Rally Dakar 2022

Την πρώτη μέρα του 2022 ξεκινά, στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, το Rally Dakar, το πιο δύσκολο ράλι στον κόσμο.

Για δύο εβδομάδες 170 μοτοσικλετιστές θα αγωνίζονται στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κάποιοι θα παλεύουν για μια θέση στο βάθρο και κάποιοι απλώς για την συμμετοχή, την εμπειρία και στόχος θα είναι απλώς ο τερματισμός.

Η Honda κατάφερε τα δυο τελευταία χρόνια να σπάσει την κυριαρχία της KTM, που για χρόνια μονοπωλούσε τους τίτλους. Το 2020 πήρε τον τίτλο με τον Αμερικανό Ricky Brabec, και το 2021 με τον Αργεντινό Kevin Benavides. Η KTM όμως δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να της φύγει ο τίτλος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. «Έκλεψε» λοιπόν τον Benavides από την Honda ενώ έφερε στην ομάδα ένα θρύλο του MotoGP, τον Marc Coma που θα είναι supervisor και υπεύθυνος για την στρατηγική. Η Αυστριακή εταιρεία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Μέρος της στρατηγικής της είναι και η μετακίνηση του Sam Sunderland στην θυγατρική Gas Gas.

Η Yamaha θα προσπαθήσει και αυτή, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να πάρει την πρώτη θέση με τον έμπειρο Adrien Van Beveren. Δύσκολη αποστολή αλλά όχι ακατόρθωτη. Ο Beveren διαθέτει τις ικανότητες και την εμπειρία αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται και τύχη όπως και αξιόπιστη μοτοσυκλέτα. Στην Yamaha πάντως είναι αισιόδοξοι.

Στα αξιοσημείωτα θεωρώ την συμμετοχή του Danilo Petrucci που θα αγωνιστεί με τα χρώματα της ΚΤΜ. Ο συμπαθής Ιταλός μεταπήδησε από τις πίστες του MotoGP στο σκληρό Rally Dakar. Θα είναι αρκετά ενδιαφέρων να δούμε τι θα καταφέρει και πως θα ανταπεξέλθει ο Petrucci.

Ευτυχώς υπάρχει και Ελληνική συμμετοχή με τον Βασίλης Μπούρδο. Ο 37 χρόνος έμπειρος αναβάτης θα αγωνιστεί με Husqvarna FR 450 Rally. Καλή επιτυχία στον Έλληνα αναβάτη. Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρων την πορεία του.

Ανυπομονώ λοιπόν για την εκκίνηση αφού προβλέπεται ότι θα είναι και φέτος ένα αρκετά ενδιαφέρων ράλι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε κανένα δυσάρεστο συμβάν.

Καλή χρονιά.