MotoGP Le Mans – FP&Q – 1-2-3 οι Yamaha με τον Vinales στην pole

Οι Yamaha ήταν καταιγιστικές στις σημερινές κατατακτήριες, καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις της πρώτης σειράς του αυριανού grid. Ο Maverick Vinales ήταν ο κορυφαίος, με τους Rossi και Zarco να ακολουθούν.

FP3:  Η πίστα σήμερα το πρωί ήταν βρεγμένη, όμως οι ισχυροί άνεμοι βοήθησαν στο στέγνωμα της επιφάνειάς της, δίνοντας μια μικρή ευκαιρία σε αυτούς που δεν τα πήγαν καλά χθες να βελτιωθούν και να περάσουν απ’ ευθείας στο Q2.

Κορυφή στους χρόνους ‘πάτησε’ ο Scott Redding, με τους Cal Crutchlow και Jack Miller να τον ακολουθούν. Οι τρεις πρώτοι του πρωταθλήματος, Rossi, Vinales και Marquez βρέθηκαν στις θέσεις 4, 5 και 8, τη στιγμή που οι Pedrosa και Lorenzo δεν κατάφερναν κάτι καλύτερο απ’ την 22η και 23η θέση αντίστοιχα.

FP4: Όταν ήρθε η ώρα για την τελευταία ελεύθερη διαδικασία η πίστα είχε πια στεγνώσει, ενώ ο Maverick Vinales βρήκε τον καλό του εαυτό και κατάφερε να επικρατήσει σημειώνοντας ταχύτερο χρόνο με 1.32.906. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Dani Pedrosa, με τον Ισπανό να βρίσκει αρκετή ταχύτητα σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Valentino Rossi κατάφερε και εδώ να βρεθεί σε μια καλή θέση (3ος), καταφέρνοντας να κρατηθεί μπροστά από τους Zarco και Crutchlow. Λίγο πάνω από μισό δευτερόλεπτο διαφοράς είχε ο Marc Marquez σε σχέση με τον πρωτοπόρο Vinales (7ος), τη στιγμή που ο Lorenzo συνέχισε να προβληματίζει όντας μόλις 18ος. Το (άσχημο) highlight της διαδικασίας ήταν η πτώση του Jack Miller, ο οποίος ευτυχώς γλύτωσε τα χειρότερα.

Q1: Με την πίστα να έχει στεγνώσει εντελώς, οι αναβάτες άρχισαν να επιτίθενται στο χρονόμετρο ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους για ένα πέρασμα στο Q2. Ο Dani Pedrosa, μετά και την πολύ καλή του εμφάνιση στο FP4, φαινόταν ότι θα είναι ένας εκ των δύο αναβατών που θα αγωνιστεί στην τελική διαδικασία των κατατακτηρίων.

Όμως υπολόγιζε χωρίς τους Andrea Dovizioso και Johann Zarco, οι οποίοι με τα τελευταία τους περάσματα κατάφεραν να πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης, αφήνοντας εκτός τον νικητή του περασμένου GP.

Q2: Η συννεφιά συνέχιζε να χρωματίζει τον Γαλλικό ουρανό, όμως η θερμοκρασία σταδιακά ανέβαινε χαρίζοντας καλύτερο κράτημα στους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας. Όλοι τους βγήκαν γρήγορα στην πίστα, με το δίδυμο της KTM να σημείωνει πρώτο χρόνους.

Οι Αυστριακοί έμειναν στο 1-2 για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, όμως ήδη είχαν καταφέρει ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα· για πρώτη φορά στην πέμπτη τους μόλις συμμετοχή στο MotoGP, και οι δύο αναβάτες των ‘πορτοκαλί’ βρέθηκαν να μάχονται στη δεύτερη διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών.

Τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας είχαμε πτώση για τον Marc Marquez στη Στροφή 3, την ώρα που ο Vinales ανέβαζε τη Yamaha του στην κορυφή της κατάταξης. Δύο λεπτά αργότερα τα ηνία των κατατακτήριων δοκιμών αναλάμβανε ο Crutchlow, τη στιγμή που οι Rossi και Marquez υποχωρούσαν στην 10η και 11η θέση αντίστοιχα.

Ένα λεπτό μετά ο Crutchlow σημείωσε 1.32.414 βελτιώνοντας και άλλο το χρόνο του, με τον Marquez να φέρνει την λαβωμένη RC213V του στη 2η θέση της κατάταξης. Παράλληλα ο Rossi βελτίωνε τον δικό του χρόνο και επτά λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας ήταν πλέον αυτός στην 2η θέση.

Ο Zarco στη συνέχεια χάρισε έντονες στιγμές στους συμπατριώτες του, καθώς, έχοντας τοποθετήσει τη μαλακή γόμα και στα δύο ελαστικά του, κατέβαζε συνεχώς τους χρόνους του. Ο Γάλλος έφτασε ως και τη 2η θέση, όμως το πέσιμο της καρό σημαίας τον βρήκε να ολοκληρώνει την πρώτη σειρά της αυριανής εκκίνησης.

Οι δύο πρώτες θέσεις πήγαν στο εργοστασιακό δίδυμο της Yamaha, με τον Vinales να κατακτά την pole position με 1.31.994. O χρόνος του Ισπανού ήταν μόλις 0.019sec πιο αργός από το ρεκόρ που πέτυχε πέρυσι με την ίδια μοτοσυκλέτα ο Jorge Lorenzo, ο οποίος όμως είχε βρει τότε πολύ καλύτερες συνθήκες!

Στη 2η θέση βρέθηκε ο Rossi, ο οποίος ‘σπατάλησε’ ένα γρήγορο γύρο του ακολουθώντας τον Jack Miller (με τον Αυστραλό να χάνει και πάλι τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του μπροστά από τον Ιταλό).

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος όμως έδειξε πολύ καλά στοιχεία, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους αναβάτες της Yamaha, είχε μεσαίο εμπρός ελαστικό.

Οριακά εκτός πρώτης σειράς έμεινε ο Crutchlow, ο οποίος όμως κατάφερε να είναι η πρώτη συμμετοχή της Honda. Μια θέση πιο πίσω ολοκλήρωσε ο Marquez, τη στιγμή που οι αναβάτες της KTM κατάφεραν να δείξουν και πάλι την μεγάλη βελτίωσή τους, ολοκληρώνοντας εντός δεκάδας, στις θέσεις 8 (Pol Espargaro) και 10 (Bradley Smith).

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Le Mans Grid 2017
MotoGP Le Mans Grid 2017