Παρουσίαση – BMW R 1200 GS

Η BMW είχε κατορθώσει για πολλά χρόνια να βρίσκεται στην κορυφή των adventure-touring μοτοσυυκλετών με την R 1200 GS, όμως ο ανταγωνισμός αυξήθηκε και οι Βαυαροί σκέφτηκαν πως το 2017 είναι η χρονιά των αναβαθμίσεων.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται δεν μας δίνουν μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα, όμως, είναι βελτιωμένη στα σημεία, ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η βάση του περσινού μοντέλου. Αρχικά να πούμε ότι η νέα R 1200 GS είναι πλέον σύμφωνη με τους περιορισμούς Euro 4.

Μάλιστα, η μοτοσυκλέτα των Γερμανών είναι διαθέσιμη με δύο πακέτα εξοπλισμού, το Rallye και το Exclusive. Οι διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων εντοπίζονται στα χρώματα και τα προστατευτικά μέρη.

Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα παραμένει η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, με τον αερο/υδρόψυκτο κινητήρα boxer και τους επανασχεδιασμένους άξονες της μετάδοσης.

Η νέα BMW R 1200 GS Rallye

Μεγάλες αλλαγές παρατηρούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών, οι οποίες όμως δεν προστίθενται στον βασικό εξοπλισμό. Όμως, αν θέλεις μπορείς να κάνεις δικό σου το πακέτο Riding Modes Pro, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις επιλογή οδήγησης μεταξύ των Dynamic, Dynamic Pro, Enduro και Enduro Pro επιλογών.

Κάθε μια από αυτές τις επιλογές διαθέτει dynamic traction control το οποίο λειτουργεί ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας (DTC), νέο σύστημα εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Start Control) και το ABS Pro. Αν πάλι επιλάξεις τη βασική έκδοση, αυτή διαθέτει μόνο επιλογές οδήγησης Rain και Rode, έχοντας παράλληλα το βασικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, Automatic Stability Control traction system.

Διαφοροποιήσεις συναντούμε και στις ηλεκτρονικές αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας, οι οποίες όχι μόνο προσαρμόζονται ανάλογα με το φορτίο που δέχονται κατά την οδήγηση, αλλά διαθέτει και μια λειτουργία εξισορρόπησης που αντισταθμίζει το φορτίο, μέσω αυτόματης προσαρμογής της προφόρτισης των ελατηρίων.

Οι δύο εκδόσεις διαθέτουν τροποποιημένο ‘κοστούμι’ για καλύτερη εργονομία στην περιοχή που τοποθετούνται τα γόνατα, αλλά και στενότερη εμφάνιση. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να δείχνει ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, παρ’ όλα αυτά με τη συμμόρφωση στους περιορισμούς Euro 4 πήρε περίπου έξι κιλά.

Η έκδοση Exclusive

Η Exclusive έκδοση διαθέτει χυτούς τροχούς (η Rallye έχει ακτινωτούς), ενώ διαθέτει και τη βασική ζελατίνα της BMW αλλά και τη σέλα. Η Rallye τώρα, σύμφωνα με την BMW, έχει ρυθμισμένες αναρτήσεις για πιο επιθετική οδήγηση με μακρύτερη διαδρομή και σκληρότερη ρύθμιση.

Η ζελατίνα σε αυτή την περίπτωση είναι πιο κοντή, η σέλα είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να κινείσαι πιο άνετα πάνω της, ενώ διαθέτει κάλλυμα ψυγείου, προστατευτικό πλαισίου και φαρδύτερα, τύπου enduro μαρσπιέ.

Έχοντας κάνει σημαντικές πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, η νέα R 1200 GS θέλει να διατηρήσει και για το 2017 τον τίτλο της καλύτερης adventure-touring μοτοσυκλέτας. Οι βελτιώσεις έγιναν, τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα τα καταφέρει.