AMA Pro Motocross 450 – Ο Tomac έφτασε στον τίτλο!

Ο Eli Tomac κατάφερε να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα AMA Pro Motocross για το 2017, έπειτα από μια δύσκολη αγωνιστική χρονιά και ένα ακόμη δυσκολότερο φινάλε στο Ironman του Crawfordsville.

Ο αναβάτης της Kawasaki έχασε τον τίτλο στο AMA Supercross από τον Ryan Dungey για λίγους μόνο βαθμούς, έτσι, είχε απομείνει μόνον ένα πρωτάθλημα το οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει για το υπόλοιπο της σαιζόν.

Έπειτα μάλιστα από την απόσυρση του πρώην αναβάτη της KTM, ο δρόμος για τον Tomac ήταν πλέον ανοικτός για το πρωτάθλημα AMA Pro Motocross.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Tomac έδωσε δυνατές μάχες με τους Blake Baggett και Marvin Musquin για την 1η θέση της κατάταξης.

Τίποτα δεν είχε κριθεί ως και τον τελευταίο γύρο του Ironman, με τον Jeffrey Herlings (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP) να κάνει την έκπληξη ‘βαζοντάς’ τα ως wildcard συμμετοχή με τους Αμερικανούς αναβάτες.

Ο Ολλανδός αναβάτης της KTM ανακάτεψε την ‘τράπουλα’ στον τελευταίο Γύρο του AMA Pro Motocross, με τον Tomac να σημειώνει πτώση και μια 5η θέση στο πρώτο Σκέλος, την ώρα που ο Musquin ολοκλήρωνε 2ος και ο Baggett 3ος. Αυτά τα αποτελέσματα άφηναν ανοιχτούς λογαριασμούς για το Β’ Σκέλος, όπου και θα κρινόταν πια ο πρωταθλητής.

Το δεύτερο Σκέλος των 450cc στο Ironman εκκίνησε με την πτώση του Herlings και την κακή αρχή του Tomac, την ώρα που οι Baggett και Musquin έδιναν μάχες για την κορυφή. Ο Herlings όμως ήθελε τον αγώνα και έπειτα από μια τρομερή εμφάνιση έφτασε στο 2 στα 2 στο Crawfordsville.

Στον αντίποδα, ο Musquin είχε πτώση από την 1η θέση, ενώ ο Tomac πίεζε όσο χρειαζόταν για να αποφύγει ένα λάθος που θα τον έβαζε σε ‘μπελάδες’. Τελικά ο αναβάτης από το Colorado έφτασε στον τερματισμό στην 6η θέση, εξασφαλίζοντας τον πρώτο του τίτλο στη μεγάλη κατηγορία.

Να θυμίσουμε ότι αυτός ο είναι ο δεύτερος τίτλος του Tomac στο Αμερικάνικο Motocross, με τον πρώτο να έρχεται το 2013 για την κατηγορία των 250cc.