Aprilia Tuareg 660, μια μεσαίου κυβισμού Adventure
H Aprilia παρουσίασε την Tuareg 660, μια μεσαίου κυβισμού Adventure.
Το όνομα είναι παρμένο από μια νομαδική φυλή της Σαχάρας, το οποίο η Aprilia χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1985. Η επαναφορά και χρησιμοποίηση του ονόματος δεν είναι φυσικά τυχαίο, αλλά προσδίδει και την ταυτότητα της μοτοσυκλέτας. ΟΙ Tuareg ονομάζουν τους εαυτούς τους «ελεύθεροι άνθρωποι» και αυτό θέλει να τονίσει η Ιταλική εταιρεία, την ελευθερία που σου δίνει η Tuareg 660.
Οι περισσότερες Adventure, αν όχι όλες, είναι και παρουσιάζονται σαν μοτοσυκλέτες δρόμου με δυνατότητες οδήγησης εκτός δρόμου. Η Aprilia ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση. Παρουσίασε την Tuareg σαν μια κατ’ εξοχήν εκτός δρόμου μοτοσυκλέτα με δυνατότητες συναρπαστικής οδήγησης και στον δρόμο. Μια έξυπνη κίνηση και τοποθέτηση της Ιταλικής εταιρείας ώστε να διαφοροποιηθεί και να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.
Φυσικά δεν φτάνει να δηλώνεις κάτι, πρέπει και να το αποδείξεις. Η Aprilia το γνωρίζει και φαίνεται ότι έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα που θα ταράξει τα νερά στην κατηγορία των Μεσαίου κυβισμού Adventure. Κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα τεχνολογικά εξελιγμένη με υψηλές επιδόσεις, με προσοχή στις λεπτομέρειες και μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες εκτός δρόμου.
Ο κινητήρας είναι παράλληλος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, 659cc και αποδίδει 80 ίππους στις 9250 στροφές. Η μέγιστη ροπή είναι 70 Nm (7,13 kgm) στις 6500 στροφές. Ένας κινητήρας που είναι ελαφρύς, μικρών διαστάσεων, ευέλικτος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά πλαίσια. Είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε στην RS660 και Tuono 660. Έγιναν φυσικά αλλαγές ώστε να αποδίδει περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές.
Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό με ενσωματωμένο υποπλαίσιο και συνδέεται με τον κινητήρα σε έξι σημεία. Έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει βάρος 210 κιλών και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Οι αναρτήσεις είναι Kayaba και έχουν διαδρομή 240mm τόσο μπροστά όσο και πίσω. Μπροστά υπάρχει ανεστραμμένο πιρούνι 43mm και διαθέτει ρυθμιζόμενη υδραυλική απόσβεση και συμπίεση επαναφοράς καθώς και προφόρτιση ελατηρίου. Πίσω για το αμορτισέρ χρησιμοποιεί υδραυλική προφόρτιση.
Το σύστημα πέδησης είναι της Brembo. Μπροστά υπάρχουν δύο δίσκοι 300mm, με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων. Πίσω υπάρχει ένας δίσκος 260mm, με πλευστή δαγκάνα με μονό έμβολο 34mm. Υπάρχει φυσικά ABS που μπορεί να απενεργοποιηθεί και στους δυο τροχούς η μόνο στον πίσω.
Το 18 λίτρων ρεζερβουάρ παρέχει αυτονομία, σύμφωνα με την εταιρεία, 450 χλμ. Είναι σχεδιασμένο να είναι κάθετο και να φθάνει χαμηλά πίσω από τον κινητήρα. Επίσης είναι λεπτό, ιδιαίτερα στην περιοχή όπου έρχεται σε επαφή με τα γόνατα του αναβάτη βοηθώντας τον έτσι όταν στέκεται όρθιος.
Το κάθισμα βρίσκεται στα 860mm αλλά είναι στενό ώστε να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι αρκετά χαμηλό. Υπάρχει φυσικά στα αξεσουάρ επιλογή πιο χαμηλού καθίσματος στα 840mm, η πιο ψηλού στα 880mm. Για την άνεση του συνεπιβάτη υπάρχουν χειρολαβές.
Οι τροχοί είναι με ακτίνες. Τα ελαστικά είναι Pirelli Scorpion STR Rally, Tubeless, μπροστά είναι 90/90-21 ενώ πίσω είναι 150/70R 18.
