Παρουσίαση – Honda CRF 450R και RX
Η ναυαρχίδα της Honda στις χωμάτινες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, CRF 450R, ανανεώθηκε για τα καλά φέτος, με τους Ιάπωνες να σχεδιάζουν τη μοτοσυκλέτα από «λευκό χαρτί». Παράλληλα παρουσιάστηκε και η έκδοση RX, για αυτούς που θέλουν μια CRF που να κάνει για enduro και scramble αγώνες.
Η CRF για αρκετά χρόνια ήταν υποδεέστερη σε δύναμη και η Honda αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Άλλαξε λοιπόν τα πάντα στον κινητήρα, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση της ιπποδύναμης. Βέβαια, όταν προσπαθείς να βγάλεις περισσότερη δύναμη, θα πρέπει να σχεδιάσεις και νέο πλαίσιο, ώστε αυτό να μπορεί να διαχειριστεί αυτό το «κάτι παραπάνω».
Η ομάδα πίσω από την εξέλιξη της νέας CRF τα έκανε και τα δύο, βγάζοντας ένα εντυπωσιακό νούμερο αύξησης της ιπποδύναμης: 11% λένε οι Ιάπωνες, το οποίο αυτόματα μεταφράζεται σε 55,5hp (+5,5hp σε σχέση με το μοντέλο του 2016). Συμπληρωματικά,για την καλύτερη εκμετάλλευση του κινητήρα ανάλογα με την περίσταση, υπάρχουν τρεις επιλογές χαρτογράφησης (standard, smooth και aggressive).
Το πλαίσιο έχει αλλαγές που στοχεύουν στην αύξηση της πρόσφυσης, της σταθερότητας αλλά και της ευελιξίας, ενώ έγινε και μια προσπάθεια ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της σούζας.
Αλλαγών συνέχεια επικράτησε και στην αντικατάσταση του εμπρός συστήματος, με το πηρούνι που χρησιμοποιούσε αέρα υπό πίεση να δίνει τη θέση του σε ένα πιο κλασσικό με ελατήρια. Πιο συγκεκριμένα, το πηρούνι προέρχεται από τη Showa, με καλάμια διαμέτρου 49mm και διαδρομή 305mm.
Μεγάλη προσοχή έχει δωθεί από τη Honda και στη συγκέντρωση των μαζών, με τις διπλές εξατμίσεις να καταλήγουν σε πιο κοντά τελικά, 8 εκατοστά πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας.
Από τη συνολική δίαιτα της νέας CRF δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε το νέο τεπόζιτο από τιτάνιο(!), το οποίο πήρε τη θέση του παλαιότερου που ήταν πλαστικό.
Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και η μίζα, την οποία για να αποκτήσεις όμως θα πρέπει να βάλεις λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Τέλος, όσο αφορά την έκδοση RX, οι διαφορές είναι μικρές αλλά όχι αμελητέες. Ο πίσω τροχός είναι 18 ιντσών, ώστε να μπορεί να φορέσει ελαστικά enduro. Το τεπόζιτο σε αυτήν την περίπτωση είναι πλαστικό, ενώ η μίζα είναι στον εργοστασιακό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας. Οι αναρτήσεις έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις σε σχέση με του R, ενώ το ελατήριο της πίσω ανάρτησης είναι πιο μαλακό.
Η CRF RX διαθέτει και πλαϊνό σταντ, χρησιμοποιεί και αυτή τρεις χάρτες απόδοσης αλλά πιο ήπιους από της R, ενώ διαφορές παρατηρούνται και στον στρόφαλο (πιο βαρύς) αλλά και στο πίσω γρανάζι, το οποίο είναι ένα δόντι πιο μεγάλο (50).