Η εμπερία από το ταξίδι μας στο MotoGP του Assen 2017

Στο Assen της Ολλανδίας έγινε ένας φοβερός αγώνας MotoGP τον οποίο παρακολούθησαν 105.000 θεατές. Ανάμεσα τους λοιπόν και εμείς απο το BikersTime. Το τι έγινε στην πίστα το είδατε, το διαβάσατε, το ακούσατε. Αυτό που θα διαβάσετε εδώ είναι η εμπειρία του να βρίσκεσαι στο MotoGP, σε μία από τις σπουδαιότερες στάσεις του πρωταθλήματος· το TT του Assen.

Η προετοιμασία άρχισε τουλάχιστον ένα μήνα προηγουμένως, αγοράζοντας τα εισιτήρια. Το κόστος 110 ευρώ το ένα στην κερκίδα Stekkenwal, που δεν είναι κεντρική. Υπάρχουν όμως και μεγάλες οθόνες ώστε να παρακολουθείς τον αγώνα, όταν δεν διαδραματίζεται μπροστά σου.

Για διαμονή αποφασίσαμε να μείνουμε σε κατασκηνωτικό χώρο, αφού τα ξενοδοχεία ήταν ήδη γεμάτα και ακριβά στην μικρή πόλη Assen με τους 65.000 κατοίκους, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την πίστα. Ψάξαμε το διαδίκτυο και καταλήξαμε στο Camping Seinen που φαινόταν αρκετά καλό. Έστειλα email για κράτηση και μου έδωσαν τιμή για 3 άτομα και ένα αυτοκίνητο 200 ευρώ.

Την Παρασκευή 23/6 ξεκινήσαμε από την Γερμανία γύρω στις 7 το βράδυ και αφού διανύσαμε κάπου 560 χλμ. φθάσαμε στο Assen, η ώρα 2 τα ξημερώματα μέσα σε ψιλόβροχο. Εκεί – προς έκπληξή μας – γινόταν το λιγότερο που μπορώ να πω, ένας χαμός. Φωνές, μουσικές και φωτιές παντού. Κανένας δεν κοιμόταν. Βρήκαμε το Camping όπου ένας τύπος αρκετά πιωμένος – δεν ήτανε ό μόνος – που ήταν στην είσοδο, μας είπε ότι δεν υπήρχε χώρος. Μας έστειλε σε άλλο camping αλλά ήταν και αυτό γεμάτο. Μετά από άλλα 2-3 καταλήξαμε στο camping Sudosa. Τελικά μας βγήκε σε καλό, αφού πληρώσαμε μόνο  56 ευρώ, ενώ είχε πολύ καλές εγκαταστάσεις, με αρκετά και καθαρά αποχωρητήρια και ντους και σχετικά πιο ήσυχο από τα άλλα.

Το BikersTime στο Assen MotoGP
Το BikersTime στο MotoGP Assen 2017

Υπό βροχή στήσαμε τα αντίσκηνα και αφού ήπιαμε μια μπύρα για το καλωσόρισμα, πέσαμε αποκαμωμένοι για ύπνο. Ξυπνήσαμε γύρω στις 10 και αφού φάγαμε κάτι, ήπιαμε τον καφέ μας, φορέσαμε τα αδιάβροχα μας και ξεκινήσαμε για την πίστα, για να παρακολουθήσουμε τις κατατακτήριες. Μας είπαν ότι είναι 30 λεπτά περπάτημα, αλλά τελικά είναι πάνω από μια ώρα.

Το Σάββατο οι θεατές μπορούν να κινηθούν σε όλη την πίστα. Εμείς αποφασίσαμε και περπατήσαμε όλη την πίστα που είναι 4.5 χλμ. κάτω από ψιλοβρόχι. Βρήκαμε τις θέσεις μας και παρακολουθήσαμε τους αγώνες.

Το απόγευμα επιστρέψαμε στον κατασκηνωτικό χώρο και αποφασίσαμε να πάμε στην πόλη. Εκεί πραγματικά υπήρχε ένα μεγάλο πανηγύρι και μια ωραία ατμόσφαιρα. Πάρα πολύς κόσμος, με 5-6 συναυλίες σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Στις συναυλίες που διεξάγονταν εκεί ακούσαμε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά ήταν όλοι εξαιρετικοί. Υπήρχε show με μοτοσυκλέτες, laser, Luna park και πολλά άλλα. Η κούραση δυστυχώς δεν μας άφησε να διασκεδάσουμε όσο θα θέλαμε αλλά η όλη γιορτή μας εξέπληξε και πραγματικά αξίζει τον κόπο να βρίσκεσαι εκεί.

