MotoGP – Οι τελικές ταχύτητες ίσως ξεπεράσουν τα 360 χλμ/ώρα το 2020

Οι τελικές ταχύτητες των μοτοσυκλετών του MotoGP έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 300 χλμ/ώρα εδώ και πολλά χρόνια, αρκετό καιρό πριν περάσουμε στην τετράχρονη εποχή το 2002. Σήμερα, εν έτη 2018, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι τελικές ταχύτητες ίσως ξεπεράσουν τα 360 χλμ/ώρα το 2020.

Το MotoGP είναι το ταχύτερο πρωτάθλημα του κόσμου – όσο αφορά τους δύο τροχούς. Οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται είναι πρωτότυπες και περιλαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας που μπορεί να δώσει ο κάθε κορυφαίος κατασκευαστής που συμμετέχει στο πρωτάθλημα.

Οι κινητήρες που φέρουν οι μοτοσυκλέτες του MotoGP, παρ’ ότι περιορισμένοι σε κάποιους τομείς, είναι ικανοί να δώσουν τελική ταχύτητα άνω των 350 χλμ/ώρα, νούμερο που ακούγεται αστρονομικό σε αναβάτες που δεν έχουν οδηγήσει μοτοσυκλέτες τέτοιας ισχύος.

Παρά το γεγονός όμως ότι τα χιλιόμετρα είναι ήδη πολλά, η αυξητική τάση των τελευταίων ετών υποδηλώνει ότι ίσως δούμε σύντομα ακόμη και 360χλμ/ώρα από κάποια εκ των κορυφαίων μοτοσυκλετών του grid.

Ένα ενδιαφέρον γράφημα που παρουσιάσθηκε στο Crash.net μας δείχνει ότι η τετράχρονη εποχή και γενικότερα η εξέλιξη έχει φέρει σημαντική αναβάθμιση στις τελικές ταχύτητες, καθώς οι μοτοσυκλέτες των 1000cc του σήμερα είναι 35 χλμ/ώρα ταχύτερες από τις αντίστοιχες δίχρονες των 500cc που αγωνίζονταν στα τέλη της περασμένης χιλιετίας.

MotoGP Top Speed By Year
Το γράφημα είναι ξεκάθαρο. Ετοιμαζόμαστε για τα 360!

Με τα στατιστικά να έχουν ως βάση τους την μεγάλη ευθεία του Ιταλικού GP (Mugello), παρατηρούμε ότι οι μοτοσυκλέτες των 500cc δεν ξεπέρασαν τα 320 χλμ/ώρα, ενώ τα επόμενα χρόνια η αύξηση ήταν σχεδόν συνεχής.

Από το 2002 ως και σήμερα, έχουμε αύξηση της τάξεως των 10χλμ/ώρα ανά 4-5 χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή το ρεκόρ κατέχει ο Andrea Iannone με την Ducati του (2016 – 354.9χλμ/ώρα). Η πρώτη μείωση τελικής ταχύτητας στην τετράχρονη εποχή έγινε όταν η χωρητικότητα άλλαξε από τα 1000cc στα 800cc (2007), όμως ακόμη και τότε η τεχνολογία κατάφερε να βρεί τρόπο και να δώσει σπουδαίες επιδόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 ο Dani Pedrosa κατόρθωσε να «γράψει» 349.3 χλμ/ώρα πάνω στην 800cc μοτοσυκλέτα του, 5.6 χιλιόμετρα λιγότερα από το ρεκόρ που έχει σήμερα ο Iannone με τη μοτοσυκλέτα των 1000cc. Και όλα αυτά, 7 έτη πριν τον Ιταλό.

Βέβαια, η επιστροφή των 1000cc στη μεγάλη κατηγορία (2012) έφερε και νέους περιορισμούς στους κινητήρες, έτσι αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο βλέπουμε μικρές αυξήσεις κάθε χρόνο μέχρι τώρα. Το ρόλο τους φυσικά έπαιξαν και τα «φτεράκια», τα οποία περιορίζουν κάπως τις τελικές, δεν χρησιμοποιούνται όμως πλέον από όλους.

Από τη μεριά του, ο Διευθυντής Τεχνολογίας του MotoGP, Corrado Cecchinelli, τόνισε στο Crash: «Η τελική ταχύτητα είναι σίγουρα μια ανησυχία. Όμως δεν πρέπει να είμαστε πολύ συναισθηματικοί με αυτή. Οι τελικές ταχύτητες είναι μεγάλες και τρομάζουν, όμως είναι πολύ σπάνιο να έχεις ένα ατύχημα στην τελική ταχύτητα.

«Έτσι, η τελική ταχύτητα είναι μια ανησυχία, όμως δεν είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο όσο αφορά τα ατυχήματα.»

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ducati είναι η εταιρεία που καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας από το 2007 ως σήμερα, με το μοναδικό διάλειμμα να έρχεται από τον Dani Pedrosa και τη Honda του το 2009.