Η οθόνη οργάνων είναι έγχρωμη TFT 5 ιντσών και έχει την δυνατότητα να προσαρμόζει την φωτεινότητα της ανάλογα με το φωτισμό του περιβάλλοντος δίνοντας μας πάντα καθαρή και ευανάγνωστη οθόνη. Επίσης στα αξεσουάρ υπάρχει το Aprilia MIA που μας επιτρέπει να συνδέσουμε την οθόνη με το smartphone.
Το βάρος είναι 187 κιλά άδεια και 204 κιλά γεμάτη.
Στα μειονεκτήματα θα βάλουμε το ότι δεν υπάρχει κεντρικό stand στον βασικό εξοπλισμό, καθώς και ρυθμιζόμενη ζελατίνα.
Το σύστημα φωτισμού είναι LED με περιμετρικά φώτα DRL.
Υπάρχει θύρα USB για φόρτιση τηλεφώνου κλπ.
Στα ηλεκτρονικά χρησιμοποιείται η πλατφόρμα APRC (Aprilia Performance Ride Control) η οποία περιλαμβάνει
ATC – Aprilia Traction Control που μπορεί να ρυθμιστεί σε 4 επίπεδα η να απενεργοποιηθεί.
ACC – Aprilia Cruise Control
AEB – Aprilia Engine Brake. Σύστημα που ελέγχει την ισχύ πέδησης του κινητήρα μόλις κλείσει το γκάζι.
AEM – Aprilia Engine Map. Υπάρχουν 3 διαφορετικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα και του τρόπου που αποδίδει την ισχύ χωρίς να διαφοροποιεί την μέγιστη ισχύ.
Υπάρχουν επίσης Ride by Wire και 4 προγράμματα οδήγησης (Riding modes). Urban, για καθημερινή οδήγηση στην πόλη. Explore, για οδήγηση στον δρόμο. Offroad, για εκτός δρόμου οδήγηση. Individual, που προσαρμόζεται στις ανάγκες του αναβάτη
Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και Quick shift.
Προσφέρεται σε τρία χρώματα. Το Acid Gold, Το Martian Red (κόκκινο και μαύρο από την αγωνιστική κληρονομιά), Indaco Tagelmust που αποτελεί φόρο τιμής στην Tuareg 600 wind του 1988.
Το θέμα εμφάνισης είναι υποκειμενικό. Σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους όχι. Προσωπικά νομίζω ότι δεν είναι η μοτοσυκλέτα που θα στρέψει τα βλέμματα πάνω της. Φυσικά αυτό μπορεί να μην είναι και άσχημο αν ο προορισμός είναι ο γύρος του κόσμου. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να περνάς απαρατήρητος. Αν όμως σου αρέσει να τραβάς την προσοχή, αν θέλεις να γυρίζουν όλοι όταν πας στο καφέ, τότε ίσως αυτή η μοτοσυκλέτα να μην είναι για σένα.
Η Aprilia κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα που απευθύνεται σε αυτούς που πραγματικά ψάχνουν για περιπέτεια. Σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν και να οδηγήσουν σε εκτός δρόμου διαδρομές. Ο 21 ιντσών μπροστινός τροχός και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για το που θέλει να ταξιδέψει. Μια μοτοσυκλέτα ελαφριά, συμπαγής, με μοντέρνα βοηθήματα που μπορεί να σε ταξιδέψει με άνεση παντού. Ταυτόχρονα όμως είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά στην πόλη. Έχει λοιπόν όλα όσα θα ήθελε κάποιος από μια Adventure μεσαίας κατηγορίας.
Αυτή την στιγμή, ο «πρωταγωνιστής» σε αυτή την κατηγορία είναι η Yamaha Tenere 700. Η Aprilia προσφέρει μια μοτοσυκλέτα εφοδιασμένη με αρκετή τεχνολογία. Σε αυτόν τον τομέα υπερτερεί της Tenere. Μπορεί λοιπόν η Tuareg να πάρει τα σκήπτρα από την Tenere; Στην Aprilia πιστεύουν ότι μπορεί και ότι έχουν κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα που είναι ανώτερη από τον ανταγωνισμό. Φυσικά σημαντικό ρόλο στην επιτυχία η όχι της Tuareg θα παίξει και η τιμή.