Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών – Μπορεί να βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά μας;
Στα τόσα άσχημα και δυσάρεστα που συμβαίνουν στους δρόμους ακούστηκαν και κάποια νέα που μας δίνουν ελπίδες ότι ίσως μπορεί να υπάρξει βελτίωση στην οδική συμπεριφορά μας.
Ένας καινούργιος νόμος προωθείται, ο οποίος θα παραπέμπει σε επιμορφωτικά μαθήματα όσους οδηγούς είναι επιρρεπείς στις τροχαίες παραβάσεις. Όσοι λοιπόν συγκεντρώνουν 10-12 βαθμούς ποινής μέσα σε ένα χρόνο, θα παραπέμπονται στα «θρανία» για εκπαίδευση.
Θα δημιουργηθεί λοιπόν μια «Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών», η οποία θα διεξάγει ειδικά μαθήματα για παραβάτες οδηγούς, ώστε εκτός από την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, να κατανοήσουν και την ανάγκη για σωστή οδική συμπεριφορά. Συμπληρώνοντας τα μαθήματα οι οδηγοί θα κάθονται σε εξετάσεις, ώστε να διαφανεί αν παρακολούθησαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Τα τέλη των μαθημάτων θα πληρώνονται από τους εκπαιδευόμενους.
Σημαντικό είναι ότι η σχολή αυτή θα κάνει και μαθήματα στα Λύκεια. Εάν καλλιεργηθεί σωστά η οδική συνείδηση από μικρή ηλικία, τότε η συμπεριφορά αυτή θα μεταφερθεί σύντομα στους δρόμους με μόνο θετικά αποτελέσματα.
Πιστεύω ότι είναι μια πολλή καλή κίνηση της κυβέρνησης και ας ελπίσουμε ότι όλοι θα αγκαλιάσουν την ιδέα, ώστε να λειτουργήσει σωστά για το γενικότερο καλό. Άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού εφαρμόστηκε στο εξωτερικό με θετικά αποτελέσματα.
Είναι μια διαφορετική κίνηση σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό που ενδιέφερε μέχρι τώρα – ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πράξεις, ήταν να υπάρχει πρόστιμο και συνεπώς εισπράξεις. Είχαμε «εκστρατείες» και ελέγχους είτε για κινητό, είτε για ταχύτητα κ.λ.π. που κρατούσαν μίαν εβδομάδα, λες και τις άλλες μέρες δεν έπρεπε να γίνονται έλεγχοι.
Δεν λέω, έλεγχοι πρέπει να γίνονται και μάλιστα καθημερινά, ώστε να μην δίνουν την εντύπωση ότι γίνονται μόνο για την είσπραξη, αλλά και για την συμμόρφωση των παραβατών.
Πριν λίγες μέρες άκουσα, ελπίζω να μην είναι αλήθεια, ότι η αστυνομία στήθηκε στα φώτα τροχαίας του λιμανιού στην Λεμεσό και έκοβε εξώδικα σε όσους δεν σταματούσαν πριν την γραμμή. Αν πατούσες την γραμμή έστω και λίγο σε έγγραφαν. Δεν ακούγεται αυτό σαν εισπρακτικό μέτρο; Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται πάντα και σε όλους.
Η οδήγηση στους δρόμους μας γίνεται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνη. Η κίνηση αυξάνεται καθημερινά. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί σε σχέση με άλλες χώρες, έχουμε περισσότερα δυστυχήματα και περισσότερες τροχαίες παραβάσεις.
Είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα δυστυχήματα γίνονται στην πόλη ή στους επαρχιακούς δρόμους. Ο λόγος είναι ότι δεν τηρούνται πρώτα από όλα οι κανονισμοί. Πολλοί βλέπουν τους δρόμους ως τόπο όπου θα δείξουν τις οδηγικές τους ικανότητες.
Ο τρόπος οδήγησης μας είναι νευρικός, εγωιστικός και επιθετικός. Όλοι θέλουμε να φθάσουμε πρώτοι. Μην τυχόν και κάνει το λάθος κάποιος να μπει μπροστά μας. Δεν υπάρχει σεβασμός προς τους άλλους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο. Καθυστερείς ένα δευτερόλεπτο να ξεκινήσεις στα φώτα τροχαίας και ο πίσω αμέσως κορνάρει.
Κάνει κάποιος ένα λάθος και αμέσως αρχίζουμε τις βρισιές. Μήπως ο τρόπος οδήγησης μας αντανακλά και τον χαρακτήρα μας; Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Έχουμε γίνει εγωιστές, επιθετικοί, χωρίς σεβασμό προς τον συνάνθρωπο μας. Στόχος μας δεν είναι άλλος από το να είμαστε πρώτοι, είτε αυτό είναι δουλειά, είτε αυτός είναι δρόμος.
Η σχολή επιμόρφωσης πιστεύω ότι εφόσον θα δουλεύει σωστά, θα φέρει αποτελέσματα. Αν επανδρωθεί με το σωστό προσωπικό τότε θα σημειωθεί οπωσδήποτε πρόοδος για το καλό του συνόλου. Η ιδέα είναι σωστή, φτάνει να αξιοποιηθεί.
Αυτό όμως που θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται τον συνάνθρωπό τους. Αν μάθουν τον σεβασμό, τότε αυτό θα το εφαρμόζουν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και φυσικά και στην οδήγηση. Θα μάθουν να σέβονται τους άλλους που μοιράζονται τον δρόμο είτε είναι πεζοί, ή ποδηλάτες, ή μοτοσυκλετιστές, ή οδηγοί αυτοκινήτων.
Η οδήγηση στους δρόμους μας είναι ανταγωνιστική. Πολλές φορές οδηγώντας την μοτοσυκλέτα και κάνοντας διήθηση (πέρασμα ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα), βλέπω πολλούς οδηγούς αυτοκινήτων να μου κλείνουν τον δρόμο.
Για πιο λόγο; Αυτή η κίνηση δεν είναι ανταγωνιστική ή αν θέλετε εκδικητική; Κάτι άλλο που παρατηρώ είναι η είσοδος στον υπεραστικό. Πολλοί οδηγοί είτε δεν ελαττώνουν είτε δεν αναπτύσσουν, ώστε να μπορέσει να εισέλθει και ο συνάνθρωπός τους. Αντιθέτως, λες και προσπαθούν να μην αφήσουν τον άλλο να μπει στον αυτοκινητόδρομο.
Η παιδεία, η σωστή παιδεία, θα δώσει λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα. Τα παιδιά θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα από όλα, κοινωνική μόρφωση, να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Να ξεκινήσουμε από τα βασικά όπως αλληλοσεβασμό, ταπεινοφροσύνη, εκτίμηση, κατανόηση… και μετά να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε επιστήμονες. Αν ένα παιδί δεν στέκεται σε γερές βάσεις, πως θα μπει στη αυριανή κοινωνία σαν σωστός πολίτης; Αυτό οφείλουμε σαν μεγαλύτεροι, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, το γρηγορότερο δυνατό.
Μπορεί να φαίνεται ότι ξεφύγαμε από το θέμα «μοτοσυκλέτα» όμως πιστεύω ότι άξιζε να κάνουμε αυτή την αναφορά, γιατί η συμπεριφορά όλων στον δρόμο μας επηρεάζει ίσως περισσότερο από όλους αφού σαν μοτοσικλετιστές είμαστε οι πιο εκτεθειμένοι.
Καλές διαδρομές…..φορώντας πάντα το κράνος σας.