Παρουσίαση – Norton V4 RR

Η Βρετανική Norton επανέρχεται στο προσκήνιο με μια μοτοσυκλέτα εξελιγμένη στον πιο απαιτητικό, ασφάλτινο αγώνα του κόσμου· το TT που πραγματοποιείται στο Isle Of Man.

Η Norton V4 RR από όποια γωνιά και αν την κοιτάξεις, φωνάζει αγώνες. Έχει «γεννηθεί» εκεί και αυτό φαίνεται. Όμως, σαν γνήσια αγωνιστική μοτοσυκλέτα που είναι, δεν διατίθεται για πολλούς. Μόνο 1000 κομμάτια θα περάσουν από την γραμμή παραγωγής της θρυλικής εταιρίας για την πρώτη χρονιά, έχοντας όμως ως στόχο την παραγωγή 4000 τεμαχίων ανά έτος για τα επόμενα χρόνια.

Πάμε όμως τώρα να δούμε τι το ξεχωριστό έχει αυτή η μοτοσυκλέτα, ξεκινώντας από τον κινητήρα. Η διάταξή του – όπως μαρτυρά και το όνομα της μοτοσυκλέτας – είναι V4, με περιεχόμενη γωνία 72°. Η κίνηση στους εκκεντροφόρους άξονες γίνεται με καδένα, ενώ οι βαλβίδες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο. Η συμπίεση φθάνει στο 13.6:1, ένα νούμερο αρκετά υψηλό, αλλά κάπως λογικό, αν αναλογιστούμε τη φύση της μοτοσυκλέτας, με τον κυβισμό να είναι στα 1200cc.

Η Norton V4 SS

Όσο για τα νούμερα των επιδόσεών της; Ο μικροκαμωμένος κινητήρας αποδίδει – σύμφωνα με τον κατασκευαστή – 200hp στον στροφαλοφόρο άξονα, με την μέγιστη ιπποδύναμη να έρχεται στις 12,500σαλ. Η μεγαλύτερη ροπή του έρχεται στις 10,000σαλ και αγγίζει τα 130,16Nm (96lb-ft). Οι αριθμοί της δεν είναι εντυπωσιακοί, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Ducati Panigale με δύο κυλίνδρους λιγότερους, αποδίδει περίπου τους ίδιους ίππους. Δεν είναι όμως ο κινητήρας το highlight αυτής της μοτοσυκλέτας.

Το πλαίσιο της νέας Norton V4 RR είναι εντυπωσιακό και πλήρως ρυθμιζόμενο, κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αυτό είναι και το κύριο μέρος της μοτοσυκλέτας που εξελίχθηκε στους αγώνες, προσφέροντας κάθε δυνατή ρύθμιση στον αναβάτη για να το φέρει στα «μέτρα» του. Φυσικά, για μια μοτοσυκλέτα δρόμου δεν ξέρουμε κατά πόσο χρειάζεται ένα τέτοιο πλαίσιο, για τους πιο «ψαγμένους» αναβάτες όμως – στους οποίους και απευθύνεται – ίσως αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα.

Οι αναρτήσεις είναι της Σουηδικής Öhlins, με το μπροστινό σύστημα να είναι το NIX 30. Στο πίσω μέρος συναντούμε το κορυφαίο TTX GP, της ίδιας εταιρίας. Στα φρένα τώρα, η Brembo έρχεται να εξοπλίσει την V4 RR με ένα ζεύγος μονομπλόκ τετραπίστονες δαγκάνες, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν με πλευστούς δίσκους για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της επιβράδυνσης της μοτοσυκλέτας.

Εντυπωσιακός ο χρωματισμός της V4 RR

Πριν περάσουμε στο ηλεκτρονικό «πακέτο» της νέας Norton, πρέπει να αναφέρουμε ότι το κιβώτιο ταχυτήτων είναι έξι ταχυτήτων, τύπου κασσέτας, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει και συμπλέκτη ολίσθησης.

Τα ηλεκτρονικά της βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη, όμως σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας, θα διαθέτει quick-shifter, auto-blipper (για τα «κατεβάσματα» των ταχυτήτων), σύστημα εκκίνησης (launch control), σύστημα περιορισμού της σούζας (anti-wheelie), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), cruise control και εκκίνηση κινητήρα χωρίς κλειδί.

Όλα αυτά ίσως ακούγονται πολύ περίπλοκα, όμως η Norton φρόντισε να τα κάνει πιο εύκολα, μέσω της οθόνης των 7in που βρίσκεται στα όργανα της μοτοσυκλέτας. Τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν από εκεί, εύκολα και γρήγορα, ενώ μπορείς να επιλέξεις και πως θες να αποδίδει ο κινητήρας σου, μέσω των επιλογών Road, Sport και Pro-Race. Στην ίδια οθόνη μπορείς να κρατάς αρχείο με το γυρολόγιό σου αλλά και τη μέγιστη κλίση της μοτοσυκλέτας, ενώ διαθέτει και κάμερα πίσω όψης, για να μη σου ξεφεύγει τίποτα.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει «κοστούμι» από ανθρακονήματα, ενώ από το ίδιο υλικό κατασκευάζεται και το τεπόζιτο των 18l, που βρίσκεται κάτω από τη σέλα. Τα παραπάνω διατηρούν το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 200kg κενή, με το κόστος της να αγγίζει τις 33.000€. Και αν η RR δεν φαντάζει εντυπωσιακή στα μάτια σας, οι Βρετανοί θα φτιάξουν και την SS, η οποία θα διαθέτει νέο ψαλίδι από αλουμίνιο τύπου 7020 και ανθρακονημάτινες ζάντες με κόστος μόνο… 51.600€.

Norton V4 SS

Αφήστε μια απάντηση