MotoGP Mugello – FP1&FP2 – Ο Crutchlow στην 1η θέση της Παρασκευής

Η πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών του Mugello είδε τον Cal Crutchlow να επικρατεί πάνω στη Honda του Lucio Cecchinello, με τους Andrea Dovizioso και Jonas Folger να κλείνουν την πρώτη τριάδα. Προβλήματα για τον τραυματία Rossi, με τον Ιταλό να έχει ως εμπόδιο τους πόνους στο χέρι του.

FP1: Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του οδοστρώματος της Ιταλικής πίστα ήταν αρκετά υψηλή ήδη από το πρωί (38°C), με τις καιρικές συνθήκες να είναι σύμμαχος στις προσπάθειες των αναβατών της μεγάλης κατηγορίας.

Τα πρώτα λεπτά είδαν τον Jonas Folger να τίθεται επικεφαλής στους χρόνους, με τον Maverick Vinales να αναλαμβάνει τα ηνία με το κλείσιμο των πρώτων 15 λεπτών.

Ο χρόνος του πρωτοπόρου της βαθμολογίας άντεξε ως και πέντε λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον Andrea Dovizioso να περνά στην κορυφή της κατάταξης κατεβάζοντας το χρόνο του Ισπανού κατά 0.275sec.

Η 2η θέση των πρωϊνών χρόνων πήγε στη wildcard συμμετοχή του Michelle Pirro, ο οποίος έχοντας ‘γράψει’ αμέτρητους χρόνους δοκιμών στο Mugello κατάφερε να βρεθεί μόλις 0.201sec μακριά από τον Dovizioso.

Ο Vinales με την επέλαση των Ducati υποχώρησε στην 3η θέση, χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του. Πολύ κοντά του βρέθηκε ο Johann Zarco, ο οποίος έδειχνε να οδηγεί με περίσσια άνεση την Tech3 Yamaha του, θαρρείς και οδηγεί πολλά χρόνια στην μεγάλη κατηγορία των Grand Prix.

Η πεντάδα έκλεισε με μια ακόμη Ducati, με τον Hector Barbera να εκμεταλλεύεται τη δυναμική της Ducati στην πατρίδα της αφήνοντας πίσω του τον Jorge Lorenzo.

O Μαγιορκέζος από την πλευρά του κατόρθωσε να είναι αρκετά ταχύς πάνω στη Desmosedici GP17. Ο καλύτερος γύρος του Ισπανού ήταν 0.353sec αργότερος από τον αντίστοιχο του teammate του στην κορυφή. Μια ακόμη GP17 βρέθηκε στις επτά πρώτες θέσεις της κατάταξης, με τον Danilo Petrucci να αφήνει πίσω του τους Folger, Marquez και Crutchlow.

Ο δεύτερος αναβάτης του βαθμολογικού πίνακα, Dani Pedrosa, έδειξε ότι το Mugello (και ενδεχομένως το νέο εμπρός ελαστικό) τον δυσκόλεψαν κάπως, μένοντας μόλις στην 13η θέση της πρώτης διαδικασίας ελεύθερων δοκιμών.

Ο Valentino Rossi συμμετείχε κανονικά στο FP1 σημειώνοντας όμως σχετικά λίγους γύρους, μη δείχνοντας άνετος πάνω στη Yamaha του. Ο Ιταλός ολολήρωσε την πρώτη διαδικασία στην 15η θέση.

Valentino Rossi Mugello 2017
Ο Valentino Rossi είχε απροσδόκητους πόνους στο χέρι που δεν του έδωσαν την ευκαιρία για ένα καλό αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα στο Mugello

 FP2: Η θερμοκρασία ασφάλτου έφτασε τους 54°C το μεσημέρι στο Mugello, με τους αναβάτες να επιτίθενται εκ νέου στο χρονόμετρο με στόχο την κορυφή. Τα πρώτα 15 λεπτά είδαν τρεις αναβάτες να τίθενται προσωρινά εκτός, με τον Vinales αλλά και το δίδυμο της Aprilia να έχουν πτώσεις.

Η πτώση του αναβάτη της Yamaha έγινε στην γρήγορη δεξιά στροφή ‘Arrabbiata 2’, με τον Ισπανό αναβάτη να χάνει το εμπρός μέρος της M1 του με αρκετή ταχύτητα. Ευτυχώς και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο αναβάτης που είχε τον ταχύτερο χρόνο για τα πρώτα 25 λεπτά ήταν ο Alvaro Bautista, με τον Dovizioso να περνά στην κορυφή με 20 λεπτά να απομένουν. Ο Ιταλός αναβάτης σημείωσε αρχικά 1.47.864 και έπειτα 1.47.526, αφήνοντας πίσω του τον βελτιωμένο Pedrosa για μόλις ο.173sec.

O μόνος αναβάτης που ‘έγραψε’ ταχύτερο χρόνο από τον αναβάτη της Ducati ήταν ο Cal Crutchlow, με τον Βρετανό αναβάτη να σταματά τα χρονόμετρα στο 1.47.365, μόλις 0.029sec ταχύτερα από τον πρωϊνό χρόνο του Dovizioso.

Έτσι, ο 31χρονος αναβάτης κατόρθωσε να φέρει τη Honda του στην 1η θέση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας.

Στην 3η θέση και 4η θέση βρέθηκε το εκπληκτικό rookie δίδυμο της Tech3 Yamaha, με τον Folger να προηγείται του Zarco. Στην 5η θέση ολοκλήρωσε ο Dani Pedrosa, με τον Ισπανό να βελτιώνει τον πρωϊνό του χρόνο περίπου 0.6sec.

Τη δεκάδα της κατάταξης συμπλήρωσαν οι Barbera, Bautista, Iannone, Pirro και Petrucci. Ο Vinales κατάφερε να επιστρέψει στην πίστα στα τελευταία 10 λεπτά των δοκιμών, χωρίς πάντως να καταφέρει να βελτιώσει τον πρωϊνό του χρόνο (13ος).

Επιπρόσθετα ο Ισπανός δεν χρησιμοποίησε καθόλου το πίσω μαλακό ελαστικό της Michelin, με τον Marquez να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Ο αναβάτης της Honda (14ος) ήταν ένας εκ των επτά αναβατών που δεν βελτίωσαν το χρόνο που σημείωσαν στο FP1.

Πολύ πίσω ήταν και πάλι ο Valentino Rossi, του οποίου οι πόνοι στο χέρι του δεν του επέτρεψαν να παλέψει για μια θέση στην πρώτη δεκάδα των χρόνων. Ο Ιταλός ολοκλήρωσε στην 12η θέση του FP2 και την 14η της ημέρας.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

Αποτελέσματα πρώτης ημέρας MotoGP Mugello 2017
Αποτελέσματα πρώτης ημέρας MotoGP Mugello 2017