το μόνο που ίσως ξενίζει το μάτι του θεατή είναι η το μικρό τζαμάκι που παίζει και το ρόλο της μάσκας στο εμπρός μέρος, όμως γούστα είναι αυτά και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι άσχημο.

Απλά, ίσως, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο όμορφο, για να συνάδει με την σχεδόν τέλεια εικόνα του υπόλοιπου συνόλου. Το ρόλο του ταχυμέτρου παίζει ένα μικρό, στρογγυλό, αναλογικό όργανο, ενώ ακόμη και η βάση της πινακίδας που εδράζει στο ψαλίδι είναι ιδιαίτερα προσεγμένη για να μη σου χαλάει την εικόνα.

Αυτή μπορείς να αλλάξει σύμφωνα με τα γούστα του εκάστοτε ιδιοκτήτη, καθώς η εταιρεία σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις τη μοτοσυκλέτα σου σε όποιο χρώμα θέλεις, μπορείς ακόμη να διαλέξεις και το χρώμα για τα περισσότερα από τα εξαρτήματά της.

Όσο για το όνομα ‘Pendine’; Είναι ένας φόρος τιμής της Brough Superior στον ιδρυτή της, George Brough, ο οποίος είχε ονομάσει έτσι όλες τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του από το 1928 και έπειτα. Βλέπετε έτσι ονομαζόταν το μέρος των ρεκόρ, καθώς στις χρυσές αμμουδιές Pendine γινόταν το Ουαλικό TT. Μάλιστα, ο George Brough είχε ονομάσει έτσι ακόμη και το σπίτι του!

Και για το τέλος, αφήσαμε την τιμή. Έτσι είναι άλλωστε, τα καλύτερα μένουν πάντα τελευταία. Για να κάνεις δική σου μια Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 θα χρειαστείς σχεδόν €65.000. Ναι, καλά διαβάσατε. €65.000. Δεν είναι και λίγα, όμως καταλαβαίνετε ότι όλα τα παραπάνω που διαβάσατε, συνθέτουν μια ξεχωριστή μοτοσυκλέτα.

Μία από αυτές που δεν είναι για όλους. Άλλωστε, όπως είπαμε, αγοράζοντας μια Brough Superior είναι σαν να αγοράζεις μια Rolls-Royce με δύο ρόδες. Τώρα; Πεισθήκατε;

Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 Left
Η Brough Superior Pendine Sand Racer S 2018 ποζάρει με όλη της την λάμψη στην EICMA 2017