Παρουσίαση – Kawasaki Z900RS 2018

Την περιμέναμε. Την περιμέναμε εδώ και καιρό. Η Kawasaki αποκάλυψε λοιπόν την Z900RS, μια μοτοσυκλέτα με έντονα ρετρό στοιχεία και εμφανή ‘συγγένεια’ με την Z1 της δεκαετίας του 1970. Μια μοτοσυκλέτα που έρχεται να ‘κλείσει το μάτι’ στους φίλους του είδους, καλώντας τους για μια βόλτα στο παρελθόν.

Η νέα Kawasaki Z900RS βασίζεται στην εξίσου νέα streetfighter της Ιαπωνικής φίρμας, την Z900. Λογικό, καθώς η μοτοσυκλέτα που παρουσιάσθηκε στα τέλη του 2016 και τέθηκε προς πώληση το 2017, ήταν αποτελούσε μια εξαιρετική βάση για την επιστροφή του Z1 στυλ της Kawasaki.

Kawasaki Z900RS 2018 Right Side
Η Kawasaki Z900RS 2018

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, παρατηρούμε ότι οι ‘πράσινοι’ δεν περιορίστηκαν στον ‘δανεισμό’ του κινητήρα της Z900 στην νέα ρετρό μοτοσυκλέτα τους. Αντιθέτως τον τροποποίησαν ώστε να ταιριάζει με το διαφορετικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, ‘γεμίζοντάς’ τον με περισσότερη δύναμη κάτω από τις 7.000σαλ.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η μετατροπή έφερε και κάποιες απώλειες, καθώς η ονομαστική ισχύς της Z900RS είναι 111 ίπποι, 14 λιγότεροι από τους 125 που ανακοινώνει η Kawasaki για την streetfighter έκδοσή της. Αλλαγές έχει δεχθεί και το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο διαθέτει κοντύτερη πρώτη και μακρύτερη έκτη σχέση.

Η αλλαγή στην πρώτη ταχύτητα θα βοηθήσει την ρετρό μοτοσυκλέτα των 215kg να επιταχύνει ταχύτερα από στάση, τη στιγμή που η έκτη θα βοηθήσει στην ‘ξεκούραστη’ λειτουργία του κινητήρα στα πολλά χιλιόμετρα αλλά και τη μείωση των κραδασμών του τετρακύλινδρου κινητήρα των 948cc.

Παρ’ όλο που περιμέναμε ότι το νέο πλαίσιο της Z900RS θα έρχεται αυτούσιο από την αδελφή της, εντούτοις οι άνθρωποι της Kawasaki ήθελαν να επιτύχουν τη μοναδικότητα στην μοτοσυκλέτα τους και το τόλμησαν δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο.

Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες στα πλαίσια των δύο μοτοσυκλετών, όμως αυτό της Z900RS βάζει τον αναβάτη σε πιο όρθια θέση οδήγησης, ενώ ταιριάζει και καλύτερα με το φινετσάτο τεπόζιτο της νέας μοτοσυκλέτας. Την διαφορετική θέση οδήγησης τονίζουν και τα μαρσπιέ, τα οποία βρίσκονται χαμηλότερα και πιο μπροστά σε σχέση με τα αντίστοιχα της Z900.

Το πηρούνι της μοτοσυκλέτας είναι το ίδιο USD των 41mm που χρησιμοποιείται και στην Z900, σε αυτή την περίπτωση όμως το κάτω μέρος του υποδέχεται δαγκάνες ακτινικής στήριξης και όχι συμβατικές, όπως είδαμε στην streetfighter έκδοση. Με αυτό τον τρόπο η Kawasaki τονίζει το σπορτίφ πνεύμα της νέας της μοτοσυκλέτας, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να μην αλλάξει τίποτε στο πηρούνι της Z900.

Kawasaki Z900RS 2018 Rear
Η Kawasaki κατάφερε να δημιουργήσει μια πραγματική ρετρό μοτοσυκλέτα, με δεσμούς ‘συγγένειας’ άρρηκτα συνδεδεμένους με το παρελθόν

Στο πίσω μέρος η εταιρεία έμεινε στην επιλογή του ενός αμορτισέρ, ενώ τόσο η εμπρός ανάρτηση, όσο και η πίσω, είναι πλήρως ρυθμιζόμενες. Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στα φρένα, καθώς οι δισκόπλακες – παρ’ όλο που έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τις αντίστοιχες της Z900 (2x 300mm εμπρός, 1x 250mm πίσω) είναι πιο… ‘παραδοσιακές’ και όχι ‘μαργαρίτα’ όπως στην αρχική έκδοση.

Επιπρόσθετα, οι εμπρός δαγκάνες είναι τετραπίστονες monoblock, οι οποίες εδράζουν στο διαφοροποιημένο κάτω μέρος του πηρουνιού, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μια δαγκάνα ενός εμβόλου. Το πακέτο ηλεκτρονικών της Z900 πέρασε και στην RS, με την προσθήκη όμως και του traction control που ΔΕΝ είδαμε στην πρώτη έκδοση.

Με τα παραπάνω θα υπάρχουν και δύο επιλογές οδήγησης, μια για ανέμελες βόλτες και μία για πιο… ανήσυχες διαθέσεις. ‘Οσο αφορά τους τροχούς, η Kawasaki θέλησε να πετύχει το οπτικό αποτέλεσμα των ακτίνων χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή.

Έτσι, επέλεξε ένα πολύ όμορφο σχέδιο για τους σφυρήλατους τροχούς της ρετρό μοτοσυκλέτας της, το οποίο παραπέμπει (ιδιαίτερα όταν κοιτάζεις τη μοτοσυκλέτα στο πλάϊ) σε ακτινωτούς τροχούς. Αυτή η επιλογή συσφίγγει και άλλο τους δεσμούς της Z900RS με το παρελθόν, δίνοντας παράλληλα μια ‘νότα’ από το σήμερα.

Στο υπόλοιπο look της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζουν οι όμορφες σχεδιαστικές γραμμές του συνόλου, ενώ οι ρετρό ‘πινελιές’ με τις ψεύτικες ψύκτρες στις κεφαλές των κυλίνδρων, η λιτή εξάτμιση μονής απόληξης, το αναλογικό ταχύμετρο και η αλά Z1 κοντή μινιμαλιστική ουρά απογειώνουν το αποτέλεσμα στα μάτια και του πιο δύσπιστου.

Ποιού δύσπιστου; Αυτού που πίστευε ότι η Kawasaki δεν θα κατάφερνε να επαναφέρει το ‘πνεύμα’ της θρυλικής Z1 στο σήμερα. Η Kawasaki και τα κατάφερε και εμείς θα το απολαύσουμε ξανά στους δρόμους μας, καθώς η Z900RS – ειδικά στην κλασσική διχρωμία καφέ με πορτοκαλί, αναμένεται να ‘κάψει καρδιές’.

Τέλος να πούμε ότι ενδέχεται να υπάρξει και μια ακόμη έκδοση της Z900, αυτή τη φορά σε Café racer look. Ίσως τη δούμε στην EICMA και αν τη δούμε, να είστε σίγουροι ότι θα τη δείτε να ποζάρει στον φωτογραφικό μας φακό.

Kawasaki Z900RS 2018 with Kawasaki Z1
Το παρελθόν συναντά το παρόν και η Z1 του 1972 βλέπει την Kawasaki Z900RS ως το ‘εγγόνι’ της…