MV Agusta Brutale 800 RR Ballistic Trident – Hate it Or love it

Δεν είναι εύκολο να βάζεις χέρι στο Ιταλικό design. Καθόλου εύκολο. Ειδικά όταν αυτό προέρχεται από σπουδαίους σχεδιαστές που εργάζονται για τις κορυφαίες Ιταλικές φίρμες, όπως η MV Agusta και η Ducati. Κάποιοι όμως λένε ότι το customizing δεν έχει όρια. Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε συχνά τελευταία.

Η MV Agusta Brutalle 800 RR φέρει την ειδική ονομασία «Ballistic Trident» (ελληνιστί βαλλιστική τρίαινα) και είναι μια δημιουργία της γνωστής σε όλους μας, Rough Crafts. Μια Ταϊβανέζικη εταιρεία που κατασκευάζει από μικρά αξεσουάρ μέχρι οτιδήποτε φανταστείς για τις δημιουργίες της, με ιδιαίτερο στυλ και μπόλικη προσήλωση στο… γυμνό.

Ο δημιουργός της Rough Crafts, Winston Yeh, έχει αμέτρητες κατασκευές στο ενεργητικό του και δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να δοκιμάσει την τύχη του πάνω σε εντυπωσιακά μοντέλα παραγωγής. Επειδή όμως δεν είναι κάποιος τυχαίος, σύντομα γνώρισε την αναγνώριση του κοινού αλλά και των ίδιων των εταιρειών κατασκευής μοτοσυκλετών.

Αυτή του η δημιουργία ήρθε ως αποτέλεσμα πρόσκλησης από την ίδια την MV Agusta στην Ταϊβάν. Και όταν μια εταιρεία με το σλόγκαν – όνομα και πράγμα – «Motorcycle Art» σου εμπιστεύεται μια μοτοσυκλέτα της, τότε αυτό σημαίνει δύο πράγματα· ότι σε εμπιστεύονται και ότι ΠΡΕΠΕΙ να πετύχεις.

Μια εργοστασιακή Brutale 800 RR με καθρέπτες, βάση πινακίδας και φλας πήρε σύντομα το δρόμο της για τον οίκο του Yeh στο Taipei και εκείνος ξεκίνησε την έρευνά του ώστε να δώσει μια κατεύθυνση στο project του. Μια κατεύθυνση που βρήκε τις ρίζες της στο μακρινό και γεμάτο επιτυχίες αγωνιστικό παρελθόν της θρυλικής Ιταλικής φίρμας.

«Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες ρετρό αγώνων GP, είδαμε μοτοσυκλέτες με πλήρη dustbin fairing (dustbin σημαίνει σκουπιδοτενεκές και έτσι ονόμαζαν τα fairing που κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό τις μοτοσυκλέτες του παρελθόντος. Αυτός ο τύπος fairing ονομάζεται πολλές φορές και streamline).

«Αποφάσισα ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη οπτική παραπομπή που θα έβαζα στον σχεδιασμό (του project), δήλωσε ο Yeh για την Ballistic Trident και πραγματικά αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνει τη μοτοσυκλέτα να ξεχωρίζει ακόμη και από μακριά.

Το dustbin fairing όμως της Rough Crafts δεν θα μπορούσε να είναι συνηθίσμενο και ως custom, πρέπει να επιλύει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την αρχική ιδέα. Και το μειονέκτημα αυτού του είδους fairing είναι οι πλευρικοί άνεμοι, οι οποίοι το καθιστούν επικίνδυνο για χρήση λόγω των μεγάλων επιφανειών του. Σε συνδυασμό δε με τη στενή σιλουέτα της μοτοσυκλέτας, ένας δυνατός πλευρικός άνεμος μπορεί να τη ρίξει στο έδαφος με ευκολία.

Έτσι ο Yeh αποφάσισε να στηρίξει όλο το fairing στον πιρούνι της MV Agusta, κάνοντάς το να γυρίζει με το στρίψιμο του τιμονιού. Είναι σαφώς πιο μικροσκοπικό από τα fairing που συναντούσαμε στους αγώνες από τους οποίους εμπνεύστηκε ο Yeh, ενώ για να ολοκληρωθεί και να είναι λειτουργικό, προστέθηκαν ‘πτερύγια’ στο τεπόζιτο που έρχονται σε αρμονία με το εμπρός μέρος, όταν η μοτοσυκλέτα κινείται σε ευθεία.

