Ο Suter πιστεύει ότι η μοτοσυκλέτα του είναι το ίδιο γρήγορη με αυτές του MotoGP

Ο Eskil Suter αναφέρει ότι η δίχρονη, τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα του των 500cc, μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις σημερινές τετράχρονες μοτοσυκλέτες του MotoGP.

Η μεγάλη κατηγορία των Grand Prix είχε για πολλά χρόνια ως κορυφαίες μοτοσυκλέτες τις δίχρονες και… δύστροπες 500αρες, οι οποίες χάρισαν άφθονο θέαμα και συγκινήσεις τόσο στους θεατές, όσο και στους αναβάτες που τις οδηγούσαν.

Το 2002 όμως έφερε το τέλος της δίχρονης εποχής, με τις νέες και πιο προηγμένες τεχνολογικά τετράχρονες μοτοσυκλέτες να καθιερώνονται αμέσως στη μεγάλη κατηγορία. Έκτοτε, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ένα μέρος της αίγλης των αγώνων χάθηκε, μαζί με τις δίχρονες μοτοσυκλέτες.

Ο Eskil Suter όμως έχει πάθος για τις αγωνιστικές αυτού του είδους. Έχει κατασκευάσει λοιπόν την Suter MMX, μια μοτοσυκλέτα με κινητήρα 576cc, τετρακύλινδρο και σε διάταξη ‘V’. Η απόδοσή της προσομοιάζει τα νούμερα των τελευταίων δίχρονων GP του 2001-2002, με την ανακοινώσιμη ιπποδύναμή της να αγγίζει τους 195hp.

Κινητήρας Suter MMX 500
Το τετρακύλινδρο κομψοτέχνημα του Suter

Όσο για το βάρος της; Μόλις 127kg. Βλέπετε η μοτοσυκλέτα του Ελβετού δεν αγωνίζεται στα Grand Prix, οπότε οι ιδέες και τα ελαφριά υλικά δεν περιορίζονται. Ο Suter έχει τοποθετήσει στη μοτοσυκλέτα του και ηλεκτρονικό ψεκασμό, με αυτή τη διαφοροποίηση να είναι και η σημαντικότερη σε σχέση με τις θρυλικές μοτοσυκλέτες των GP.

Το κόστος της φτάνει τις 120.000€ και σύμφωνα με τον πρώην αγωνιζόμενο κατασκευαστή της, πρόκειται για μια εργοστασιακή, αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Επίσης, λόγω της προόδου της τεχνολογίας, ο Suter αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανόν η μοτοσυκλέτα του να είναι ταχύτερη από τις τελυταίες δίχρονες που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα των δύο τροχών.

«Αυτό που παίρνεις είναι λίγο-πολύ μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα,» ξεκίνησε να λέει ο Suter στο Crash.net. «20 χρόνια πριν μια τέτοια μοτοσυκλέτα μπορεί να στοίχιζε εκατομμύρια, είναι όλα χειροποίητα από τιτάνιο, κάποια μέρη είναι χυτά και τελειοποιημένα με το χέρι.

«Είναι μια προσαρμοσμένη εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, στην πραγματικότητα πιστεύω ότι είναι ακόμη ταχύτερη από τις δίχρονες των GP. Έχει 195hp, όμως η φιλική καμπύλη ροπής σε συνδυασμό με το μοντέρνο πλαίσιο και τα ελαστικά σημαίνει ότι αν βάλεις έναν έμπειρο αναβάτη, θα μπορούσε να ‘πιάσει’ τους χρόνους του MotoGP, ίσως τη 10η θέση.

Suter MMX 500 εξατμίσεις
Ο Suter έχει συνεργαστεί με την Acrapovic για την δημιουργία των εξατμίσεων της MMX 500

«Όταν την οδηγούσα στη Jerez, ήμουν μόνο 4.9sec πίσω από τον ρεκόρ πίστας του Rossi με την 500 και είμαι 50 χρονών και 50kg πιο βαρύς. Θεωρώ ότι αν βάλεις τον Marquez πάνω της θα κάνει 1.39sec, όμως είμαι σίγουρος ότι η Honda δεν θα το επιτρέψει αυτό…»

Το ρεκόρ πίστας του Valentino Rossi το 2001 με την Honda NSR 500 ήταν 1.42.421, τη στιγμή που ένας χρόνος στο χαμηλό 1.39sec θα έφερνε τη μοτοσυκλέτα του Ελβετού στην 9η θέση του grid του πρόσφατου Ισπανικού GP. Στη συνέχεια ο Suter ανέφερε και τις σκέψεις που τον οδήγησαν στην κατασκευή αυτής της μοτοσυκλέτας, αναφέροντας:

«Οι δίχρονες 500αρες ήταν ξεχωριστές και γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια μεγάλη κοινότητα οπαδών αυτών – συμπεριλαμβανομένων εμάς. Είδαμε ότι η Ducati Desmosedici τα πήγε καλά, πούλησαν πολλές από αυτές παρά το γεγονός ότι κόστιζε 100.000€, έτσι νιώσαμε ότι δεν κάτι τρελό για να πράξουμε.

«Υπάρχει μια αγορά για αυτές και τις παράγουμε ώστε να τις παρέχουμε. Πιστέψτε με, είναι πολύ διασκεδαστικό να την οδηγείς. Στην πραγματικότητα πήγαμε στην χωρητικότητα των 580cc απλά για να έχουμε μια πιο φιλική καμπύλη ροπής. 

«Έπρεπε να γεμίσουμε αυτή την τρύπα ροπής του δίχρονου 500 στις 8-9.000σαλ και τώρα η καμπύλη ροπής είναι όμορφη και επίπεδη και είναι εξαιρετικό να την οδηγήσεις.

Ο Ελβετός ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είναι ακόμη άγρια και μπορείς να την σηκώσεις από τις 500σαλ… (Πουλήσαμε) περίπου 20 ή κάτι τέτοιο όμως προχωράει και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες.