Μοτοσυκλετιστική πορεία εις μνήμην Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Ώρα 7 το πρωί. Γνωρίζοντας ότι η πορεία εις μνήμην των πεσόντων ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού θα εκκινούσε από το parking μεγάλου κινηματογράφου στη Λεμεσό, ανέβηκα στη σέλα της νέας Benelli TRK 502 για να λάβω μέρος σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Η πρώτη πορεία πραγματοποιήθηκε εννέα χρόνια πριν (2008), με δύο ομάδες μοτοσυκλετιστών από τη Λεμεσό και τη Λευκωσία να ενώνονται ώστε να φθάσουν στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου, την ημέρα του ετήσιου μνημόσυνου των δύο ηρώων.

Έτσι και φέτος, με το ‘ραντεβού’ να έχει ανανεωθεί από πέρυσι και για το 2017, οι μοτοσυκλετιστές έδειξαν για ακόμη μια χρονιά ότι ‘δεν ξεχνούν’. Μια συγκέντρωση αναβατών από όλες τις γωνιές της Κύπρου, η οποία ένωσε τον κόσμο για έναν κοινό σκοπό.

Συνολικά, πέραν των 1000 μοτοσυκλετών κατέκλυσαν τις εθνικές οδούς της χώρας, ενώ όλοι μας είχαμε για ‘οδηγό’ την μοτοσυκλέτα του Τάσου Ισαάκ που είχε φορτωθεί για την περίσταση σε ειδικό όχημα. Με αυτή ο Ισαάκ είχε κατευθυνθεί στο οδόφραγμα 21 χρόνια πριν, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φύγει ποτέ από εκεί.

Εκατοντάδες λευκά μπλουζάκια με τα ονόματα των δύο ηρώων γραμμένα επάνω τους έφτασαν στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου περίπου στις 9 και 30 το πρωί, όπου τελέστηκε τρισάγιο μνημόσυνο εις μνήμην των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ στο τέλος οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο. Έπειτα συνεχίσαμε την πορεία μας προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου παρουσία της κόρης του Τάσου Ισαάκ, Αναστασίας, ο κόσμος απέτισε φόρο τιμής στους δύο ήρωες.

Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας δεν υπήρξε το παραμικρό παρατράγουδο, παρά την τεράστια – ειδικά για τα Κυπριακά δεδομένα – προσέλευση των μοτοσυκλετιστών. Όλοι παραχωρούσαν χώρο κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία και διενεργήθηκε σε στίχους.

Τα αυτοκίνητα ανακόπτονταν από τα δραστήρια μέλη της διοργάνωσης, με την πορεία να εκτυλίσσεται ομαλά από την αρχή ως και το τέλος της χωρίς καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή της Κυπριακής Αστυνομίας, τόσο με αυτοκίνητα όσο και με μοτοσυκλέτες.

Κατά την άφιξη στο Παραλίμνι και αφού η πορεία πλησίαζε προς το κοιμητήριο, οι ντόπιοι μας υποδέχθηκαν με χαρά. Γνώριζαν άλλωστε ήδη το σκοπό της μεγάλης μοτο-συγκέντρωσης και το έδειχναν με κάθε τρόπο.

Όσο για του χρόνου; Οι μοτοσυκλετιστές, όπως απέδειξαν και φέτος, θα είναι και πάλι εκεί, τιμώντας τους ήρωές τους. Γιατί, πολύ απλά, οι μοτοσυκλετιστές δεν ξεχνούν…

*Ευχαριστούμε την Benelli Motorbikes Cyprus για την παραχώρηση της Benelli TRK 502, με την οποία λάβαμε μέρος στην πορεία μνήμης.