5 Λόγοι για να πας στη δουλειά με μοτοσυκλέτα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να οδηγείς μια μοτοσυκλέτα, αυτή τη φορά όμως θα εξετάσουμε τη διαφορά που μπορεί να προκαλέσει η οδήγηση μιας δίτροχης για να κάνουμε μια καθημερινή μας συνήθεια· το να πάμε στη δουλειά.

Το άρθρο αυτό πιθανότατα να μην χρήζει ανάγνωσης από κάποιον που οδηγεί ήδη με τη μοτοσυκλέτα του για να πάει στη δουλειά. Άλλωστε, για να το κάνει, μάλλον έχει καταλάβει τα θετικά μιας τέτοιας ενέργειας. Ίσως όμως χρειάζεται να το διαβάσει ο οδηγός αυτοκινήτου που μένει με τις ώρες κολλημένος στην κίνηση, παρ’ όλο που έχει μοτοσυκλέτα αλλά την οδηγεί μόνο για ‘μια βόλτα’.

Αυτός ο κάποιος μπορεί επίσης να μην έχει σκεφτεί καν να οδηγήσει μοτοσυκλέτα για να πάει στη δουλειά, θεωρώντας πως το αυτοκίνητο είναι μια καλύτερη επιλογή, ή ακόμα χειρότερα, η μόνη επιλογή. Αυτό όμως κυρίως – αν και όχι απόλυτα – ισχύει για αυτούς που δεν έχουν μια δίτροχη στο γκαράζ τους.

1. Καθημερινή ‘τριβή’ με τη μοτοσυκλέτα

Η καθημερινή οδήγηση μοτοσυκλέτας μέσα στην κίνηση για πολλούς σημαίνει αυτόματα ‘κίνδυνο’. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών φυσικά είναι οδηγοί (μόνο) αυτοκινήτων ή σχετικά άπειροι αναβάτες, που ο περίγυρός τους είναι οι οδηγοί που αναφέραμε πριν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αν είσαι μοτοσυκλετιστής, η καθημερινή οδήγηση σε βελτιώνει σαν αναβάτη. Η οδήγηση μοτοσυκλέτας χρειάζεται πλήρη χρήση των αισθήσεων του ανθρώπου, ενώ οι συχνοί κίνδυνοι που ξεπροβάλλουν στο δρόμο σε βοηθούν να διαχειρίζεσαι καλύτερα αυτές τις καταστάσεις.

2. Παίρνεις (και έρχεσαι σε επαφή με) φρέσκο αέρα

Εντάξει, ο φρέσκος αέρας ειδικά στις μεγαλουπόλεις είναι λίγο περιορισμένος, όμως για σκεφτείτε· τελειώνεις από μια δύσκολη ημέρα στο γραφείο και την ώρα που θες να φύγεις και να ξεσκάσεις, πας και κλείνεσαι σε ένα αυτοκίνητο. Και αν έχει και κίνηση; Καλύτερα να μην σχόλαγες.

Οπότε μπορείς να πάρεις τη μοτοσυκλέτα σου και να νιώσεις την ελευθερία και τον αέρα πάνω σου καθώς περνάς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα (με προσοχή πάντα) για να φτάσεις σύντομα στο σπίτι σου. Αν σου ‘τη δώσει’ μάλιστα μπορείς να πας και μια κοντινή βόλτα, αξιοποιώντας το χρόνο που γλύτωσες στο μποτιλιάρισμα.

3. Δείξε στους άλλους το παράδειγμά σου

Κάθε μέρα που ξεκινάμε για τη δουλειά, συνήθως συναντούμε (πάνω-κάτω) τα ίδια αυτοκίνητα στο δρόμο μας. Ο λόγος φυσικά είναι ότι και οι άλλοι έχουν πρόγραμμα και κάποιοι πάνε την ίδια ώρα με εμάς στη δουλειά. Όταν λοιπόν σε βλέπουν να οδηγείς τη μοτοσυκλέτα σου και να τους προσπερνάς, ένα πράγμα θα περάσει από το μυαλό τους.

Θα σκεφτούν πόσο πιο γρήγορα θα πας εσύ στη δουλειά όταν εκείνοι θα καθυστερούν πίσω από άλλα αυτοκίνητα. Αυτό ίσως τους ‘ταρακουνήσει’ και σκεφτούν πόσο καλή επιλογή είναι η καθημερινή χρήση της μοτοσυκλέτας τόσο για τους ίδιους, όσο και γενικότερα για την κίνηση στους δρόμους. Ίσως η αποφυγή της μοτοσυκλέτας αρχίσει να εξασθενεί.

4. Οικονομία στα καύσιμα / καλό για το περιβάλλον

Αυτές είναι δύο έννοιες οι οποίες πάνε μαζί. Κινούμενος ταχύτερα και χωρίς το συνηθισμένο ‘σταμάτα-ξεκίνα’ των αυτοκινήτων, οι εκπομπές των ρύπων είναι λιγότερες.

Επιπρόσθετα η κατανάλωση καυσίμου των μοτοσυκλετών είναι συνήθως μικρότερη από αυτή των περισσότερων αυτοκινήτων αν βέβαια δεν πάρετε κανένα V-Max για να πηγαίνετε στη δουλειά. Αυτό είναι για άλλα πράγματα.

5. Διασκεδάσέ το!

Κάθε ημέρα η δουλειά είναι ρουτίνα, τουλάχιστον για τους περισσότερους. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα μας στο δρόμο για τη δουλειά, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι με τη μοτοσυκλέτα δύσκολα συνηθίζεις. Οπότε γιατί να κάνουμε πράγματα ρουτίνας προσθέτοντας ακόμη περισσότερη;

Πάντως, αν σας κάναμε να σκέφτεστε τη μοτοσυκλέτα για την καθημερινή σας μετακίνηση, μην ξεχάσετε τον εξοπλισμό σας. «Πάω για δουλειά» δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος, άσχετα με το τι οδηγείτε. Για αυτό πρώτα τον εξοπλισμό οδήγησης και μετά όλα τα υπόλοιπα.