Rally Dakar Preview – “A challenge for those who go. A dream for those who stay behind.”
Στις 6 Ιανουαρίου 2018 ξεκινά το Rally Dakar. Το πιο δύσκολο ράλι στον κόσμο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Το ράλι θα διεξαχθεί για ακόμα μια φορά στην Νότια Αμερική. Θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Περού την Λίμα, θα περάσει από την Βολιβία όπου θα υπάρχει μια μέρα ξεκούρασης στην πρωτεύουσα Λα Παζ και θα τερματίσει στην Αργεντινή, στην πόλη Κόντομπα.
Αυτό είναι το 40ο ράλι και το διαφορετικό φέτος είναι ότι συμπεριλήφθηκε μετά από 5 χρόνια, το Περού. Το ράλι ξεκίνησε το 1978 με διαδρομή από το Παρίσι στο Ντακάρ, από όπου πήρε και το όνομα. Το 2008 ο αγώνας ακυρώθηκε λόγω των προβλημάτων στην Μαυριτανία. Την επόμενη χρονιά το 2009, το ράλι διεξάγεται σε μια άλλη ήπειρο και συγκεκριμένα στην Νότια Αμερική.
Η Νότιος Αμερική πρόσθεσε πόντους στον βαθμό δυσκολίας, αφού εκτός από την έρημο και την άμμο που είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό του ράλι, υπάρχουν και οι πανύψηλες Άνδεις με την άγρια ομορφιά τους και τις δύσβατες διαδρομές. Οι οδηγοί θα πρέπει να αγωνιστούν για 15 ημέρες και να διανύσουν περίπου 9000 χιλιόμετρα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.
Το rally Dakar διεξάγεται σε ένα από τα πιο αφιλόξενα, αλλά συνάμα και εντυπωσιακά μέρη του κόσμου με έντονες καιρικές συνθήκες. Θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές είναι πολύ ψηλές, ενώ σε κάποιες άλλες – ιδίως το βράδυ, είναι πολύ χαμηλές.
Το υψόμετρο είναι επίσης σημαντικό στοιχείο του ράλι. Το μεγάλο υψόμετρο σε κάποια σημεία του αγώνα, θα επηρεάσει ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι, αφού το αραιό οξυγόνο και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, προκαλεί κόπωση, πονοκεφάλους και γενικά δεν μπορείς να λειτουργήσεις φυσιολογικά και να κρατήσεις την συγκέντρωση σου. Πόσο ακόμη να αγωνίζεσαι με την μοτοσυκλέτα, στην πιο δύσκολη διαδρομή.
Επίσης εκτός από το να είσαι εξαιρετικός οδηγός, ώστε να ανταπεξέλθεις στον άμμο της ερήμου και γενικά στις δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει να μπορείς να βρίσκεις τον προσανατολισμό σου, ώστε να μην χαθείς. Η πλοήγηση είναι σημαντικό στοιχείο του ράλι, όπως και η προετοιμασία του Road Book πριν την διαδρομή. Πολλοί είναι αυτοί που χάνοντας τον δρόμο τους δεν τερμάτισαν ποτέ.
167 μοτοσικλετιστές θα αγωνιστούν φέτος και δυστυχώς κανένας Έλληνας. Το περίεργο αν θέλετε, είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι ιδιώτες. Δεν είναι δηλαδή επαγγελματίες που έχουν πίσω τους μια εργοστασιακή ομάδα, ή σπόνσορες να τους στηρίζει. Αν σκεφτείς ότι το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τις 100.000 δολάρια, τότε σε κάνει να διερωτάσαι αν αξίζει τον κόπο.
Ακούσαμε ιστορίες για ανθρώπους που πούλησαν τα υπάρχοντά τους, ή μάζευαν λεφτά για χρόνια, ώστε να λάβουν μέρος. Η ανταμοιβή τους; 15 μέρες κούραση, ταλαιπωρία αλλά και αδρεναλίνη. Δοκιμάζουν και ξεπερνούν τον εαυτό τους, ώστε να μπορέσουν να τερματίσουν.
Αρκετοί από αυτούς λένε ότι τους άλλαξε την ζωή. Το Dakar δεν είναι οι 15 μέρες του αγώνα μόνο, αλλά και το τί προηγείται, ίσως και το τι επακολουθεί. Θα πρέπει να γίνει φοβερή προετοιμασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να προετοιμαστεί κάποιος σωματικά, αγωνιστικά, αλλά και ψυχικά. Όλη αυτή η μακρά διαδικασία σε συνδυασμό με το ράλι, δεν μπορεί να μην σου αλλάξει τον τρόπο ζωής και φυσικά προς το καλύτερο.
Το Rally Dakar είναι το πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο ράλι στον κόσμο. Την φήμη του την κέρδισε με αίμα, αφού αρκετοί είτε από τους διαγωνιζόμενους είτε από τους θεατές έχουν πεθάνει από ατυχήματα. Το ποσοστό των αθλητών που τερματίζουν είναι 50%, αλλά οι διοργανωτές προσπαθούν να το κάνουν πιο δύσκολο, ώστε να διατηρήσει την φήμη του.
Αρκετός κόσμος – ανάμεσα τους και πολλοί μοτοσικλετιστές, πιστεύουν ότι το κόστος είναι τόσο μεγάλο, που δεν αξίζει τον κόπο. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι, που πιστεύουν ότι το κέρδος από μια συμμέτοχή, είναι περισσότερο από τα χρήματα που χρειάζονται.
Αυτό φαίνεται από τις πολλές συμμετοχές, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί είναι αυτοί που επανέρχονται. Υπάρχουν φυσικά και οι εταιρείες που δοκιμάζουν μοτοσυκλέτες και με τυχόν επιτυχία, προσθέτουν στην φήμη τους και φυσικά στις πωλήσεις.
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία την εκκίνηση. Τι θα γίνει λοιπόν φέτος; Θα καταφέρει ο Άγγλος Sam Sunderland και η KTM να διατηρήσουν τον τίτλο τους; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Το σίγουρο είναι ότι τόσο η Honda όσο και η Yamaha, θα δώσουν σκληρή μάχη για την πρώτη θέση.