Lorenzo – Αισθητή η έλλειψη των πτερυγίων

Η έλλειψη των πτερυγίων ήταν αισθητή στις δοκιμές του Phillip Island, σύμφωνα με τον Jorge Lorenzo.

Η νέα χρονιά βρίσκει τις μοτοσυκλέτες του MotoGP να εγκαταλείπουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα, τα οποία και απογορεύθηκαν οριστικά από την αρχή των αγώνων.

Φυσικά τα εργοστάσια δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, με κάποια από αυτά να έχουν ήδη έτοιμες ορισμένες λύσεις.

Η Ducati όμως – η οποία και στηριζόταν περισσότερο από όλους στα «φτεράκια» – δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποια εναλλακτική. Παρ’ όλα αυτά, είναι σχεδόν απίθανο να μην παρουσιάσουν κάτι ως και τον εναρκτήριο Γύρο του Qatar.

Να θυμίσουμε ότι ο Lorenzo πήρε την πρώτη του «γεύση» από την Desmosedici όταν αυτή είχε ακόμη τα «φτεράκια» επάνω της, στις δοκιμές της Βαλένθια τον Νοέμβριο. Για την διαφορά που είχε η μοτοσυκλέτα του στο Phillip Island χωρίς αυτά, ο Ισπανός δήλωσε στο autosport.com:

«Στη Sepang δεν καταλαβαίναμε τη διαφορά τόσο πολύ, όμως (στο Phillip Island) το νιώθεις, ειδικά με τον αέρα,» δήλωσε.

«Με έκτη ταχύτητα το μπροστινό αρχίζει να κουνάει και πρέπει να κόψεις νωρίτερα. Στη Sepang ήταν πιο stop and go και δεν το ένιωθες τόσο πολύ.

«Είναι προφανές ότι η Ducati ήταν η πιο προηγμένη σε αυτόν τον τομέα και με τον νέο κανονισμό έχασε ένα από τα πλεονεκτήματα που είχε.

 «Θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική μοτοσυκλέτα για να το ανακτήσουμε (το πλεονέκτημα) και να μη χάνουμε τόσο πολύ όταν στρίβουμε.»

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δύο αναβάτες της ομάδας δεν συμφωνούν για την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, με τον Dovizioso να αναφέρει ότι η απώλεια των πτερυγίων βοήθησε την Desmosedici να στρίβει καλύτερα.

Το πιθανότερο είναι αυτό να δυσκολέψει τις προσπάθειες των μηχανικών της Ducati ώστε να βελτιώσουν την μοτοσυκλέτα, όμως το θετικό είναι ότι ο κάθε αναβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικό fairing για την μοτοσυκλέτα του, ώστε να τον βολεύει καλύτερα.

Ο Ισπανός αναβάτης πάντως, κατόρθωσε στην Αυστραλία (όπως και στη Μαλαισία), να βελτιωθεί πολύ κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο, αυτό είναι ξεκάθαρο, ειδικά την τελευταία ημέρα. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τις παλιές συνήθειες και εκτιμώ ότι θα παίρνει λιγότερο κάθε φορά.

«Αυτή η μοτοσυκλέτα απαιτεί το αντίθετο στυλ οδήγησης, όμως μόλις το αντιληφθείς, κάνεις ένα βήμα εμπρός. Επίσης, με νέα ελαστικά, η μοτοσυκλέτα δουλεύει πολύ καλύτερα. Όμως σε αυτή την πίστα όλες οι Ducati δυσκολεύτηκαν.

«Είναι μια πίστα όπου πας τέρμα γκάζι μόνο στην ευθεία, το οποίο είναι και το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα. Είναι επίσης η μοτοσυκλέτα που υποφέρει περισσότερο από τον αέρα. Δεν στρίβουμε με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι.»

 

Αφήστε μια απάντηση