Το BikersTime στο Assen MotoGP
Το πάρτυ στο Assen

Γυρίσαμε στο camping γύρω στις 3 το πρωί, ενώ όλοι ακόμα διασκέδαζαν τόσο στη πόλη όσο και στα κάμπινγκ και πέσαμε για ύπνο, ενώ η βροχή μας κτυπούσε το αντίσκηνο.

Το πρωί ξεκινήσαμε για τον αγώνα με τον καιρό να είναι καλύτερος. Αυτή την φορά έπρεπε να μπούμε από την είσοδο που μας πήγαινε στην κερκίδα μας. Δεν μπορούσες να κινηθείς ελεύθερα αφού γινόταν έλεγχος. Ο κόσμος ήταν πιο πολύς. Έβλεπες ουρές έξω από τα αποχωρητήρια και τα περίπτερα για φαγητό και ποτό.

Το BikersTime στο Assen MotoGP
105.000 χιλιάδες στο Assen 2017, είδαν τον ‘Vale’ να κερδίζει

Διαπιστώσεις και συμπεράσματα

Με εξέπληξε το πόσο δημοφιλής είναι ο Rossi. Το ότι ήταν ο πιο δημοφιλής το ήξερα, αλλά δεν ήξερα την απήχηση και το μέγεθος. Εκτός από την κερκίδα που είναι οι οπαδοί του Rossi, διαπίστωσα ότι όλες οι κερκίδες ανήκαν φανατικά σε αυτόν.  Όλοι τον υποστήριζαν. Χειροκρότησαν στο τέλος του αγώνα και τους άλλους οδηγούς αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τους πανηγυρισμούς όταν  περνούσε ο Ρόσσι. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες.

Υπάρχουν πολλοί που έρχονται την ημέρα του αγώνα και φεύγουν την ίδια μέρα. Το απόγευμα της Κυριακής υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους, με χιλιάδες μοτοσυκλέτες να φεύγουν μετά το τέλος του αγώνα. Ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες οδηγοί μοτοσυκλέτας. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών μαζεύονται στην άκρη του δρόμου ή στις  γέφυρες πάνω από τον δρόμο, να δουν αυτό το εντυπωσιακό θέαμα, με την αναχώρηση των χιλιάδων μοτοσικλετιστών. Πολλοί ανοίγουν τις αναπαυτικές καρέκλες τους, ανάβουν κάρβουνα, πίνουν μπύρες και παρακολουθούν τις μοτοσυκλέτες που περνούν σε μίαν ατελείωτη παρέλαση ανάμεσα στα αυτοκίνητα που κινούνται με βήμα σημειωτόν.

Το BikersTime στο Assen MotoGP
Η μεγάλη “παρέλαση” των μοτοσυκλέτών απο το Assen. Αλήθεια, έχετε δει ξανά τόση παραχώρηση χώρου από οδηγούς αυτοκινήτων;

Υπάρχουν πάλι άτομα που έρχονται για την διασκέδαση και το μεγάλο πάρτι που γίνεται. Τον αγώνα μπορεί να τον παρακολουθήσουν από τις μεγάλες τηλεοράσεις που κουβαλούν μαζί τους.

Αν πας μια οποιαδήποτε άλλη μέρα έκτος της εβδομάδας του αγώνα, η περιοχή είναι εντελώς διαφορετική. Ωραία σπίτια, ησυχία, ηρεμία, με αγελάδες και άλογα να βόσκουν αμέριμνα και τους λίγους κατοίκους να διακινούνται με ποδήλατο. Την εβδομάδα του αγώνα η περιοχή γεμίζει από κατασκηνωτικούς χώρους, οι οποίοι δημιουργούνται ειδικά για τον αγώνα. Κράτηση όπως μάθαμε δεν χρειάζεται αλλά καλά θα ήταν να πας το αργότερο Παρασκευή πρωί. Πάρτε μαζί σας καλό αντίσκηνο και βεβαιωθείτε ότι δεν μπάζει νερά όταν βρέχει. Πάρτε επίσης ένα καλό υπνόσακο, καθώς αδιάβροχα και ομπρέλες.

Οι τιμές είναι υπερτιμημένες και στην πόλη όλοι έχουν ειδικό μενού για αυτές τις μέρες.

Προσπαθήστε να είστε ξεκούραστοι, ώστε να απολαύσετε τις συναυλίες και το τι γίνεται το βράδυ στην πόλη, αφού η διασκέδαση κρατά μέχρι το πρωί. Υπάρχουν συνεχώς λεωφορεία που πάνε στην πόλη.

Το MotoGP του Assen ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες χώρες, αλλά ελπίζω να έχω την τύχη να βρεθώ για το MotoGP και κάπου αλλού…….….η Ισπανία ακούγεται καλή. 

Εσείς, έχετε βρεθεί σε κάποιο Grand Prix;