MotoGP – Προτεραιότητα η VR46 αντί της Tech3 για δορυφορική ομάδα, λένε στη Yamaha

Ο Valentino Rossi κλείνει το Φεβρουάριο 39 χρόνια ζωής, με το συμβόλαιο συνεργασίας του με την Yamaha να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018. Ασχέτως όμως αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο MotoGP, ο Ιταλός φημολογείται έντονα τελευταία ότι θα αναλάβει ρόλο ηγέτη ομάδας μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Και αυτό θα είναι πρόβλημα για κάποιους…

Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής των Grand Prix έχει ήδη τις δικές του ομάδες στις κατηγορίες-φυτώρια των Moto2 και Moto3, έχοντας ως τώρα μερικές πολύ δυνατές συνεργασίες με αναβάτες αλλά και χορηγούς.

Ο Valentino Rossi φέρνει χρήματα στους αγώνες και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι, είτε υποστηρίζουν τον Ιταλό, είτε όχι. Ακόμη και το μεγάλο αφεντικό της Dorna, Carmelo Ezpeleta, κάνει ήδη ότι μπορεί για να κρατήσει τον Rossi εντός των paddock και μετά την απόσυρσή του, δίνοντας εγγυήσεις στο αστέρι της Yamaha.

Τι λένε αυτές οι εγγυήσεις; Ότι παρ’ όλο που το grid του MotoGP έχει οριοθετηθεί στις 24 μοτοσυκλέτες, ο Rossi θα μπορεί να έχει τη δική του ομάδα στο πρωτάθλημα ακόμη και αν δεν αποχωρήσει κάποιος. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να βλέπουμε 26 μοτοσυκλέτες στο μελλοντικό grid.

Αυτό βέβαια δεν φαντάζει και ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι κανονισμοί του MotoGP έχουν τροποποιηθεί και άλλες φορές για το συμφέρον της διοργανώτριας αρχής. Και μια ομάδα με τον Rossi στο τιμόνι, μόνο συμφέρον θα φέρει στη Dorna. Όχι όμως και στην Tech3.

Δεδομένης της μακράς συνεργασίας του Ιταλού πολυπρωταθλητή με τη Yamaha, η προφανής επιλογή της VR46 για το MotoGP θα είναι οι M1 των «μπλε». Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση όμως είναι ότι οι άνθρωποι από την Iwata της Ιαπωνίας διέθεταν πάντα λίγες μοτοσυκλέτες στο grid της μεγάλης κατηγορίας, χρησιμοποιώντας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μια εργοστασιακή και μια δορυφορική ομάδα.

Έχοντας αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού του και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο Rossi θα δράσει ως αρχηγός ομάδας μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Herve Poncharal (αφεντικό της Tech3 Yamaha) μίλησε με τους Ιάπωνες για το μέλλον τους στα Grand Prix.

Ο ίδιος ανέφερε: «Είχα μερικές συζητήσεις μαζί τους (με τη Yamaha), όπου τους είπα, ‘Μπορείτε να έχετε έξι μοτοσυκλέτες στο grid;’ Μου απάντησαν, ‘Όχι, είναι πάρα πολλές’. Είπα, ‘Οκ, αν είχατε ένα αίτημα από τη VR46 και την Tech3, ποιός θα είχε προτεραιότητα; (Η απάντηση ήταν) Η VR46.’ Έτσι είναι ξεκάθαρο.»

Herve Poncharal MotoGP
Ο Γάλλος σίγουρα δεν έμεινε ικανοποιημένος με τις απαντήσεις που πήρε από την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται από το 2001

Όλες οι δορυφορικές ομάδες έχουν συμβόλαιο με την Dorna ως και το 2021, έτσι αν κάποιος θέλει να κάνει τη δική του ομάδα θα πρέπει να αγοράσει μία από αυτές που υπάρχουν ήδη ή να πάρει ομόφωνη έγκριση τόσο από την Dorna, όσο και από όλες τις δορυφορικές ομάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο grid.

Όμως ο Poncharal απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Rossi, όπως έγινε για παράδειγμα παλαιότερα με την ομάδα του Gresini και την Aprilia. Ο Γάλλος δεν μάσησε τα λόγια του, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί πως ο Rossi θα θέλει να συνεργαστεί με κάποιον για την δημιουργία ομάδας.

«Έχουμε συμβόλαιο με την Dorna το οποίο λέει από το 2017 ως το 2021, κανείς δεν μπορεί να έρθει στο πρωτάθλημα εκτός και αν βρουν έναν τρόπο να κάνουν συμφωνία, μια συνεργασία ή συγχώνευση με μια υπάρχουσα ομάδα,» εξήγησε το αφεντικό της Tech3, τονίζοντας στη συνέχεια: «Δεν τον θέλω για συνεργάτη (τον Rossi).

«Ίσως μπορεί να αγοράσει την Aspar, την Avintia, την LCR, οποιαδήποτε ιδιωτική ομάδα, όμως δεν νομίζω ότι αυτό είναι αυτό που θέλει. Αν έρχεται (στο πρωτάθλημα) πρέπει να έχει το πράσινο φως από την Dorna, όπως επίσης και από τις ιδιωτικές ομάδες που είναι εδώ, λόγω του ότι έχουμε αποκλειστικότητα και αυτό είναι γραπτό.

«Εκτός και αν όλοι υπογράψουν ‘ναι, συμφωνούμε να έχουμε ακόμη μια ομάδα,’ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μπορεί να συμβεί το 2022

Πιθανώς οι απαντήσεις που έλαβε ο Poncharal από την Yamaha να τον ενόχλησαν, σύμφωνα με αυτά όμως θα πρέπει να κοιτάξει για άλλον προμηθευτή αν ο Rossi αποφασίσει να κάνει τη δική του ομάδα με μοτοσυκλέτες της Yamaha.

Όσο για το πότε θα δούμε τον Rossi στη θέση του αρχηγού ομάδας, αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα αποφασίσει να αποσυρθεί. Αν το αποφασίσει πριν το 2021, είμαστε σίγουροι ότι ο Ezpeleta θα βρει τρόπο να τον φέρει στο grid, παρά τις εισηγήσεις του Poncharal…