Φήμη – Η Honda ετοιμάζεται να επαναφέρει την Africa Twin των 650cc;

Στην πραγματικότητα, ο τίτλος του άρθρου μας ΔΕΝ είναι φήμη. Είναι μια ιδέα που πλανάται στο μυαλό του Project Leader της Africa Twin 1000, ο οποίος ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Honda θέλει να προσελκύσει περισσότερους νέους στην κατηγορία των πραγματικών Adventure.

Για να το κάνει όμως αυτό, δεν πρέπει να υπολογίζει στην μεγάλη Africa, η οποία είναι αρκετά βαριά αλλά και δυνατή για τους νέους αναβάτες. Επίσης, για τους περισσότερους, είναι και πολύ ακριβή. Για αυτή τη «δουλειά» δεν κάνει όμως και καμία από τις μικρότερες που προσφέρει η Honda.

Σύμφωνα με τον Kenji Morita λοιπόν (Project Leader της Africa Twin), καμία μοτοσυκλέτα της Honda στους μικρότερους κυβισμούς δεν είναι μια πραγματική εναλλακτική της Africa Twin. Ο Ιάπωνας λοιπόν είδε το «κενό» στην γκάμα της Honda και σκοπεύει να το «γεμίσει».

Πως; Η πρώτη εναλλακτική είναι με την επιστροφή στις «ρίζες» της Africa Twin. Να επαναφέρει δηλαδή την Africa Twin των 650cc, τον κυβισμό από τον οποίο εκκίνησε τη σταδιοδρομία της η μοτοσυκλέτα πίσω στο 1988.

«Όταν μιλάμε για πραγματική περιπέτεια, δεν έχουμε και τόσο ευρεία γκάμα,» αναφέρει ο Morita. «Και ναι,» συνεχίζει ,«…σκεπτόμαστε να βγάλουμε ένα μοντέλο μεσαίου κυβισμού ώστε να προσελκύσουμε νεαρότερους αναβάτες. Θα εξελίξουμε αυτή τη μοτοσυκλέτα, όμως αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή

Σημαντικές δηλώσεις από τον «κύριο Africa», ο οποίος όμως ξέρει ότι αν κάνει πράξη τα λεγόμενά του, θα εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη κατηγορία από πλευράς ανταγωνισμού. Ο λόγος δεν είναι ένας και ακούει σε πολλά ονόματα: BMW F850GS, Triumph Tiger 800s αλλά και αυτές που δεν ήρθαν ακόμη – αλλά «ακονίζουν τα νύχια τους», όπως οι Yamaha Ténéré 700 και η KTM 790 Adventure.

Honda XRV 650 Africa Twin 1988
Από εδώ ξεκίνησαν όλα πριν σχεδόν 30 χρόνια. Λέτε η Honda να κάνει το μεγάλο βήμα επαναφέροντας την Africa Twin 650;

Δύσκολα τα πράγματα, δύσκολη κατηγορία. Βάση των παραπάνω κυβισμών που είδαμε από τον ανταγωνισμό, προκύπτει και η δεύτερη εναλλακτική της Honda· μια μοτοσυκλέτα 750cc, η οποία θα έρθει να τεθεί απ’ ευθείας αντιμέτωπη με τους πιο «έτοιμους» αντιπάλους της.

Εξ’ άλλου ο «δότης» υπάρχει. Η Honda μπορεί να τοποθετήσει τον δικύλινδρο κινητήρα των NC750X και X-ADV στο νέο της μοντέλο, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για το DCT κιβώτιο ταχυτήτων της για την νέα Africa Twin. Τι; Αυτό σας ακούγεται επικρατέστερο σενάριο αντί της 650cc; Μην είστε και τόσο σίγουροι…

Αρχικά, αν η Honda ετοιμάσει μια μοτοσυκλέτα 750cc, τότε ο κυβισμός της θα είναι πολύ κοντά σε αυτόν την Africa Twin 1000. Επιπρόσθετα, θα τεθεί – όπως προείπαμε – σε απ’ ευθείας σύγκριση με τον ανταγωνισμό της κατηγορίας, ο οποίος «διψάει για αίμα».

Γιατί λοιπόν να μην τραβήξει έναν νέο δρόμο η Honda με μια μοτοσυκλέτα μικρότερη σε κυβισμό, η οποία θα «παίζει» ουσιαστικά μόνη της; Θα είναι και Africa Twin, θα μπορεί να ταυτισθεί και με εκείνη την πρώτη «Αφρικάνα» που «κλείνει» σε λίγους μήνες 30 χρόνια ζωής. Πολύ νοσταλγικό δεν σας ακούγεται;

Σε μια εποχή που οι θρύλοι αναβιώνουν, η Honda ξέρει πολύ καλά να παίζει αυτό το παιχνίδι. Και, παρά το γεγονός ότι ο Morita αναφέρει ότι αυτό το project δεν είναι κάτι στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή, μην απορήσετε αν στο Tokyo Motor Show του 2018 δούμε να ξεπροβάλει μια νέα Adventure μεσαίου κυβισμού από τη Honda.

Με κινητήρα έτοιμο; Νέο; Με μπόλικη και εύκολη τεχνολογία που θα την κάνει ποθητή και με τον αέρα που αποπνέει όλα αυτά τα χρόνια το όνομα «Africa Twin»; Ποιός ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι νέο ετοιμάζεται. Και όταν είναι από μια εταιρεία όπως η Honda, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ανυπομονείς.