Μοτοσυκλέτα και τεχνολογία

Το 2021 ήταν μια άσχημη γενικά χρονιά. Η κατάσταση με τον  covid19 δυστυχώς δεν λέει ν τελειώσει. Οι άσχημές συνθήκες όμως δεν ήταν ικανές να σταματήσουν την τεχνολογία και την εξέλιξη των μοτοσυκλετών.

 Οι εταιρείες δεν σταμάτησαν να ψάχνουν, να εξελίσσουν συστήματα και κατά συνέπεια τις μοτοσυκλέτες. Η προσπάθεια έχει να κάνει κυρίως με την ασφάλεια του αναβάτη. Οι εταιρείες γνωρίζουν ότι το μειονέκτημα της μοτοσυκλέτας είναι η ασφάλεια και προσπαθούν να κατασκευάσουν πιο ασφαλείς μοτοσυκλέτες.

Κάνοντας μίαν ανασκόπηση στην χρονιά που πέρασε, υπάρχουν κάποια πράγματα σχετικά με την τεχνολογία, που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και που μου φάνηκαν ιδιαίτερα σημαντικά.

Κατά αρχή, θα ξεκινήσω από τις αναρτήσεις της Showa, που εφάρμοσε ήδη η Harley στην Pan America. Η ιδέα του ότι όταν σταματάς η μοτοσυκλέτα χαμηλώνει ώστε να μπορείς να πατάς και τα δυο πόδια πολύ μου άρεσε. Πολλοί από εμάς έχουμε πέσει όταν, μετά από ένα απότομο φρενάρισμα, δεν προλάβαμε να βάλουμε τα πόδια κάτω.  Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα σύστημα που θα εφαρμόσουν όλες οι εταιρείες στις ψηλές Adventure, ώστε να τις κάνουν προσιτές και στους πιο κοντούς αναβάτες.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι το σύστημα φρένων από την Brembo, τα οποία ονομάζει SENSIFY. Ένα σύστημα το οποίο η εταιρεία θεωρεί επαναστατικό. Τέλος λοιπόν τα φρένα όπως τα ξέρουμε. Τα φρένα θα λειτουργούν μέσω κομπιούτερ (digital brain) και αισθητήρες που θα ελέγχουν κάθε τροχό ξεχωριστά. Το σύστημα θα προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του οδηγού, του οχήματος και τις συνθήκες του δρόμου. Τα καινούργια φρένα θα βελτιώσουν την ασφάλεια και την οδηγική απόλαυση. Επίσης θα μειώσουν το κόστος συντήρησης. Τα φρένα θα εφαρμοστούν αρχές του 2024. Μέχρι τότε θα έχουμε μάθει όλες τις λεπτομέρειες αυτού του πρωτοποριακού συστήματος.

Το τρίτο που μου τράβηξε την προσοχή, έρχεται από την Bosch η οποία δουλεύει σε ένα σύστημα ασφαλείας.  Με λίγα λόγια θα υπάρχουν αισθητήρες που θα ενημερώνουν τον οδηγό ότι είναι πολύ κοντά σε όχημα η αν κάποιο όχημα τον έχει πλησιάσει στο νεκρό σημείο (blind spot). Αλήθεια, πόσες φορές οδηγώντας, ξαφνικά ξεπροβάλει δίπλα μας ένα όχημα το οποίο δεν βλέπαμε προηγουμένως από το καθρεφτάκι. Αυτό θα βοηθήσει και κάποιο φίλο που όταν ταξίδευε τοποθετούσε τεράστια καθρεφτάκια γιατί ακριβώς φοβόταν τα αυτοκίνητα που εμφανίζονταν ξαφνικά στο πλάι του.

Οι εταιρείες λοιπόν δουλεύουν με πρωταρχικό σκοπό την βελτίωση της ασφάλειας των μοτοσυκλετών και των οδηγών. Αυτό Θα βοηθήσει ώστε όταν οδηγούμε να νοιώθουμε ασφαλέστερα και να εστιάζουμε την προσοχή μας στην οδηγική απόλαυση.

Καλές διαδρομές πάντα με προσοχή.