Ουσιαστικά το dustbin fairing της Rough Crafts αποτελείται από δύο μέρη, εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα και το στυλ αυτού του τύπου, εξαλείφοντας παράλληλα τα μειονεκτήματά του. Το ‘modern dustbin’ – όπως ονομάζει ο Yeh τη δημιουργία του – εκτείνεται ως και την ουρά, η οποία εδράζει σε ένα νέο υποπλαίσιο.

Παρατηρώντας τη μοτοσυκλέτα από το πλάι, από την κορυφή του μικροσκοπικού ανεμοθώρακα ως και το τελείωμα της μινιμαλιστικής ουράς, βλέπουμε ότι αυτά τα δύο μέρη δημιουργούν μια ευθεία νοητή γραμμή για το μάτι του θεατή. Παρά τη μοναδικότητα που προσφέρει όμως το project της Rough Crafts, σίγουρα θα βρεθούν πολλοί που θα αμφισβητήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι άλλωστε όλοι λάτρεις του customizing.

Η Ballistic Trident βέβαια δεν σταματά και κυρίως δεν περιορίζεται στο dustbin fairing της. Ο Yeh μάλιστα αναφέρει ότι αν κάποιος θέλει να την οδηγήσει στο δρόμο, μπορεί να αφαιρέσει το fairing σε λίγα μόλις λεπτά και να τοποθετήσει το συνοδευτικό φανάρι που έρχεται έτοιμο με τη βάση του.

Έτσι, ακόμη και για αυτούς που δεν αρέσκονται στην αρχική ιδέα της Rough Crafts, υπάρχει η λύση. Την κάνεις Café racer και τελείωσε η υπόθεση. Γρήγορα και εύκολα. Έπειτα μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου στις υπόλοιπες λεπτομέρειες της ειδικής MV Agusta οι οποίες εκτός από πολλές, είναι και μοναδικές.

Όπως για παράδειγμα οι τροχοί. Ο μπροστά βέβαια δεν φαίνεται ιδιαίτερα, ο πίσω όμως είναι σε κοινή θέα και είναι πραγματικά υπέροχος. Το σχέδιο ανήκει στον ίδιο τον Yeh, ενώ η κατασκευή έγινε από την Wukawa. Η έμπνευση για την δημιουργία τους ήρθε μαζί με το fairing, από τους ρετρό αγώνες που προαναφέραμε.

Τα ελαστικά που τους τυλίγουν είναι μια προσφορά της Pirelli, η οποία έδωσε μάλιστα το επίσημο ελαστικό των WSBK στη μοτοσυκλέτα της Rough Crafts. Τίποτε δεν είναι τυχαίο και όλα είναι κορυφαία επάνω της, όπως και τα φρένα της Beringer που είναι επίσης τροποποημένα για να ταιριάζουν με τους τροχούς της Ballistic Trident.

Ο κινητήρας δεν τροποποιήθηκε, απέκτησε όμως νέο σύστημα εξάτμισης για καλύτερη ηχητική υπόκρουση και ίσως καλύτερη απόδοση. Λέμε ίσως γιατί ο Yeh δεν ανακοίνωσε ιπποδύναμη, έτσι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Η αισθητική γραμμή του εργοστασιακού τριπλού τελικού διατηρήθηκε πάντως, μέσω του συστήματος που παρείχε στο project η HP Corse.

Παρά το γεγονός ότι ο Yeh προτιμά να δημιουργεί μόνος του τις εξατμίσεις των δημιουργιών του, εντούτοις η πρόταση των Ιταλών βρήκε των Ταϊβανέζο σχεδιαστή ενθουσιασμένο. «Βρήκα τον εαυτό μου αποτυπωμένο πάνω σε αυτό το σχέδιο και ταιριάζει απόλυτα με τις καμπύλες της μοτοσυκλέτας,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Yeh.

Όσο για πιρούνι που δεσπόζει στο εμπρός μέρος της; Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από Öhlins, το οποίο εκτός από κορυφαία ποιότητα και λειτουργικότητα έρχεται και στο σωστό χρώμα ώστε να ταιριάζει με τη διχρωμία που έχει δώσει ο Yeh στο project του.

Μια διχρωμία που τηρήθηκε σε όλες τις επιφάνειες της μοτοσυκλέτας, ακόμη και στο πίσω γρανάζι της AEM. Είπαμε, τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Για αυτό και η μοτοσυκλέτα της Rough Crafts κατάφερε να βγει νικήτρια μέσα από ένα δύσκολο εγχείρημα, άσχετα αν αρέσει ή όχι σε όλους. Είναι προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια. Και αυτό το γεγονός την κρίνει απόλυτα επιτυχημένη.


Δείτε περισσότερα εντυπωσιακά project και δημιουργίες κάνοντας click εδώ.