MotoGP – Δοκιμή νέου συστήματος flag-to-flag στο σημερινό FP2 του Silverstone
Οι αναβάτες του MotoGP θα δοκιμάσουν ένα νέο σύστημα στάσης στα pit που θα αφορά τους αγώνες flag-to-flag, στο σημερινό FP2 του Βρετανικού Grand Prix. Ο λόγος της νέας αυτής ιδέας προήλθε από το GP Τσεχίας στις αρχές του μήνα, μετά και το ατυχές συμβάν της παρολίγο σύγκρουσης ανάμεσα στους Andrea Iannone και Aleix Espargaro.
Η πραγματικότητα είναι ότι από όταν εισήλθε ο κανονισμός που επέτρεψε τους αγώνες flag-to-flag στο MotoGP, πολλές από τις συζητήσεις εντός και εκτός των paddock περιστρέφονται γύρω από αυτό το θέμα.
Μία από αυτές αφορά και την ασφάλεια, τόσο των αναβατών, όσο και των μελών των ομάδων, που περιμένουν υπομονετικά στα pit για την αλλαγή μοτοσυκλέτας.
Το συμβάν του Brno έδωσε πολύ τροφή για σκέψη στην επιτροπή των αγώνων, οι οποίοι έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να αποφύγουν περαστικά όπως αυτό με τους Iannone και Espargaro που οδήγησε στην πτώση του πρώτου.
Επιπρόσθετα, παλαιότερες συγκρούσεις αναβατών με τους μηχανικούς τους κατά τη στάση τους για αλλαγή μοτοσυκλέτας, επιβεβαίωσαν ότι ο κανονισμός χρήζει αλλαγής.
Όπως είναι φυσικό, ζητήθηκε η γνώμη των αναβατών, οι οποίοι έπρεπε να καταθέσουν προτάσεις για αλλαγή του συστήματος, κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής αγώνων.
Πάντως, ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του MotoGP, Marc Marquez, επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ των αναβατών για τις αλλαγές που θα χρειαστούν.
Ο Ισπανός αποκάλυψε: «Θα δοκιμάσουμε ένα νέο σύστημα στο FP2. Μετά από αυτό, θα δούμε. Στα χαρτιά, δεν μου αρέσει, όμως θα το προσπαθήσουμε και τότε θα πω την άποψή μου.»
Το νέο σύστημα θυμίζει Formula 1 και απαγορεύει τις ταχύτατες αλλαγές που βλέπουμε ως σήμερα, με τις αλλαγές που γίνονται με τον αναβάτη να σταθμεύει ακριβώς δίπλα στη νέα μοτοσυκλέτα του, ώστε να ανεβαίνει και να φεύγει πιο γρήγορα.
Πλέον, ένα μέλος της ομάδας θα έχει το ρόλο του lollipop-man, ο οποίος θα επιτρέπει την ασφαλή εκκίνηση του αναβάτη μετά την αλλαγή μοτοσυκλέτας. Μάλιστα, οι αναβάτες θα πρέπει να εισέρχονται/εξέρχονται από τα pit box των ομάδων τους με τροχιά 90°, σε μια προσπάθεια του όλου συστήματος να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.
Για το ζήτημα πήρε θέση ο Cal Crutchlow, με τον Βρετανό να μην μασά για άλλη μια φορά τα λόγια του. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το ‘γλειφιτζούρι’ προσθέτει έναν ακόμη άνθρωπο στην γραμμή των pit που δεν έχουμε τώρα ή χρειαζόμαστε.»
«Και με αυτή την τροχιά, αν μπλοκάρεις το μπροστινό, τότε ‘παίρνεις μαζί σου’ όλους τους φιλοξενούμενους στο γκαράζ! Δεν θεωρώ ότι πρέπει να το αλλάξουν. Αν πέσεις στην γραμμή των pit, είναι δικό σου το φταίξιμο. Αν πέσω στη γραμμή των pit, είναι δικό μου το φταίξιμο. Αν είναι ασφαλέστερο ή όχι, με μοτοσυκλέτες αγωνιζόμαστε!
«Αν οι μηχανικοί δεν θέλουν να είναι στη γραμμή των pit, οι ομάδες μπορούν να βάλουν έναν άλλο μηχανικό στη θέση του. Δεν είδα ποτέ μηχανικό να λέει κάτι τέτοιο. Για μένα, είναι μέρος των αγώνων. Αν κάνεις μια καλή στάση στα pit χωρίς πτώση και βγεις το ταχύτερο κερδίζοντας τον αγώνα, τότε έχεις κάνει καλή δουλειά.»
Όσο αφορά τους αγώνες flag-to-flag, το MotoGP ακολουθεί όλο και περισσότερο το δρόμο της F1, με συστήματα που ως τώρα βλέπαμε μόνο στους αγώνες των ταχύτατων μονοθεσίων. Με την εισαγωγή του νέου συστήματος όμως (και με την ενδεχόμενη κατοχύρωσή του), ίσως δούμε ασφαλέστερους αγώνες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναβάτες που κάνουν αστραπιαίες αλλαγές (βλέπε Marquez) θα χάσουν το πλεονέκτημά τους, καθώς τώρα πια η είσοδος και η έξοδος από τα pit θα είναι οριοθετημένη. Αναμένουμε τις εξελίξεις.