Προετοιμασία ταξιδιού, φαρμακείο και ασφάλεια στον δρόμο

 Η προετοιμασία για ένα μεγάλο ταξίδι αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της όλης υπόθεσης, ιδίως αν αυτό είναι το πρώτο ταξίδι. Μέρος της προετοιμασίας – εκτός των άλλων – είναι και το φαρμακείο και γενικά η πρόληψη για αποφυγή πιθανής αρρώστιας.

Αν θα ταξιδέψετε σε απομακρυσμένα μέρη και σε χώρες όπου υπάρχουν σπανιότερες ασθένειες, τότε θα χρειαστείτε εμβόλια όπως για ηπατίτιδα και κίτρινο πυρετό. Για τον κίτρινο πυρετό υπάρχουν εμβόλια στα νοσοκομεία μας.

Σου δίνουν βιβλιαράκι που θα γράφει πότε και τι εμβόλιο έκανες. Αυτό θα σου χρειαστεί και πρέπει να το έχεις μαζί σου, αφού υπάρχουν χώρες όπου δεν σου επιτρέπουν την είσοδο αν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σημειώσει στο βιβλιαράκι όλα τα εμβόλια που κάνατε.

Κάντε γενικές εξετάσεις, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και φτιάξτε ότι χρειάζεται… να φτιαχτεί. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αφρικής λόγου χάριν, με ένα χαλασμένο δόντι.
Θεωρώ αρκετά σημαντικό, ίσως το πιο ουσιώδες, την παρακολούθηση μαθημάτων πρώτων βοηθειών.

Αν έχετε τον χρόνο μάθετε όσο πιο πολλά μπορείτε, προχωρώντας σε ‘advance’ μαθήματα. Μπορεί να έχετε μαζί σας ένα φορτηγό γεμάτο φάρμακα, αλλά αν δεν ξέρετε πότε και πως να τα χρησιμοποιήσετε, τότε δεν θα έχουν καμιά σημασία.

Μέσα από τις γνώσεις που θα αποκτήσετε θα φτιάξετε και το ‘φαρμακείο’ σας. Σημαντική είναι η βοήθεια ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, ο οποίος εξηγώντας του τι θέλετε, που θα πάτε και πως θα ταξιδέψετε, θα σας συστήσει τι θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας.

Αν στην διαδρομή παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, με τις γνώσεις που θα αποκτήσετε ίσως αποφύγετε τον γιατρό. Λέγοντας αυτά, εννοείται ότι δεν θα κάνετε τους γιατρούς από μόνοι σας. Αν συνεχίζει να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, επισκεφτείτε γιατρό χωρίς καθυστέρηση.

Προετοιμασία ταξιδιού, φαρμακείο και ασφάλεια στον δρόμο - Δεν θα θέλατε να έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας εδώ.
Δεν θα θέλατε να έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας εδώ

Είναι καλό να υπάρχει ασφάλεια υγείας ή ασφάλεια ταξιδιού. Μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ, αλλά αν χρειαστεί τότε θα θέλετε να έχετε την καλύτερη ιατρική φροντίδα.

Το πιο συνηθισμένο που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η διάρροια. Η αλλαγή στις καιρικές και διατροφικές συνθήκες μπορούν ευκολά να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Μέσα στο φαρμακείο σας βάλτε και κάτι για την διάρροια αφού είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί. Κανείς δεν θέλει να σταματά συνεχώς την μοτοσυκλέτα και να ψάχνει για αποχωρητήριο.

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοπληξία, η οποία αν δεν πάρεις τις ανάλογες προφυλάξεις σε κτυπά απότομα, πριν προλάβεις να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι ψηλές.

Θα πρέπει επίσης να προφυλαχτείτε από το κρύο. Φορέστε τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσπαθήστε να μην κρυώσετε. Δεν θα θέλατε να βρεθείτε σε ένα απομακρυσμένο μέρος, ή κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο με πυρετό, ειδικά αν ταξιδεύετε μόνοι σας.

Επίσης αν θα ταξιδέψετε σε χώρες με μεγάλο υψόμετρο, τότε θα πρέπει να ανεβαίνετε σιγά σιγά ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός, αλλιώς μπορεί να πάθετε αυτό που ονομάζουν ‘αρρώστια του υψομέτρου’. Η απότομη αλλαγή στο υψόμετρο, μας προκαλεί αρκετά άσχημα συμπτώματα.

Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Βολιβία το 2003, μη γνωρίζοντας την ασθένεια και πως να προφυλαχτώ, πέρασα μια άσχημη εμπειρία στην πρωτεύουσα La Paz. Η La Paz βρίσκεται σε υψόμετρο 3.650 μέτρων και είναι η υψηλότερη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Για αρκετές μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, δεν έτρωγα, ένιωθα κομμάρα και ναυτία. Δεν είχα όρεξη να κινηθώ αλλά δεν μου περνούσε. Κάποια στιγμή μαζεύω τις δυνάμεις μου, φορτώνω την μοτοσυκλέτα και αρχίζω να κατηφορίζω προς την Χιλή.

Φθάνοντας στην πόλη Arica και βλέποντας την θάλασσα, λες και επέστρεψε ο εαυτός μου. «Τώρα θέλω μια παγωμένη μπύρα» σκέφτηκα και κατάλαβα ότι ξεπέρασα το πρόβλημα. Είχα πάρει το μάθημα μου.
Και κάτι τελευταίο, σημειώστε σε ένα χαρτί τα στοιχεία σας, κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας, την ομάδα αίματος σας και αν έχετε κάποια αλλεργία.

Τοποθετήστε αυτές τις πληροφορίες κάπου που να μπορεί κάποιος να τις δει εύκολα, σε περίπτωση ατυχήματος. Κάποιοι βρίσκουν τρόπο και τις τοποθετούν στο κράνος τους, κάποιοι τις κρεμάζουν στο στήθος τους ή τις τοποθετούν στο tank bag σε σημείο ευδιάκριτο.

Πιο κάτω είναι κάποιες ιστοσελίδες με αρκετές πληροφορίες.

http://www.who.int/ith/en/

http://www.travelpharm.com/

 

Καλές διαδρομές, με την ευχή το φαρμακείο και οι πιο πάνω συμβουλές, να μείνουν αχρείαστες.

*Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας εμπειρίες webadmin@bikerstime.com.